Poliomielita

Polio este o infecție virală gravă care era obișnuită în Marea Britanie și în întreaga lume. Este rar în zilele noastre, deoarece poate fi prevenit prin vaccinare.

Majoritatea persoanelor cu poliomielită nu au simptome și nu vor ști că sunt infectate.

Dar pentru unii oameni, virusul poliomielitic provoacă paralizie temporară sau permanentă, care poate pune viața în pericol.

Cazurile de polio în Marea Britanie au scăzut dramatic când a fost introdusă vaccinarea de rutină la mijlocul anilor ’50.

Nu a existat niciun caz de poliomielită prinsă în Marea Britanie de la mijlocul anilor 80. Însă infecția se găsește în continuare în unele părți ale lumii și rămâne un risc foarte mic de a putea fi readus în Marea Britanie.

Nu există nicio cură pentru polio, de aceea este important să vă asigurați că dumneavoastră și copiii dvs. sunt vaccinați complet împotriva acesteia.

Simptomele poliomielitei

Majoritatea persoanelor cu poliomielită nu vor avea simptome și vor lupta împotriva infecției fără să-și dea seama chiar că au fost infectate.

Un număr mic de oameni vor experimenta o gripa -ca boala la 3 la 21 de zile după ce au fost infectate.

Simptomele pot include:

Aceste simptome vor trece de obicei în aproximativ o săptămână.

Într-un număr mic de cazuri, virusul polio atacă nervii din coloana vertebrală și de la baza creierului. Aceasta poate provoca paralizie, de obicei la nivelul picioarelor, care se dezvoltă peste ore sau zile.

Paralizia nu este de regulă permanentă, iar mișcarea va reveni adesea lent în următoarele câteva săptămâni și luni.

Dar unii oameni au rămas cu probleme persistente. Dacă mușchii respirației sunt afectați, poate pune viața în pericol.

Probleme pe termen lung cauzate de polio

Deși adesea polio trece rapid fără a provoca alte probleme, uneori poate duce la dificultăți persistente sau de-a lungul vieții.

Câteva persoane cu infecție vor avea o anumită paralizie permanentă, iar altele pot fi lăsate cu probleme care necesită tratament și sprijin pe termen lung.

Acestea pot include:

  • slabiciune musculara
  • micșorarea mușchilor (atrofie)
  • articulații strânse (contracturi)
  • deformări, cum ar fi picioarele sau picioarele răsucite

Există, de asemenea, șansa ca cineva care a avut poliomielită în trecut să dezvolte din nou simptome similare sau să se agraveze simptomele existente, multe decenii mai târziu. Acesta este cunoscut sub numele de sindromul post-polio .

Cum obții poliomielita?

Puteți fi infectat cu virusul polio dacă intrați în contact cu scaun (fecale) cuiva cu infecția sau cu picăturile lansate în aer atunci când tusesc sau se strecoară.

De asemenea, puteți obține infecția din alimente sau apă care a fost contaminată cu scaun sau picături infectate.

Dacă virusul îți intră în gură, acesta călătorește până la gât și intestine, unde începe să se înmulțească. În unele cazuri, acesta poate ajunge și în fluxul sanguin și se poate răspândi în sistemul nervos.

Virusul poate fi răspândit de către cineva cu infecție de la aproximativ o săptămână înainte de apariția oricăror simptome, până la câteva săptămâni după aceea. Persoanele infectate care nu au niciun simptom pot transmite în continuare poliomielite altora.

Au existat cazuri rare în care poliomielita a fost cauzată de vaccinarea cu o versiune vie a virusului polio.

Acesta nu mai este un risc în Marea Britanie, deoarece vaccinul utilizat în zilele noastre conține o versiune inactivă a virusului.

Unde se găsește poliomielita?

Ca urmare a programelor de vaccinare de rutină, poliomielita a fost în mare parte eliminată în majoritatea lumii.

Zonele declarate fără polio de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) includ Europa, America, regiunea Pacificului de Vest și, cel mai recent, sud-estul Asiei.

Dar poliomielita se găsește în unele locuri. Este încă o problemă semnificativă în Afganistan, Nigeria și Pakistan și există un risc potențial de infecție în alte părți din Africa și în unele țări din Orientul Mijlociu.

Puteți utiliza ghidul de țară de pe site-ul Travel Health Pro pentru a verifica dacă există riscul de a obține poliomielita într-o țară pe care intenționați să o vizitați.

Tratarea poliomielitei

În prezent nu există leac pentru polio. Tratamentul se concentrează pe susținerea funcțiilor corporale și reducerea riscului de probleme pe termen lung, în timp ce organismul combate infecția.

Aceasta poate include repausul la pat în spital, calmante, suport pentru respirație și întinderi regulate sau exerciții pentru a preveni problemele cu mușchii și articulațiile.

Dacă vi se păstrează probleme pe termen lung ca urmare a unei infecții cu poliomielită, probabil că veți avea nevoie de tratament și asistență continuu.

Aceasta poate include fizioterapie pentru a ajuta la orice probleme de mișcare, dispozitive precum articulații și bretele pentru a susține membre sau articulații slabe, terapie ocupațională pentru a vă ajuta să vă adaptați la orice dificultăți și, eventual, intervenție chirurgicală pentru a corecta orice deformare.

Vaccinarea cu poliomielită

Vaccinarea anti-poliomielită este oferită ca parte a programului de vaccinare de rutină la copil .

Se administrează prin injectare în 5 doze separate. Acestea sunt, în mod normal, date la:

Dacă intenționați să călătoriți într-o țară afectată de poliomielită, ar trebui să vă vaccinați dacă nu ați fost vaccinat până acum sau dacă aveți o doză de rapel dacă au trecut 10 ani sau mai mult de la ultima doză de vaccin.

Citiți mai multe despre vaccinările de călătorie .

Puteți, de asemenea, să vă vaccinați în orice moment dacă nu ați mai fost vaccinat până acum, chiar dacă nu călătoriți undeva unde există riscul de infecție.

Dacă ați avut poliomielită în trecut și nu ați fost vaccinați, vă recomandăm să vă vaccinați complet.

Există 3 tipuri de virus poliomielit pe care îl protejează vaccinul și persoanele care au avut infecția înainte vor fi imune doar la unul dintre acestea.

Vaccinarea anti-poliomielită este de obicei disponibilă gratuit pe .

Precauții temporare pentru călători

Ca urmare a creșterii la nivel mondial a cazurilor de poliomielită la începutul anului 2014, OMS a emis recomandări suplimentare temporare de călătorie pentru persoanele care vizitează țările în care se găsește poliomielita. Acestea sunt încă în vigoare din iulie 2018.

În funcție de locul în care intenționați să călătoriți, ce veți face acolo și cât timp stați, puteți fi acum sfătuit să aveți o vaccinare anti-polio rapel înainte de a călători, dacă nu ați avut una în ultimele 12 luni.

Unele dintre țările în care există risc de infecție vor solicita dovada vaccinării înainte de a avea voie să călătorești în altă parte. Dacă nu aveți acest lucru, vi se poate administra o doză de rapel înainte de plecare.