Febra tifoidă – Vaccinarea

Vaccinarea împotriva febrei tifoide este recomandată dacă călătoriți în anumite părți ale lumii unde starea este comună.

Zonele cu risc ridicat

Tifoidul se găsește în toată lumea, dar este mai probabil să apară în zonele în care există o igienizare slabă și igienă.

Zonele cu risc ridicat includ:

  • subcontinentul indian
  • Africa
  • sud și sud-estul Asiei
  • America de Sud

Vaccinarea este puternic recomandată dacă veți sta sau lucrați cu localnici sau dacă veți rămâne pentru perioade îndelungate în zonele în care salubritatea și igiena alimentară sunt probabil să fie slabe.

În Marea Britanie, majoritatea persoanelor care au febră tifoidă o dezvoltă în timp ce vizitează India, Pakistan sau Bangladesh. Prin urmare, este deosebit de important să fiți vaccinat dacă vizitați aceste țări.

Vaccinarea împotriva febrei tifoide este de obicei gratuită pe de la intervențiile chirurgicale Medic de familie. Clinicile private de călătorie oferă, de asemenea, vaccinul pentru aproximativ 30 de lire sterline.

Alegerea unui vaccin anti-tifoid

În Marea Britanie, cele două vaccinuri principale disponibile pentru prevenirea febrei tifoide sunt:

  • Vaccinul Vi – administrat ca o singură injecție
  • Vaccinul Ty21a – administrat ca 3 capsule pentru a lua în zile alternative

Injecțiile combinate de tifoid și hepatită A sunt, de asemenea, disponibile pentru persoanele cu vârsta peste 15 ani. Protecția împotriva hepatitei A durează 1 an și protecția împotriva tifoidului durează 3 ani.

Vaccinurile funcționează stimulând organismul să creeze anticorpi (proteine care combate infecția) care vă împiedică să vă îmbolnăviți dacă vă infectați cu bacteriile tifoide.

Dar niciun vaccin anti-tifoid nu este eficient 100%, așa că ar trebui să luați întotdeauna măsuri de precauție atunci când mâncați mâncare și beți apă în străinătate .

Deoarece vaccinul Ty21a conține un eșantion viu de bacterii Salmonella typhi, acesta nu este potrivit pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit – de exemplu, persoanele care primesc anumite tipuri de tratament, cum ar fi chimioterapia .

De asemenea, nu este de obicei recomandat copiilor sub 6 ani, în timp ce copiii pot avea vaccinul Vi începând cu vârsta de 2 ani.

Nu este clar dacă vaccinurile Vi și Ty21a prezintă un risc pentru femeile însărcinate sau care alăptează. Însă vaccinarea trebuie luată în considerare dacă există un risc semnificativ de a obține tifoid.

În mod ideal, vaccinul anti-tifoid trebuie administrat cu cel puțin 1 lună înainte de călătorie, deși, dacă este necesar, poate fi administrat mai aproape de data călătoriei.

Vaccinările de rapel sunt recomandate la fiecare 3 ani dacă continuați să prezentați risc de infecție cu bacteriile tifoide.

Efectele secundare ale vaccinului împotriva febrei tifoide

După ce au primit vaccinul împotriva febrei tifoide, unele persoane au durere temporară, roșeață, umflare sau duritate la locul injecției.

Aproximativ 1 din 100 de persoane au o temperatură ridicată (febră) de 38C (100.4F) sau mai mare.

Efectele secundare mai puțin frecvente includ:

Reacțiile severe sunt rare pentru ambele vaccinuri anti-tifoide.

Citiți mai multe despre vaccinările de rutină .

Sfaturi pentru călători

Indiferent dacă ați fost vaccinat împotriva tifoidului sau nu, este important să luați precauții de bază atunci când călătoriți în țările în care este prezentă febra tifoidă.

De exemplu:

  • bea doar apă îmbuteliată dintr-o sticlă care a fost sigilată corespunzător sau apa care a fost fiartă recent
  • evitați înghețata și nu aveți gheață în băuturi
  • evitați fructele și legumele crude, cu excepția cazului în care le-ați spălat în apă sigură sau le-ați curățat singur
  • evitați scoici, fructe de mare și salate

Citiți mai multe despre mâncare și apă în străinătate .