Leucemie limfoblastică acută

Leucemia limfoblastică acută este un tip de cancer care afectează celulele albe din sânge. Progresează rapid și agresiv și necesită tratament imediat. Atât adulții, cât și copiii pot fi afectați.

Leucemia limfoblastică acută este rară, în jur de 790 de persoane fiind diagnosticate cu această afecțiune în fiecare an în Marea Britanie. Majoritatea cazurilor de leucemie limfoblastică acută se dezvoltă la copii, adolescenți și adulți tineri.

Deși este rară, leucemia limfoblastică acută este cel mai frecvent tip de leucemie care afectează copiii. Aproximativ 85% din cazurile care afectează copiii se întâmplă la cei mai mici de 15 ani (în majoritate cu vârste cuprinse între 0 și 5 ani). Afectează puțin mai mult băieții decât fetele.

Leucemia limfoblastică acută este diferită de alte tipuri de leucemie, incluzând leucemia mieloidă acută , leucemie limfocitară cronică și leucemie mieloidă cronică .

Ce se întâmplă în leucemia limfoblastică acută

Toate celulele sanguine din corp sunt produse de măduva osoasă, care este un material spongios care se găsește în interiorul oaselor.

Măduva osoasă produce celule stem, care au capacitatea de a se dezvolta în trei tipuri importante de celule din sânge:

 • globule roșii – care transportă oxigen în jurul corpului
 • globulele albe din sânge – care ajută la combaterea infecției
 • trombocite – care ajută la oprirea sângerării

Măduva osoasă nu eliberează celulele stem în sânge până când nu au devenit celule complet dezvoltate. Dar în leucemia limfoblastică acută, un număr mare de celule albe din sânge sunt eliberate înainte de a fi gata. Acestea sunt cunoscute sub numele de celule blastice.

Pe măsură ce numărul de celule blastice crește, numărul de celule roșii din sânge și celule plachetare scade. Acest lucru provoacă simptomele anemiei , cum ar fi oboseala, respirația și un risc crescut de sângerare excesivă.

De asemenea, celulele blastice sunt mai puțin eficiente decât celulele albe din sânge maturi pentru combaterea bacteriilor și virusurilor, ceea ce vă face mai vulnerabil la infecții.

Simptomele leucemiei limfoblastice acute

Leucemia limfoblastică acută, de obicei, începe lent înainte de a deveni rapid severă, deoarece numărul de celule albe din sânge imatur (celule blastice) din sângele dvs. crește.

Majoritatea simptomelor sunt cauzate de o lipsă de celule sanguine sănătoase. Printre simptomele se numără:

În unele cazuri, celulele afectate se pot răspândi din fluxul sanguin în sistemul nervos central. Acest lucru poate provoca simptome neurologice (legate de creier și sistemul nervos), inclusiv:

Când să primiți sfaturi medicale

Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră prezentați unele sau toate simptomele enumerate în această pagină, este încă foarte puțin probabil ca leucemia acută să fie cauza. Cu toate acestea, consultați un medic cât mai curând posibil, deoarece orice afecțiune care provoacă aceste simptome are nevoie de investigație și tratament prompt.

Aflați mai multe despre diagnosticarea leucemie acută limfoblastică .

Ceea ce provoacă leucemie limfoblastică acută

O modificare genetică (mutație) în celulele stem face ca globulele albe din sânge să fie eliberate în fluxul sanguin.

Ceea ce provoacă mutația ADN-ului nu este încă înțeles, dar factorii de risc cunoscuți includ:

 • chimioterapie anterioară – dacă ați avut chimioterapie pentru a trata un alt tip de cancer în trecut, riscul dvs. de a dezvolta leucemie limfoblastică acută este crescut. Riscul se referă la anumite tipuri de medicamente pentru chimioterapie, cum ar fi etoposidul și cât de mult tratament ai avut
 • fumat – fumătorii sunt mult mai susceptibili să dezvolte leucemie acută decât nefumătorii, iar studiile au arătat că părinții care fumează în casă pot crește riscul de leucemie la copiii lor
 • fiind foarte supraponderali (obezi) – unele studii au arătat că persoanele foarte supraponderale au un risc ușor mai mare de a dezvolta leucemie decât cele care au o greutate sănătoasă
 • tulburări genetice – se consideră că un număr redus de cazuri de leucemie limfoblastică acută din copilărie este legată de tulburări genetice, inclusiv sindromul Down
 • având un sistem imunitar slăbit – persoanele cu imunitate scăzută (ca urmare a infectării cu HIV sau SIDA sau a tratamentului imunosupresoare) au un risc crescut de a dezvolta leucemie

Factori de mediu

S-au făcut cercetări ample pentru a determina dacă următorii factori de mediu pot fi un declanșator al leucemiei:

 • locuind în apropierea unei centrale nucleare
 • locuind în apropierea unei linii electrice
 • locuind în apropierea unei clădiri sau a unei instalații care eliberează radiații electromagnetice, cum ar fi un catarg pentru telefonul mobil

În prezent, nu există dovezi ferme care să sugereze că unul dintre acești factori de mediu crește riscul de a dezvolta leucemie.

Cancer Research Marea Britanie are mai multe informații despre riscurile și cauzele leucemiei limfoblastice acute .

Tratarea leucemiei limfoblastice acute

Deoarece leucemia limfoblastică acută este o afecțiune agresivă care se dezvoltă rapid, tratamentul începe de obicei la câteva zile după diagnostic.

Tratamentul se face de obicei în următoarele etape:

Chimioterapia este principalul tratament pentru leucemia limfoblastică acută. Alte tratamente de care puteți avea nevoie includ antibiotice și transfuzii de sânge . Uneori , un transplant de celule stem poate fi , de asemenea , necesară pentru a obține un leac.

Aflați mai multe despre tratarea leucemiei limfoblastice acute .

Complicații ale leucemiei limfoblastice acute

Dacă nu este posibilă o cură pentru leucemia limfoblastică acută, există riscul ca lipsa de celule sănătoase sănătoase să poată face persoana:

 • extrem de vulnerabile la infecții care pot pune viața în viață (pentru că nu au suficiente globule albe din sănătate pentru a lupta împotriva infecțiilor)
 • predispuse la sângerări necontrolate și grave (deoarece nu există suficiente trombocite în sângele lor)

Aceste două complicații, și altele, sunt discutate în continuare în complicațiile leucemiei limfoblastice acute .

perspectivă

Unul dintre cei mai mari factori care afectează perspectivele persoanelor cu leucemie limfoblastică acută este vârsta. Cu cât o persoană este mai tânără atunci când este diagnosticată și începe tratamentul, cu atât este mai bună perspectiva.

Din datele disponibile în Anglia, se estimează că:

 • la cei cu vârsta de 14 ani sau mai mici, peste 9 din 10 vor supraviețui leucemiei timp de 5 ani sau mai mult după diagnostic
 • la cei cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani, aproape 7 din 10 vor supraviețui leucemiei timp de 5 ani sau mai mult după diagnostic
 • la cei cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani, aproape 4 din 10 vor supraviețui leucemiei timp de 5 ani sau mai mult după diagnostic
 • la cei în vârstă de 65 de ani sau mai mari, aproape 15 din 100 vor supraviețui leucemiei timp de 5 ani sau mai mult după diagnostic

Ajutor si sustinere

Găsiți mai multe informații despre cancer .

Dacă dumneavoastră sau un membru al familiei a fost diagnosticat cu leucemie limfoblastică acută, Leukemia Care oferă informații suplimentare, sfaturi și sprijin.

Sunați la asistența gratuită pentru Leukemia Care la 08088 010 444 sau trimiteți un e-mail: support@leukaemiacare.org.uk

Caritate Cancer Marea Britanie are, de asemenea, mai multe informații despre leucemia limfoblastică acută .