Leucemie mieloidă cronică

Leucemia mieloidă cronică (LMC) este un tip de cancer care afectează globulele albe din sânge și tinde să progreseze lent pe parcursul mai multor ani.

Poate apărea la orice vârstă, dar este cel mai frecvent întâlnit la adulții în vârstă în jurul vârstei de 60-65 de ani.

În LMC, materialul spongios din interiorul unor oase (măduva osoasă) produce prea multe celule mieloide – celule albe din sânge imature care nu sunt complet dezvoltate și nu funcționează corect.

LMC este diferită de alte tipuri de leucemie, inclusiv leucemie limfocitară cronică , leucemie mieloidă acută și leucemie limfoblastică acută .

Simptomele LMC

LMC nu provoacă de obicei simptome în stadiile incipiente și poate fi preluat doar în timpul testelor efectuate dintr-un alt motiv.

Pe măsură ce afecțiunea se dezvoltă, simptomele pot include:

Când să primiți sfaturi medicale

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți simptome persistente de care vă faceți griji.

Aceste tipuri de simptome pot avea multe cauze diferite, așa că este puțin probabil să aveți LMC, dar este o idee bună să le verificați.

Medicul dumneavoastră poate aranja un test de sânge pentru a verifica posibile cauze ale simptomelor dumneavoastră. Dacă acest lucru detectează o problemă, este posibil să fiți trimis la un specialist din spital pentru teste suplimentare.

Citiți mai multe despre cum este diagnosticat LMC .

Tratamente pentru LMC

Tratamentul pentru LMC este, de obicei, început imediat pentru a ajuta la încetinirea progresiei sale și menținerea sub control.

Principalele tratamente pentru LMC sunt medicamente numite inhibitori de tirozin kinază care opresc creșterea și înmulțirea celulelor canceroase. Ele pot ajuta la menținerea LMC sub control dacă sunt luate pe viață.

Aceste medicamente includ:

  • comprimate imatinib
  • capsule nilotinib
  • comprimate de dasatinib
  • comprimate de bosutinib

Se vor efectua teste de sânge periodice pentru a verifica funcționarea medicației.

Ocazional, poate fi posibil să existe un transplant de celule stem . Celulele stem sunt celule care continuă să formeze alte tipuri de celule. În acest caz, celulele stem din măduva oaselor sunt transplantate, ceea ce poate produce celule albe din sânge.

Un transplant de celule stem poate vindeca potențial LMC, deși este un tratament foarte intens și nu este potrivit în majoritatea cazurilor.

Citiți mai multe despre cum este tratat LMC .

Outlook pentru CML

LMC este o afecțiune serioasă și care poate pune viața în pericol, dar odată cu introducerea de noi inhibitori de tirozin kinază, perspectivele sunt acum mult mai bune decât era până acum.

Se estimează că aproximativ 70% dintre bărbați și 75% dintre femei vor trăi cel puțin 5 ani după diagnosticare. Adulții mai tineri tind să aibă o perspectivă mai bună decât adulții în vârstă.

Perspectiva este, în general, mai bună cu cât LML-ul anterior este diagnosticat.

Cauzele LMC

LMC este cauzată de o modificare genetică (mutație) în celulele stem produse de măduva osoasă.

Mutația face ca celulele stem să producă prea multe celule albe din sânge subdezvoltate. De asemenea, duce la reducerea numărului de celule din sânge, cum ar fi celulele roșii din sânge.

Schimbarea implică pachete de ADN numite cromozomi. În cadrul fiecărei celule stem, o secțiune de ADN dintr-un cromozom se schimbă cu o secțiune de la alta. Această schimbare este cunoscută sub numele de „cromozomul Philadelphia”. Citiți mai multe despre gene și cromozomi .

Nu se știe cu ce se întâmplă asta, dar nu este ceva cu care te naști și nu îi poți transmite copiilor tăi.

Grupuri de sprijin și organizații de caritate

Trăirea cu o afecțiune serioasă, pe termen lung, precum LMC poate fi foarte dificilă.

S-ar putea să vă fie util să aflați cât puteți despre afecțiune și să vorbiți cu alte persoane afectate de aceasta.

Următoarele grupuri de asistență și organizații de caritate pot oferi ajutor și sfaturi pentru persoanele cu LMC, familiile lor și îngrijitorii lor:

Macmillan Cancer Support și Cancer Research UK oferă, de asemenea, informații și suport CML.