Leucemie limfocitară cronică

Leucemia limfocitară cronică este un tip de cancer care afectează celulele albe din sânge și tinde să progreseze lent pe parcursul mai multor ani.

Aceasta afectează mai ales persoanele cu vârsta peste 60 de ani și este rară la persoanele sub 40 de ani. Copiii nu sunt aproape niciodată afectați.

În leucemia limfocitară cronică (CLL), materialul spongios găsit în unele oase (măduva osoasă) produce prea multe celule albe din sânge numite limfocite, care nu sunt complet dezvoltate și nu funcționează corect.

În timp, acest lucru poate provoca o serie de probleme, cum ar fi un risc crescut de ridicare a infecțiilor, oboseală persistentă, glande umflate la nivelul gâtului, a axilelor sau inghinalului și sângerare sau vânătăi neobișnuite.

CLL este diferită de alte tipuri de leucemie, inclusiv leucemie mieloidă cronică , leucemie limfoblastică acută și leucemie mieloidă acută .

Simptomele CLL

CLL nu provoacă, de obicei, simptome devreme și poate fi recoltat doar în timpul unui test de sânge efectuat dintr-un alt motiv.

Când apar simptome, acestea pot include:

Ar trebui să vizitați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți simptome persistente sau îngrijorătoare. Aceste simptome pot avea alte cauze decât cancerul, dar este o idee bună să le verificăm.

Citiți mai multe despre diagnosticarea CLL și a complicațiilor CLL .

Tratamente pentru CLL

Deoarece CLL progresează lent și adesea nu are simptome la început, este posibil să nu fie nevoie să fiți tratat imediat.

Dacă este prins mai devreme, veți avea controale periodice în următoarele luni sau ani pentru a vedea dacă se înrăutățește.

Dacă CLL începe să provoace simptome sau nu este diagnosticat până mai târziu, principalele tratamente sunt:

  • chimioterapie – unde medicamentele luate sub formă de tabletă sau administrate direct într-o venă sunt utilizate pentru a distruge celulele canceroase
  • medicamente destinate cancerului – unde vi se administrează medicamente care schimbă modul de funcționare a celulelor și ajută organismul să controleze creșterea cancerului
  • radioterapie – unde unde de mare energie similare cu razele X sunt folosite pentru a ucide celulele canceroase

Un nou tip de tratament implică un transplant de celule stem sau măduvă osoasă , în care celulele donate numite celule stem sunt transplantate în corpul vostru, astfel încât să începeți să produceți celule albe din sânge.

Acesta este un tip intens de tratament care nu este potrivit pentru toată lumea.

De obicei, tratamentul nu poate vindeca CLL complet, dar poate încetini evoluția sa și poate duce la perioade în care nu există simptome.

Tratamentul poate fi repetat dacă starea revine.

Aflați mai multe despre tratarea CLL

Outlook pentru CLL

Perspectiva pentru CLL depinde de cât de avansat este atunci când este diagnosticat, de cât de vârstă ai când ești diagnosticat și de starea ta generală de sănătate.

În general, aproximativ 7 din 10 persoane își vor supraviețui leucemiei timp de 5 ani sau mai mult după ce au fost diagnosticați.

Persoanele mai tinere, mai sănătoase, diagnosticate atunci când CLL este încă în stadii incipiente, au, în general, cele mai bune perspective.

Deși în mod normal nu poate fi vindecat, tratamentul poate ajuta la controlul afecțiunii timp de mai mulți ani.

Cauzele CLL

Nu este clar care cauzează CLL. Nu există nicio legătură dovedită cu radiația sau expunerea chimică, dieta sau infecțiile.

Nu o poți prinde de la nimeni altcineva sau o poți transmite mai departe.

Dar anumite gene pot crește șansele de a dezvolta CLL. Este posibil să aveți un risc ușor mai mare dacă aveți un membru al familiei apropiate, deși acest risc este încă mic.

Grupuri de sprijin și organizații de caritate

Trăirea cu o afecțiune serioasă și pe termen lung, cum ar fi CLL, poate fi foarte dificilă.

S-ar putea să vă fie util să aflați cât puteți despre afecțiune și să vorbiți cu alte persoane afectate de aceasta.

Următoarele grupuri de asistență și organizații de caritate pot oferi ajutor și sfaturi pentru persoanele cu CLL, familiile lor și îngrijitorii lor:

Site-urile Macmillan Cancer Support și Cancer Research UK sunt, de asemenea, locuri bune pentru informații și asistență CLL.