Hidradenita suppurativa (HS)

Hidradenita suppurativa (HS) este o afecțiune dureroasă, pe termen lung, care determină abcese și cicatrici pe piele.

Nu se cunoaște cauza exactă a supraducrației hidradenitei, dar apare în apropierea foliculilor de păr, unde există glande sudoripare, de obicei în jurul inghinei, a fundului, a sânilor și a axilelor.

Din motive necunoscute, afecțiunea are mai multe femei decât bărbați. Se crede că ar afecta aproximativ 1% din populație.

Simptome

Simptomele suppurativei de hidradenită variază de la ușoare până la severe.

Acesta produce un amestec de fierbere -cum ar fi bulgări, punctele negre, chisturi, cicatrici și canalele din piele , care puroi scurgere.

Afecțiunea tinde să înceapă cu un vârf ferm de dimensiuni de mazăre care se dezvoltă pe 1 loc. Acest lucru va dispărea sau va rupe și va scurge puroi după câteva ore sau zile.

Ulterior, se vor dezvolta noi buline într-o zonă din apropiere. Dacă acestea nu sunt controlate cu medicament, se pot dezvolta și răspândi bulgări mai mari. De asemenea, sub piele se formează canale înguste, numite tracturi sinusale, care se desprind la suprafață și se împing puroi.

Hidradenita suppurativa este foarte dureroasa. Bulele se dezvoltă pe piele în următoarele zone:

  • în jurul inghinalului și a organelor genitale
  • în axile
  • pe fund și în jurul anusului
  • sub sâni

Abcesele se pot extinde și la nivelul gâtului, a taliei și a coapselor interioare. Alte zone izolate despre care se știe că sunt afectate includ partea din față sau partea din spate a picioarelor, părțile laterale, zona din spate și fața.

Unele dintre bulgări pot fi infectate cu bacterii, provocând o infecție secundară care va trebui tratată cu antibiotice .

Multe persoane cu hidradenită suppurativa dezvoltă, de asemenea, un sinus pilonidal , care este o gaură mică sau „tunel” în piele.

Ce cauzează hidradenita suppurativa?

Nu se cunoaște cauza exactă a hidradenitei suppurative, dar șuvițele se dezvoltă ca urmare a foliculilor de păr blocați.

Fumatul și obezitatea sunt asociate puternic cu hidradenita suppurativa, iar dacă ești obez și / sau fumează, îți vor înrăutăți simptomele.

Hidradenita suppurativa începe de obicei în jurul pubertății , dar poate apărea la orice vârstă. Este mai puțin obișnuit înainte de pubertate și după menopauză , ceea ce poate sugera că hormonii sexuali joacă un rol. Multe persoane cu afecțiune au și acnee și creșterea excesivă a părului (hirsutism).

În cazuri rare, hidradenita suppurativa poate fi legată de boala Crohn , în special dacă se dezvoltă în jurul zonei inghinale și a pielii din apropierea anusului. Boala Crohn este o afecțiune pe termen lung care determină inflamarea mucoasei sistemului digestiv.

Hidradenita suppurativa se desfășoară în familii în aproximativ o treime din toate cazurile. Nu este infecțioasă și nu este legată de o igienă precară.

Diagnosticul hidradenitei suppurative

Nu există un test definitiv care să ajute la diagnosticul de hidradenită suppurativa.

Un medic de familie va examina zonele afectate ale pielii și pot lua un tampon dintr-o zonă infectată. Acest lucru poate fi util pentru a face un diagnostic, deoarece afecțiunea nu este asociată de obicei cu prezența bacteriilor care provoacă infecții ale pielii.

Hidradenita suppurativa poate fi confundată cu acneea sau părul încolțit .

Tratarea hidradenitei suppurative

Hidradenita suppurativa este o afecțiune recurentă pe tot parcursul vieții, care necesită un management constant și este adesea dificil de gestionat.

Este important să recunoaștem și să diagnosticăm starea în primele etape pentru a preveni agravarea acesteia.

Tratamentul pentru hidradenită suppurativa va fi adaptat individului. În fazele incipiente, poate fi controlat cu medicament. Chirurgia poate fi necesară în cazuri severe sau persistente. Tratamentele sunt prezentate mai jos.

antibiotice

Dacă aveți baloane care sunt deosebit de dureroase, inflamate și care provoacă apariția puroiului, vi se poate prescrie un ciclu de 1 sau 2 săptămâni de comprimate cu antibiotice, deoarece puteți avea o infecție. Cu toate acestea, în hidradenita suppurativa, o infecție bacteriană secundară nu este atât de frecventă, așa că ar trebui să se ia un tampon din zona afectată.

Dacă nu există infecție bacteriană, se pot utiliza doze mici de antibiotice pentru a preveni inflamația. Acest curs mai lung de antibiotice va dura cel puțin 3 luni, cu scopul de a reduce numărul de tumori care se dezvoltă.

Vi se pot administra antibiotice sub formă de cremă (de actualitate) sau sub formă de tabletă, capsulă sau lichid pe care îl beți. Tipurile de antibiotice pot include eritromicina , limeciclina , doxiciclina și tetraciclina.

În cazurile severe de hidradenită suppurativa, o combinație de clindamicină și rifampicină poate fi eficientă, dar aceste antibiotice sunt de obicei prescrise de dermatologi și nu de medicamente.

antiseptice

Spălările antiseptice, cum ar fi 4% clorhexidină, aplicate zilnic pe zonele afectate sunt adesea prescrise alături de alte tratamente.

retinoizii

Retinoizii, cum ar fi izotretinoina și acitretina, sunt medicamente pe bază de vitamina A. Nu sunt la fel de eficiente pentru a trata hidradenita suppurativa ca și pentru tratarea acneei, dar pot ajuta unele persoane.

Retinoizii sunt întotdeauna prescritti de dermatologi. Acestea trebuie utilizate cu precauție și nu pot fi luate în timpul sarcinii.

contraceptive

Dacă hidradenita suppurativa se declanșează înainte de o perioadă, puteți beneficia de luarea pilulelor contraceptive combinate .

Tratamente imunosupresive (infliximab și adalimumab)

În cazuri foarte severe de hidradenită supurativa, tratamente care suprimă sistemul imunitar, cum ar fi adalimumab (o terapie biologică) pot fi utile.

Cu toate acestea, există riscuri asociate cu suprimarea sistemului imunitar, astfel încât acestea sunt de obicei prescrise de un dermatolog, dacă alte tratamente nu funcționează.

Infliximab și adalimumab sunt tratamente imunosupresive care sunt administrate prin injecție la intervale regulate, fie acasă, fie în spital.

Steroizi

Rar, s-ar putea să vi se prescrie steroizi, cum ar fi prednisolonul , pentru a reduce pielea puternic inflamată. Steroizii pot fi luați sub formă de tablete sau puteți face o injecție direct pe pielea afectată.

Efectele secundare posibile ale steroizilor includ creșterea în greutate, somnul slab și modificările de dispoziție.

Citiți mai multe despre efectele secundare ale tabletelor de steroizi și injecțiile de steroizi .

Interventie chirurgicala

Chirurgia poate fi luată în considerare în cazurile în care hidradenita suppurativa nu poate fi controlată cu medicament.

Sfaturi pentru stilul de viață

Dacă aveți hidradenită suppurativa, trebuie:

  • pierdeți în greutate dacă sunteți supraponderali
  • nu mai fumați dacă fumați
  • folosiți o spălare antiseptică pentru piele sau un săpun antiseptic – acest lucru poate fi prescris alături de alt tratament (vezi mai sus)
  • țineți o flanelă caldă pe buline pentru a încuraja puroiul să se scurgă
  • purtați haine potrivite
  • evitați bărbieritul pielii afectate și evitați purtarea parfumului sau a deodorantelor parfumate în zonele afectate

perspectivă

Desi hidradenita suppurativa poate persista multi ani, daca este diagnosticata din timp simptomele pot fi imbunatatite odata cu tratamentul.

Cu toate acestea, afecțiunea poate avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi a unei persoane. Trebuie să schimbi în mod regulat pansamentele și să trăiești în mod constant cu durerea și disconfortul simptomelor îți poate afecta calitatea vieții și duce la depresie .

Vorbiți cu un medic de familie dacă vi se pare dificil să faceți față. Caritate, cum ar fi The Hidradenitis Suppurativa Trust , pot oferi, de asemenea, ajutor și sprijin.