Abces

Un abces este o colecție dureroasă de puroi, cauzată de obicei de o infecție bacteriană. Abcesele se pot dezvolta oriunde în corp.

Acest articol se concentrează pe 2 tipuri de abcese:

  • abcese de piele – care se dezvoltă sub piele
  • abcese interne – care se dezvoltă în interiorul corpului, într-un organ sau în spațiile dintre organe

Simptomele unui abces

Un abces de piele apare adesea ca o umflătură umflată, plină de puroi sub suprafața pielii. Este posibil să aveți și alte simptome ale unei infecții, cum ar fi o temperatură ridicată și frisoane.

Poza unui abces pe bărbia unei persoane

Credit:

Robert Lind / Alamy Stock Photo


Este mai dificil să identifici un abces în interiorul corpului, dar semnele includ:

  • durere în zona afectată
  • o temperatura mare
  • în general, simțindu-te rău

Citiți mai multe despre simptomele unui abces .

Când să vă vedeți medicul

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă credeți că puteți avea un abces. Aceștia pot examina un abces de piele sau vă pot referi la spital dacă aveți un abces intern.

Există mai multe teste disponibile pentru a ajuta la diagnosticarea unui abces, în funcție de locul în care se află.

Citiți despre diagnosticarea unui abces .

Cauzele abceselor

Majoritatea abceselor sunt cauzate de o infecție bacteriană.

Când bacteriile intră în corpul dumneavoastră, sistemul dumneavoastră imunitar trimite globule albe care combate infecția în zona afectată.

Pe măsură ce globulele albe din sânge atacă bacteriile, un țesut din apropiere moare, creând o gaură care apoi se umple cu puroi pentru a forma un abces. Puroiul conține un amestec de țesut mort, celule albe din sânge și bacterii.

Abcesele interne se dezvoltă adesea ca o complicație a unei afecțiuni existente, cum ar fi o infecție în altă parte a corpului tău. De exemplu, dacă apendicele dvs. izbucnește ca urmare a apendicitei , bacteriile se pot răspândi în burtă (abdomen) și pot provoca un abces.

Citiți despre cauzele abceselor .

Tratarea unui abces

Un abces mic de piele se poate scurge în mod natural sau, pur și simplu, se poate micsora, usca și dispărea fără niciun tratament.

Cu toate acestea, este posibil să fie nevoie de abcese mai mari care să fie tratate cu antibiotice pentru a elimina infecția, iar puroiul trebuie să fie drenat. Acest lucru se va face de obicei fie prin introducerea unui ac prin piele, fie prin efectuarea unei incizii mici în piele peste abces.

Citiți mai multe despre tratarea unui abces .

Prevenirea abcesului pielii

Majoritatea abceselor pielii sunt cauzate de bacteriile care intră într-o rană minoră, rădăcina unui fir de păr sau un ulei blocat sau glandă transpirativă.

Asigurarea că pielea ta este curată, sănătoasă și în mare parte lipsită de bacterii poate contribui la reducerea riscului de apariție a abceselor pielii.

Puteți reduce riscul de răspândire de bacterii prin:

  • spălați-vă regulat pe mâini
  • încurajarea oamenilor din familia ta să se spele pe mâini în mod regulat
  • folosind prosoape separate și nu împart băi
  • așteptați până când abcesul pielii dvs. este complet tratat și vindecat înainte de a folosi orice echipament comun, cum ar fi echipament de gimnastică, saune sau piscine

Nu stingeți puroiul din abces, deoarece acest lucru poate răspândi cu ușurință bacteriile în alte zone ale pielii. Dacă utilizați țesuturi pentru a șterge orice puroi de abcesul dvs., aruncați-le imediat pentru a evita răspândirea germenilor. Spălați-vă mâinile după ce ați eliminat țesuturile.

Aveți grijă atunci când vă radeți fața, picioarele, zonele sub brațe sau zona de bikini pentru a evita să vă bate pielea. Nu împărțiți brici sau perii de dinți.

Citiți mai multe despre îngrijirea pielii .

De asemenea, poate ajuta la reducerea riscului de abcese ale pielii prin:

Este dificil să preveniți abcese interne, deoarece acestea sunt adesea complicații ale altor afecțiuni.

Alte tipuri de abcese

Există multe alte tipuri de abcese care nu sunt complet acoperite aici, inclusiv: