Hematom subdural – Cauze

Hematoamele subdurale sunt de obicei cauzate de o leziune la nivelul capului.

Leziunile de cap care provoacă hematoame subdurale sunt adesea severe, cum ar fi de la un accident de mașină, cădere sau agresiune violentă.

Bombe minore la nivelul capului pot duce, de asemenea, la un hematom subdural în câteva cazuri.

Un hematom subdural se dezvoltă dacă există sângerări în spațiul dintre craniu și creier (spațiul subdural) cauzate de deteriorarea vaselor de sânge ale creierului sau ale creierului în sine.

Deoarece acest sânge începe să se acumuleze în spațiul subdural, poate pune presiune asupra creierului (hipertensiune arterială intracraniană) și poate provoca leziuni ale creierului.

Cine are cel mai mare risc?

Oricine poate dezvolta un hematom subdural după o leziune severă la cap.

Hematomele subdurale cronice se formează treptat la câteva săptămâni după o leziune minoră la cap.

Acestea sunt mai frecvent întâlnite la persoanele în vârstă și la cei care iau medicamente subțire a sângelui, beau excesiv sau au o altă afecțiune medicală.

Acest lucru este explicat mai jos.

Creșterea vârstei

Majoritatea hematoamelor subdurale cronice afectează persoanele de peste 60 de ani, iar șansele de a dezvolta unul cresc odată cu vârsta.

Acest lucru este gândit pentru că creierul majorității oamenilor se micșorează într-o oarecare măsură pe măsură ce îmbătrânesc.

Acest lucru plasează vasele de sânge ale creierului sub tensiune crescută, precum o bandă de cauciuc întinsă și înseamnă că sunt mai vulnerabile la deteriorarea provocată de răni minore.

Utilizarea greșită a alcoolului

Consumul prea mult de alcool pe o perioadă lungă de timp poate provoca treptat creierul să se micșoreze și să facă vasele de sânge ale creierului mai vulnerabile la deteriorare.

Citiți mai multe despre abuzul de alcool .

Medicamente pentru subțiarea sângelui

A lua medicamente pentru a reduce riscul de cheaguri de sânge poate crește riscul de a dezvolta un hematom subdural cronic.

Acest lucru se datorează faptului că înseamnă că cheagurile de sânge sunt mai ușor și că orice sângerare cauzată de o vătămare la cap este probabil mai severă.

Atât medicamentele anticoagulante , cum ar fi warfarina , cât și medicamentele antiplachetare, precum aspirina , vă pot crește riscul.

Alte conditii

Un risc crescut de hematom subdural cronic a fost, de asemenea, legat de:

  • epilepsie – o afecțiune care provoacă potriviri repetate (crize)
  • hemofilie – o afecțiune care vă oprește coagularea sângelui corect
  • având un șoc ventriculoperitoneal – un tub subțire implantat în creier pentru a scurge orice exces de lichid pentru a trata hidrocefalia
  • anevrisme cerebrale – o bombă într-unul dintre vasele de sânge ale creierului care poate izbucni și provoca sângerare pe creier
  • tumori cerebrale canceroase (maligne)