Hematom subdural

Un hematom subdural este o afecțiune gravă în care sângele se colectează între craniu și suprafața creierului. De obicei este cauzată de o vătămare la cap.

Simptomele unui hematom subdural pot include:

  • o durere de cap care se agravează
  • a simți și a fi bolnav
  • confuzie
  • schimbările de personalitate, cum ar fi a fi neobișnuit de agresive sau a avea schimbări rapide de dispoziție
  • simțind somn
  • pierderea conștienței

Simptomele se pot dezvolta curând după o leziune severă la cap (hematom subdural acut) sau foarte ocazional la câteva zile sau săptămâni după o leziune la cap mai mică (hematom subdural sau cronic).

Citiți mai multe despre simptomele unui hematom subdural .

Când să solicitați sfaturi medicale

Ar trebui să solicitați întotdeauna tratament medical de urgență după o vătămare severă la cap .

Mergeți la cel mai apropiat departament de accidente și urgențe (A&E) sau apelați 112 pentru a solicita o ambulanță.

Dacă simțiți simptomele de mai sus, după o accidentare ușoară la cap, ar trebui să vă adresați, de asemenea, la cel mai apropiat departament de A&E sau să sunați la 112 pentru o ambulanță cât mai curând posibil.

Un hematom subdural poate fi foarte grav și trebuie evaluat cât mai rapid.

Citiți mai multe despre diagnosticarea hematomelor subdurale .

Ce provoacă hematoame subdurale?

Un hematom subdural apare atunci când un vas de sânge în spațiul dintre craniu și creier (spațiul subdural) este deteriorat.

Sângele scapă din vasul de sânge, ceea ce duce la formarea unui cheag de sânge (hematom) care pune presiune pe creier și îl dăunează.

Leziunile de cap care provoacă hematoame subdurale sunt adesea severe, cum ar fi cele dintr-un accident de mașină, căderi sau agresiuni violente.

Dar umflături minore la nivelul capului pot duce, de asemenea, la un hematom subdural în câteva cazuri.

O vătămare a capului minoră este mai probabil să conducă la un hematom subdural dacă aveți peste 60 de ani, luați medicamente subțiri de sânge, cum ar fi warfarina , sau aveți antecedente de abuz de alcool .

Citiți mai multe despre cauzele unui hematom subdural .

Cum sunt tratate hematoamele subdurale

De obicei, hematoamele subdurale trebuie tratate chirurgical cât mai curând posibil.

Cele mai utilizate 2 tehnici chirurgicale pentru hematoame subdurale sunt:

  • craniotomie – o secțiune a craniului este eliminat temporar , astfel încât chirurgul poate accesa și de a elimina hematomului
  • găuri burr – o gaură mică este găurită în craniu și un tub este introdus prin orificiu pentru a ajuta la scurgerea hematomului

În câteva cazuri, hematoame subdurale foarte mici pot fi monitorizate cu atenție mai întâi pentru a vedea dacă se vindecă fără a avea o operație.

Citiți mai multe despre tratarea hematoamelor subdurale .

perspectivă

Un hematom subdural este o afecțiune gravă care prezintă un risc ridicat de deces, în special la persoanele în vârstă și la cele ale căror creier au fost grav afectate.

Hematoamele subdurale acute sunt cel mai grav tip, deoarece adesea sunt asociate cu leziuni semnificative la nivelul creierului.

Cei care supraviețuiesc unui hematom subdural acut pot dura mult timp să se refacă și pot fi lăsați cu dizabilități fizice și psihice.

Perspectiva este în general mai bună pentru hematoamele subacute și cronice. Majoritatea persoanelor care sunt suficient de potrivite pentru a avea o intervenție chirurgicală în cele din urmă își fac o recuperare completă.

Dar, deoarece multe persoane cu aceste tipuri de hematom sunt mai în vârstă, pot fi prea fragile pentru a avea tratament.

Citiți mai multe despre recuperarea unui hematom subdural .