Hematom subdural – Tratament

Chirurgia este recomandată pentru majoritatea hematoamelor subdurale. Hematoame subdurale foarte mici pot fi monitorizate cu atenție mai întâi pentru a vedea dacă se vindecă fără a avea o operație.

Dacă chirurgia este recomandată, aceasta va fi efectuată de un neurochirurg (expert în chirurgia creierului și a sistemului nervos).

Există 2 tehnici chirurgicale utilizate pe scară largă pentru tratarea hematomelor subdurale:

  • craniotomie – o secțiune a craniului este eliminat temporar , astfel încât chirurgul poate accesa și de a elimina hematomului
  • găuri burr – o gaură mică este găurită în craniu și un tub este introdus prin orificiu pentru a ajuta la scurgerea hematomului

Aceste tehnici sunt discutate mai detaliat mai jos.

craniotomie

O craniotomie este principalul tratament pentru hematoame subdurale care se dezvoltă curând după o leziune severă a capului (hematoame subdurale acute).

În timpul procedurii, chirurgul creează o clapetă temporară în craniu. Hematomul este îndepărtat ușor folosind aspirație și irigare, unde este spălat cu lichid.

După procedură, secțiunea craniului este pusă la loc și asigurată cu ajutorul unor plăci sau șuruburi metalice.

Acest lucru este de obicei efectuat sub un anestezic general , ceea ce înseamnă că veți dormi în timp ce se efectuează.

Găuri de burr

Intervenția chirurgicală a orificiilor de burr este principalul tratament pentru hematoame subdurale care se dezvoltă la câteva zile sau săptămâni după o leziune minoră a capului (hematoame cronice subdurale).

În timpul procedurii, unul sau mai multe găuri mici sunt găurite în craniu și este introdus un tub de cauciuc flexibil pentru a scurge hematomul.

Uneori, tubul poate fi lăsat în loc timp de câteva zile pentru a scurge orice sânge și a reduce șansele ca hematomul să revină.

Chirurgia găurilor de burr este adesea efectuată sub anestezic general, dar uneori se face sub anestezic local .

Acest lucru înseamnă că rămâi treaz în timpul procedurii, dar scalpul este amorțit, astfel încât să nu simți nicio durere.

Riscurile intervenției chirurgicale

Ca toate operațiile, operația pentru un hematom subdural prezintă un risc de complicații. Majoritatea acestor complicații sunt mai puțin frecvente, dar pot fi grave.

Unele dintre problemele principale care pot apărea după o intervenție chirurgicală de hematom subdural includ:

Există, de asemenea, șansa ca nu tot hematomul să poată fi înlăturat și ca unele dintre simptomele pe care le-ai avut înainte de operație să continue. Acestea se pot îmbunătăți în timp sau pot fi permanente.

În unele cazuri, hematomul poate reveni în zilele sau săptămânile de la operație. Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil să fie nevoie de o intervenție chirurgicală suplimentară pentru a o drena din nou.

Recuperarea de la operație

Dacă operația merge bine și nu aveți complicații, este posibil să fiți suficient de bine pentru a părăsi spitalul după câteva zile.

Dacă dezvoltați complicații, poate trece cu câteva săptămâni înainte de a putea pleca acasă.

Dacă aveți probleme persistente după operație, cum ar fi probleme de memorie sau slăbiciune la nivelul membrelor, este posibil să aveți nevoie de un tratament suplimentar care să vă ajute să reveniți treptat la activitățile dvs. normale.

Perioada de timp necesară pentru a se recupera dintr-un hematom subdural va varia de la o persoană la alta.

Unii oameni se vor simți mult mai bine după câteva săptămâni, în timp ce alții s-ar putea să nu-și recupereze niciodată.

Citiți mai multe despre recuperarea unui hematom subdural .