Falls

Oricine poate avea o cădere, dar persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile și pot să cadă, mai ales dacă au o stare de sănătate pe termen lung.

Căderile sunt o cauză frecventă, dar deseori trecută cu vederea. Aproximativ 1 din 3 adulți peste 65 de ani care trăiesc acasă vor avea cel puțin o toamnă pe an, iar aproximativ jumătate dintre aceștia vor avea căderi mai frecvente.

Majoritatea căderilor nu duc la vătămări grave. Dar există întotdeauna riscul ca o cădere să conducă la oase rupte și poate determina persoana să-și piardă încrederea, să fie retrasă și să se simtă ca și cum și-ar fi pierdut independența.

Ce ar trebui să fac dacă cad?

Dacă aveți o cădere, este important să vă mențineți calmul. Dacă nu ești rănit și te simți suficient de puternic pentru a te ridica, nu te ridica repede.

Lăsați-vă pe mâini și în genunchi și căutați un mobilier stabil, cum ar fi un scaun sau un pat.

Țineți-vă de mobilă cu ambele mâini pentru a vă sprijini și, atunci când vă simțiți gata, ridicați-vă încet. Stați jos și odihniți-vă un timp înainte de a continua activitățile zilnice.

Dacă sunteți rănit sau nu puteți să vă ridicați, încercați să atrageți atenția cuiva apelând la ajutor, lovind pe perete sau pe podea sau utilizând butonul de apel (dacă aveți unul). Dacă este posibil, accesați un telefon și apelați 112 pentru a solicita o ambulanță.

Încercați să atingeți ceva cald, cum ar fi o pătură sau un halat, pentru a vă pune peste voi, în special picioarele și picioarele.

Stați cât mai confortabil și încercați să vă schimbați poziția cel puțin o dată la o jumătate de oră sau cam așa ceva.

Dacă trăiești cu sau ai grijă de o persoană în vârstă, vezi ce să faci în urma unui incident pentru mai multe informații și sfaturi.

Ce provoacă o cădere?

Procesul natural de îmbătrânire înseamnă că persoanele în vârstă au un risc crescut de a cădea.

În Marea Britanie, căderile sunt cea mai frecventă cauză de deces cauzat de vătămări la persoane cu vârsta peste 75 de ani.

Persoanele în vârstă sunt mai susceptibile să aibă o cădere, deoarece pot avea:

O cădere este, de asemenea, mai probabil să se întâmple dacă:

 • podelele sunt ude, cum ar fi în baie sau lustruite recent
 • iluminarea din cameră este slabă
 • covoarele sau covoarele nu sunt securizate corespunzător
 • persoana ajunge în zone de depozitare, cum ar fi un dulap, sau coboară pe scări
 • persoana se grăbește să ajungă la toaletă în timpul zilei sau noaptea

O altă cauză comună a căderilor, în special în rândul bărbaților mai în vârstă, este căderea de pe o scară în timpul desfășurării lucrărilor de întreținere a casei.

La persoanele în vârstă, căderile pot fi deosebit de problematice, deoarece osteoporoza este o problemă destul de frecventă.

Se poate dezvolta atât la bărbați, cât și la femei, în special la persoanele care fumează, beau cantități excesive de alcool , pot lua medicamente cu steroizi sau au antecedente familiale de fracturi de șold .

Dar femeile mai în vârstă sunt cele mai expuse riscurilor, deoarece osteoporoza este adesea asociată cu modificările hormonale care apar în timpul menopauzei .

Prevenirea unei căderi

Există mai multe măsuri simple care pot ajuta la prevenirea căderilor în casă.

De exemplu:

 • folosind covorase antiderapante în baie
 • scurgerea deversărilor pentru a preveni podelele umede și alunecoase
 • asigurarea că toate camerele, pasajele și scările sunt bine iluminate
 • îndepărtarea dezordurilor
 • obținerea de ajutor pentru ridicarea sau mișcarea articolelor grele sau greu de ridicat

Caritate Age UK are mai multe sfaturi despre cum să simplifice sarcinile în jurul casei .

Profesioniștii din domeniul sănătății iau foarte serios căderea persoanelor în vârstă din cauza consecințelor uriașe pe care le pot avea asupra sănătății și bunăstării acestui grup.

Drept urmare, există o mulțime de ajutor și asistență disponibile pentru persoanele în vârstă și merită să întrebați medicul dumneavoastră despre diferitele opțiuni.

Medicul dumneavoastră poate efectua câteva teste simple pentru a vă verifica soldul. De asemenea, pot examina orice medicamente pe care le luați în cazul în care efectele secundare ale acestora pot crește riscul de cădere.

De asemenea, medicul dumneavoastră poate recomanda:

 • având un test de vedere dacă aveți probleme cu vederea dvs., chiar dacă purtați deja ochelari
 • având ECG și verificând tensiunea arterială în timp ce stai întins
 • solicitarea unei evaluări a pericolului la domiciliu, unde un profesionist din domeniul sănătății vă vizitează casa pentru a identifica pericolele potențiale și pentru a oferi sfaturi
 • efectuarea de exerciții pentru a vă îmbunătăți puterea și echilibrul ( citiți despre exerciții pentru adulți în vârstă )

Citiți mai multe despre prevenirea căderilor .

Informație:

Ghid de îngrijire și asistență socială

Daca tu:

 • au nevoie de ajutor în ceea ce privește viața de zi cu zi din cauza bolilor sau a dizabilității
 • îngrijește cuiva în mod regulat, deoarece este bolnav, în vârstă sau cu dizabilități – inclusiv membrii familiei

Ghidul nostru pentru îngrijire și asistență explică opțiunile dvs. și unde puteți obține sprijin.