Hematom subdural – recuperare

În unele cazuri, un hematom subdural poate provoca leziuni la nivelul creierului care necesită îngrijire suplimentară și timp de recuperare.

Cât durează recuperarea variază de la o persoană la alta. Unele persoane s-ar putea simți mai bine în câteva săptămâni sau luni, în timp ce altele pot să nu-și recupereze niciodată, chiar și după mulți ani.

Acest lucru va depinde în mare măsură de gravitatea daunelor creierului tău.

Ce probleme am putea avea?

Mulți oameni au rămas cu unele probleme de lungă durată după tratamentul pentru un hematom subdural.

Acestea pot include modificări ale stării tale de spirit, probleme de concentrare sau de memorie, potriviri (convulsii), probleme de vorbire și slăbiciune la membre.

De asemenea, există riscul ca hematomul să revină după tratament. Este posibil să aveți câteva întâlniri de urmărire și scanări cerebrale pentru a verifica dacă a fost returnat.

Uneori este posibil să fie repetată o intervenție chirurgicală pentru drenarea hematomului.

Contactați medicul de familie sau echipa de îngrijiri spitalicești cât mai curând posibil dacă vreunul dintre simptomele revenirii unui hematom subdural , cum ar fi o durere de cap înrăutățire sau perioade de confuzie.

Reabilitare

Dacă aveți probleme persistente după tratamentul pentru un hematom subdural, este posibil să aveți nevoie de un tratament suplimentar și de sprijin pentru a vă ajuta să reveniți la activitățile dvs. cotidiene normale. Aceasta este cunoscută sub numele de reabilitare.

Un număr de profesioniști din domeniul sănătății diferiți pot fi implicați în reabilitarea dvs., în funcție de problemele specifice cu care vă confruntați:

  • fizioterapeuții pot ajuta cu probleme de mișcare, cum ar fi slăbiciunea musculară sau o coordonare slabă
  • kinetoterapeuții și limbajul pot ajuta cu probleme de vorbire și comunicare
  • terapeuții ocupaționali pot identifica sarcinile de zi cu zi cu care aveți probleme și vă pot ajuta să găsiți modalități de a vă facilita lucrurile

De asemenea, s-ar putea să beneficiați de un anumit suport psihologic sau terapie dacă vi se pare dificil să vă adaptați la viața de zi cu zi după un hematom subdural.

Revenind la activitățile dvs. normale

În timp ce vă recuperați, este important să luați lucrurile ușor și să nu faceți prea mult prea curând.

Încercați să faceți timp în fiecare zi pentru a vă odihni complet creierul de orice fel de distragere, cum ar fi radioul sau televiziunea.

Vorbiți specialistului dumneavoastră pentru sfaturi înainte de a conduce, a zbura sau a reveni la sport, deoarece uneori acestea pot fi periculoase în timp ce vă recuperați dintr-un hematom subdural.

Cât de curând veți reuși să conduceți va depinde de tipul de hematom subdural pe care l-ați avut, de ce tratament ați avut sau de a continua, și dacă aveți probleme persistente, cum ar fi convulsii.

Mai multe informații despre regulile medicale pentru conducere sunt disponibile pe site-ul GOV.UK.

Grupuri de sprijin

S-ar putea să aflați mai multe despre recuperarea de la o leziune cerebrală și trăirea cu efectele ulterioare prin grupuri de asistență și organizații de caritate.

Organizațiile de caritate și organizațiile care vă pot ajuta să includă:

Pentru mai multe informații despre toate aspectele legate de leziunile de cap, puteți apela la linia de asistență la numărul de telefon 0808 800 2244 între orele 9:00 și 17:00, de luni până vineri.

Personalul de asistență poate:

  • vă sfătuiesc despre alte surse de sprijin
  • vă ajută să găsiți servicii locale de reabilitare
  • vă oferă sprijin și sfaturi dacă întâmpinați probleme

Puteți utiliza site-ul web Headway pentru a căuta servicii locale Headway .

Acestea oferă o gamă largă de servicii, inclusiv programe de reabilitare, asistență pentru îngrijire, reintegrare socială, asistență comunitară și îngrijire de răgaz.

Îngrijirea cu reziduuri implică sprijin pe termen scurt pentru cineva care are nevoie de îngrijire – de exemplu, pentru a oferi îngrijitorilor obișnuiți o pauză.