Boala inflamatorie pelvină

Boala inflamatorie pelvină (PID) este o infecție a tractului genital superior feminin, incluzând pântecele, trompele uterine și ovarele.

PID este o afecțiune comună, deși nu este clar câte femei sunt afectate în Marea Britanie.

Aceasta afectează mai ales femeile active sexual cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani.

Simptomele bolii inflamatorii pelvine (PID)

PID nu provoacă adesea simptome evidente.

Majoritatea femeilor prezintă simptome ușoare care pot include 1 sau mai multe dintre următoarele:

Câteva femei se îmbolnăvesc foarte mult:

  • durere severă în burtă
  • o temperatura mare
  • a simți și a fi bolnav

Când să solicitați sfaturi medicale

Este important să vizitați un medic de familie sau o clinică de sănătate sexuală dacă aveți oricare dintre simptomele de mai sus.

Dacă aveți dureri severe, trebuie să solicitați asistență medicală de urgență de la medicul dumneavoastră de familie sau departamentul local A&E.

Întârzierea tratamentului pentru PID sau având episoade repetate de PID vă poate crește riscul de complicații grave și pe termen lung.

Nu există un test simplu pentru a diagnostica PID. Diagnosticul se bazează pe simptomele dvs. și pe constatarea de tandrețe la examen vaginal (intern).

Tampoanele vor fi luate din vagin și din gâtul uterului (colul uterin), dar tampoanele negative nu exclud PID.

Cauzele bolilor inflamatorii pelvine (PID)

Cele mai multe cazuri de PID sunt cauzate de o infecție bacteriană care se răspândește de la vagin sau colul uterin la organele de reproducere mai sus.

Multe tipuri diferite de bacterii pot provoca PID. În multe cazuri, este cauzată de o infecție cu transmitere sexuală (ITS) , cum ar fi chlamydia sau gonoree .

Un alt tip de STI numit mycoplasma genitalium este considerat a fi din ce în ce mai responsabil pentru cazurile de PID.

În multe alte cazuri, este cauzată de bacterii care trăiesc în mod normal în vagin.

Tratamentul bolilor inflamatorii pelvine (PID)

Dacă este diagnosticat într-un stadiu incipient, PID poate fi tratat cu un curs de antibiotice, care durează de obicei 14 zile.

Vi se va administra un amestec de antibiotice pentru a acoperi cele mai probabile infecții și de multe ori o injecție, precum și tablete.

Este important să finalizați întregul curs și să evitați relațiile sexuale în acest timp pentru a vă asigura că infecția se șterge.

Partenerii tăi sexuali recenți trebuie, de asemenea, să fie testați și tratați pentru a opri revenirea infecției sau a fi răspândiți către alții.

complicaţiile

Tuburile uterine pot deveni cicatrice și îngustate dacă sunt afectate de PID. Acest lucru poate îngreuna trecerea ouălor din ovare în pântece.

Acest lucru vă poate crește apoi șansele de a avea o sarcină în trompele uterine în locul uterului (sarcină ectopică) în viitor și poate face ca unele femei să fie infertile .

Se estimează că aproximativ 1 din 10 femei cu PID devin infertile ca urmare a afecțiunii. Femeile care au întârziat tratamentul sau au avut episoade repetate de PID sunt cele mai expuse riscurilor.

Dar majoritatea femeilor tratate pentru PID sunt în continuare capabile să rămână însărcinate fără probleme.

Prevenirea bolilor inflamatorii pelvine (PID)

Puteți reduce riscul de PID folosind întotdeauna prezervative cu un partener sexual nou, până când au avut un control de sănătate sexuală.

Chlamydia este foarte frecventă la bărbații tineri și majoritatea nu prezintă niciun simptom.

Dacă sunteți îngrijorat, este posibil să aveți un ITS, vizitați medicamentul genitourinar local (GUM) sau clinica de sănătate sexuală pentru sfaturi.

Găsiți-vă clinica locală de sănătate sexuală

Dacă aveți nevoie de o procedură invazivă ginecologică, cum ar fi inserarea unei bobine sau un avort , trebuie să faceți o verificare în prealabil.

Obțineți mai multe sfaturi despre STI