Circumcizia la bărbați

Circumcizia masculină este îndepărtarea chirurgicală a preputului.

Preputul este pliul retractabil al pielii care acoperă capătul penisului. Este o continuare a pielii care acoperă întregul penis.

Această pagină se concentrează pe circumcizie din motive medicale la bărbați. Citiți despre circumcizie din motive medicale la băieți .

De ce se realizează circumcizia la bărbați

Circumcizia poate fi efectuată din mai multe motive.

Motive medicale

La bărbați, circumcizia este cel mai frecvent efectuată atunci când preputul este strâns și nu va trage înapoi (retractare), care este cunoscută sub numele de fimoză .

Dar sunt preferate tratamente alternative, cum ar fi steroizii topici .

Motive non-medicale

Circumcizia este o practică obișnuită în comunitățile evreiești și islamice și este practicată și de multe comunități africane.

Cele mai multe circumcizii non-medicale sunt efectuate la copii.

Prevenirea HIV

Există dovezi că circumcizia reduce riscul ca bărbații heterosexuali să dobândească HIV .

Este încurajat ca parte a programelor de prevenire a HIV în unele țări africane cu rate mari de HIV.

Motive medicale pentru ca bărbații să aibă o circumcizie

La bărbați, circumcizia este uneori considerată o posibilă opțiune de tratament pentru următoarele afecțiuni.

Previz strâns (fimoză)

Fimoza este locul în care preputul este prea strâns pentru a fi tras înapoi peste capul penisului (gland).

Acest lucru poate provoca uneori durere atunci când penisul este erect și, în cazuri rare, trecerea urinei poate fi dificilă.

Balanită recurentă

Balanita este locul în care preputul și capul penisului se inflamează și se infectează.

Parafimoza

Parafimoza este locul în care prepuțul nu poate fi readus la poziția inițială după ce a fost tras înapoi, ceea ce a făcut ca capul penisului să se umfle și dureros.

Este necesar un tratament imediat pentru a evita complicații grave, cum ar fi fluxul sanguin restrâns la nivelul penisului.

Balanitis xerotica obliterans

Această afecțiune provoacă fimoza și, în unele cazuri, afectează și capul penisului, care poate deveni cicatricat și inflamat.

Cancerul penisului

Cancerul penisului este un tip de cancer foarte rar, în care apare un plasture roșu, o creștere asemănătoare cu negul sau ulcer la capătul penisului sau sub prepuț.

Alte tratamente

În cele mai multe cazuri, circumcizia va fi recomandată numai atunci când au fost încercate și nu au funcționat alte tratamente, mai puțin invazive și mai puțin riscante.

Cazurile ușoare de fimoză pot fi tratate cu steroizi topici pentru a ajuta la înmuierea pielii și pentru a facilita retragerea preputului.

În parafimoză, un profesionist din domeniul sănătății poate freca un gel anestezic local pe gland pentru a ajuta la reducerea durerii și inflamației.

Acestea pot aplica apoi presiune pe capul penisului în timp ce împing prepuțul înainte.

În cazuri severe de parafimoză, gelul anestezic local poate fi aplicat pe penis și se face o mică fanta în preput pentru a ajuta la ameliorarea presiunii.

Balanita și balanita xerotica obliterans pot fi uneori tratate cu succes folosind unguent corticosteroid, gel sau cremă , creme cu antibiotice sau creme antifungice .

Cele trei opțiuni principale de tratament pentru cancerul de penis sunt:

  • intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea celulelor canceroase și uneori țesutul din jur
  • radioterapie
  • chimioterapie

Dacă aveți în vedere circumcizia dintr-un motiv medical, merită să discutați opțiunile alternative de tratament cu medicul dumneavoastră de familie sau cu specialistul.

Prevenirea HIV

Există dovezi din mai multe studii efectuate în Africa că bărbații circumciși au un risc mai mic de a dobândi HIV de la femeile infectate.

Dar nu este clar dacă circumcizia masculină poate ajuta la prevenirea altor infecții cu transmitere sexuală (ITS) .

Au existat mai multe studii privind circumcizia masculină și riscul altor ITS, dar dovezile până în prezent au fost neconcludente și contradictorii.

Procedura

Circumcizia se efectuează de obicei la pacienți zilnic. Aceasta înseamnă că veți fi internat la spital în aceeași zi în care aveți o intervenție chirurgicală și nu va trebui să stați peste noapte.

Vi se va cere să nu mâncați și să beți timp de 6 ore înainte de operație, dacă aveți un anestezic general .

După ce ați fost internat la spital, veți fi văzuți de membrii echipei medicale care efectuează procedura, inclusiv de chirurgul și anestezistul.

Aceasta este o bună ocazie pentru a discuta despre orice problemă aveți și pentru a pune întrebări despre orice nu sunteți sigur.

Vi se va solicita să semnați un formular de consimțământ pentru a confirma că sunteți de acord cu operația.

De obicei, veți avea un anestezic general, ceea ce înseamnă că veți fi inconștienți pe toată durata procedurii, sau o injecție anestezică locală , care vă va amortiza penisul și zona înconjurătoare.

În unele cazuri, va fi utilizat un anestezic spinal, în care nu puteți simți nimic sub talie.

Citiți mai multe despre diferitele tipuri de anestezie .

Circumcizia este o procedură relativ simplă. Preputinul este îndepărtat chiar în spatele capului penisului folosind un bisturiu sau foarfece chirurgicale.

Orice sângerare poate fi oprită folosind căldură (cauterizare), iar marginile rămase ale pielii vor fi cusute împreună folosind cusături dizolvabile.

Asociația Britanică a Chirurgilor Urologici (BAUS) a elaborat un prospect care conturează mai detaliat procedura de circumcizie (PDF, 970kb) .

Recuperarea după circumcizia masculină

Când sunteți externat din spital, vi se vor oferi sfaturi despre recuperarea dumneavoastră acasă, inclusiv atunci când puteți conduce, reveni la serviciu și face sex.

De obicei, durează cel puțin 10 zile pentru ca penisul tău să se vindece după circumcizie.

Probabil vi se va recomanda să vă luați cel puțin o săptămână liberă pentru a vă recupera.

Nu trebuie să-i spuneți DVLA dacă ați avut o circumcizie de rutină și nu aveți alte condiții medicale care vă afectează capacitatea de a conduce.

Dar este responsabilitatea dumneavoastră să vă asigurați că sunteți în stare să conduceți după operație.

Ar trebui să evitați să faceți sex cel puțin 4 săptămâni după operație.

Echipa de îngrijire vă va oferi un număr de contact pentru a apela în cazul în care întâmpinați probleme sau aveți probleme.

De asemenea, trebuie să vi se ofere detalii despre programarea dvs. de urmărire, care poate fi la spital sau la medicul dumneavoastră.

Timp de 3 sau 4 zile de la operație, este posibil să întâmpinați un anumit disconfort și umflare în jurul capului penisului.

Înainte de a părăsi spitalul, vi se va administra medicamente calmante, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul , pentru a facilita acest lucru.

Dar contactați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți o temperatură, roșeață crescută, sângerare, durere persistentă sau palpitarea penisului, deoarece ar putea fi un semn de infecție.

Aplicarea vaselinei (vaselina) în jurul vârfului penisului vă va opri lipirea de lenjerie.

Purtarea îmbrăcămintei ușoare, care se potrivesc timp de 2 sau 3 zile după operație, va ajuta, de asemenea, să evitați iritarea penisului în timp ce se vindecă.

Nu trebuie să simțiți dureri sau disconfort în timpul trecerii de urină, ci contactați echipa medicală dacă faceți acest lucru.

Riscuri de circumcizie masculină

În Marea Britanie, complicațiile după circumcizii efectuate din motive medicale sunt rare și majoritatea bărbaților nu întâmpină probleme semnificative.

În afară de umflarea inițială, sângerarea și infecția sunt cele mai frecvente 2 probleme asociate cu circumcizia.

Există șanse între 1 din 10 și 1 din 50 ca să suferi sângerare sau infecție.

Alte complicații posibile ale circumciziei pot include:

  • reducerea permanentă a senzației în capul penisului, în special în timpul sexului
  • tandrețe în jurul cicatricii
  • nevoia de a elimina cusăturile care nu s-au dizolvat
  • ocazional, este nevoie de o altă operație pentru a îndepărta ceva mai multă piele din jurul capului penisului

Circumcizia feminină (mutilarea genitală feminină)

Circumcizia feminină, cunoscută și sub denumirea de mutilare genitală feminină (MGF), este o procedură în care organele genitale feminine sunt tăiate în mod deliberat, rănite sau modificate, dar nu există un motiv medical pentru acest lucru.

De obicei se efectuează pe fete tinere între vârstă și vârsta de 15 ani, cel mai frecvent înainte de începerea pubertății.

Este ilegal în Marea Britanie și este abuz de copii.

Este foarte dureros și poate dăuna grav sănătății femeilor și fetelor.

Citiți mai multe despre MGF .