Corticosteroizi topici

Corticosteroizii topici (steroizi) sunt medicamente aplicate direct pe piele pentru a reduce inflamația și iritarea.

Corticosteroizii topici sunt disponibili sub mai multe forme diferite, inclusiv:

 • creme
 • loțiuni
 • geluri
 • Mus
 • unguente

Sunt disponibile în patru potențe diferite (puncte tari), cunoscute sub numele de ușoare, moderate, puternice și foarte puternice.

Corticosteroizii ușori, cum ar fi hidrocortizonul, pot fi adesea cumpărați la teză de la farmacii, în timp ce tipurile mai puternice sunt disponibile doar pe bază de rețetă.

Citiți despre alte tipuri de corticosteroizi , inclusiv tablete, capsule, inhalatoare și corticosteroizi injectați.

Corticosteroizii nu trebuie confundați cu steroizi anabolizanți .

Afecțiuni tratate cu corticosteroizi topici

Afecțiunile tratate pe scară largă cu corticosteroizi topici includ:

Corticosteroizii topici nu pot vindeca aceste afecțiuni, dar pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

Cine poate folosi corticosteroizi topici

Majoritatea adulților și copiilor pot folosi corticosteroizi topici în siguranță, dar există situații în care nu sunt recomandate.

Acestea nu trebuie utilizate dacă:

Majoritatea corticosteroizilor topici sunt considerați siguri de utilizat în timpul sarcinii sau alăptării. Cu toate acestea, trebuie să vă spălați orice cremă steroidică aplicată pe sâni înainte de a-ți hrăni copilul.

Cu toate acestea, corticosteroizii topici foarte puternici nu sunt de obicei prescriși femeilor însărcinate sau care alăptează sau copiilor foarte mici. Excepții fac uneori sub supravegherea unui dermatolog (specialist în îngrijirea pielii).

Cum se utilizează corticosteroizi topici

Cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă instruiește altfel, urmați instrucțiunile din prospectul cu informații despre pacient care vine împreună cu medicamentele dumneavoastră. Acest lucru va oferi detalii despre cât de mult se va aplica și cât de des.

Majoritatea oamenilor trebuie să utilizeze medicația doar o dată sau de două ori pe zi, timp de o săptămână sau două, deși ocazional, medicul dumneavoastră vă poate sugera utilizarea mai puțin frecventă pe o perioadă mai lungă de timp.

Medicatia trebuie aplicata numai pe zonele afectate ale pielii. Neteziți-l ușor în piele în direcția în care crește părul.

Dacă utilizați atât corticosteroizi topici, cât și emolienți , trebuie să aplicați mai întâi emolientul. Apoi, așteptați aproximativ 30 de minute înainte de aplicarea corticosteroidului topic.

Unități de deget

Uneori, cantitatea de medicamente pe care vi se recomandă să o utilizați va fi administrată în unitățile degetelor (FTU).

Un FTU (aproximativ 500mg) este cantitatea de medicamente necesare pentru a stoarce o linie de la vârful unui deget adult până la prima îndoire a degetului. Ar trebui să fie suficient pentru a trata o zonă a pielii dublă dimensiunea planului mâinii cu degetele împreună.

Doza recomandată va depinde de ce parte a corpului este tratată. Acest lucru se datorează faptului că pielea este mai subțire în anumite părți ale corpului și mai sensibilă la efectele corticosteroizilor.

Pentru adulți, FTU-urile recomandate care trebuie aplicate într-o singură doză sunt:

 • 0,5 FTU pentru organele genitale
 • 1 FTU pentru mâini, coate și genunchi
 • 1,5 FTU pentru picioare, inclusiv tălpile
 • 2,5 FTU pentru față și gât
 • 3 FTU pentru scalp
 • 4 FTU pentru o mână și braț împreună, sau fesele
 • 8 FTU pentru picioare și piept, sau picioare și spate

Pentru copii, FTU-urile recomandate vor depinde de vârsta lor. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui în acest sens.

Efectele secundare ale corticosteroizilor topici

Cel mai frecvent efect secundar al corticosteroizilor topici este o senzație de arsură sau înțepături atunci când se aplică medicația. Totuși, acest lucru se îmbunătățește de obicei pe măsură ce pielea ta se obișnuiește cu tratamentul.

Efectele secundare mai puțin frecvente pot include:

Efectele secundare sunt mai probabile dacă sunteți:

 • folosind un corticosteroid mai puternic
 • folosind-o pentru o perioadă foarte lungă de timp, sau pe o suprafață mare

Vârstnicii și foarte tineri sunt mai vulnerabili la reacțiile adverse.

Dacă corticosteroizii topici puternici sau foarte puternici sunt folosiți mult timp sau pe o suprafață mare, există riscul ca medicamentele să fie absorbite în fluxul sanguin și să provoace efecte secundare interne, cum ar fi:

Aceasta nu este o listă completă a tuturor efectelor secundare posibile. Pentru mai multe informații despre reacțiile adverse, consultați prospectul care conține medicamentele dumneavoastră.

Raportarea efectelor secundare

Schema Cartonașului Galben vă permite să raportați reacțiile adverse suspectate de la orice tip de medicament pe care îl luați. Este condus de paznicul de securitate pentru medicamente numit Agenția de reglementare a medicamentelor și a serviciilor de sănătate (MHRA).

Consultați site-ul Schemei Cartonașului Galben pentru mai multe informații.