Previz strâns (fimoză și parafimoză)

Fimoza este o afecțiune în care preputul este prea strâns pentru a fi tras înapoi peste capul penisului (gland).

Fimoza este normală la bebeluși și copii mici, dar la copiii mai mari poate fi rezultatul unei afecțiuni a pielii care a provocat cicatrici. De obicei nu este o problemă decât dacă provoacă simptome.

Tratamentul imediat este necesar în cazurile în care fimoza provoacă probleme, cum ar fi dificultatea urinării.

Dezvoltare normală

Cei mai mulți băieți necircumciși au un prepuț care nu se va trage înapoi (se retrage), deoarece este încă atașat la gland.

Acest lucru este perfect normal pentru primii 2 – 6 ani. În jurul vârstei de 2 ani, prepuțul ar trebui să înceapă să se separe în mod natural de gland.

Preputul unor băieți poate dura mai mult pentru a se separa, dar acest lucru nu înseamnă că există o problemă – se va detașa într-o etapă ulterioară.

Nu încercați niciodată să forțați preputul copilului dvs. înainte să fie gata, deoarece poate fi dureros și deteriora preputul.

Când fimoza este o problemă

Fimoza nu este de obicei o problemă decât dacă provoacă simptome precum roșeață, durere sau umflare.

Dacă glandul copilului tău este dureros și inflamat, acestea pot avea balanită (inflamația capului penisului).

De asemenea, poate exista o descărcare groasă sub preput. Dacă atât glandul cât și prepuțul sunt inflamate, este cunoscută sub numele de balanopostită.

Luați-vă copilul să vadă medicul dumneavoastră de familie dacă au aceste tipuri de simptome. Medicul dumneavoastră va putea recomanda un tratament adecvat.

Majoritatea cazurilor de balanită pot fi ușor gestionate folosind o combinație de igienă bună, creme sau unguente și evitând substanțele care irită penisul. Citiți mai multe despre tratarea balanitei .

Balanopostita poate fi, de asemenea, uneori tratată prin respectarea unor măsuri simple de igienă, cum ar fi menținerea penisului curat prin spălarea periodică cu apă și un săpun sau hidratant ușor.

Urina poate irita glandul dacă este păstrată pentru perioade îndelungate sub preput, așa că, dacă este posibil, ar trebui să retrageți preputul pentru a spăla glandul.

Dacă balanopostita este cauzată de o infecție fungică sau bacteriană, poate fi necesară o cremă antifungică sau un curs de antibiotice .

La adulți, fimoza poate fi asociată ocazional cu infecții cu transmitere sexuală (ITS) .

Poate fi, de asemenea, cauzată de o serie de afecțiuni diferite ale pielii, inclusiv:

  • eczema – o afecțiune pe termen lung care determină pielea să devină mâncărime, roșie, uscată și crăpată
  • psoriazisul – o afecțiune a pielii care provoacă petele de piele roșii, pline, cruste, acoperite cu solzi argintii
  • lichen planus – o erupție cu mâncărime neinfecțioasă care poate afecta multe zone ale corpului
  • lichen sclerosus – o afecțiune cicatricială a preputului (și uneori gland) care este probabil cauzată de iritarea urinară la bărbații și băieții sensibili

Steroizii de actualitate (o cremă, un gel sau unguent care conține corticosteroizi ) sunt uneori prescrise pentru a trata un prepuț strâns. Acestea pot ajuta la înmuierea pielii preputului, făcând mai ușor să se retragă.

Fimoza poate provoca durere, despicarea pielii sau lipsa senzației în timpul sexului. Utilizarea unui prezervativ și lubrifianți în timp ce faceți sex vă poate face penisul mai confortabil.

Când poate fi necesară intervenția chirurgicală

Poate fi necesară intervenția chirurgicală dacă un copil sau adult are o balanită sau balanopostită severă sau persistentă care determină prepuțul să fie strâns dureros.

Circumcizia (eliminarea chirurgicală a unei părți sau a întregului preput) poate fi considerată în cazul în care alte tratamente au eșuat, dar prezintă riscuri precum sângerare și infecție.

Acest lucru înseamnă că, de obicei, este recomandat doar ca ultimă soluție, deși poate fi uneori cea mai bună și singură opțiune de tratament.

Alternativ, poate fi posibilă o intervenție chirurgicală pentru eliberarea aderențelor (zonele în care preputul este lipit de gland). Acest lucru va păstra preputul, dar poate nu întotdeauna împiedică reapariția problemei.

Parafimoza

Parafimoza este locul în care preputul nu poate fi readus în poziția inițială după ce a fost retras.

Aceasta determină ca glandul să devină dureros și umflat și necesită tratament medical de urgență pentru a evita complicații grave, cum ar fi durerea crescută, umflarea și fluxul sanguin restrâns la nivelul penisului.

Poate fi posibilă reducerea durerii și inflamației prin aplicarea unui gel anestezic local pe penis și apăsarea pe gland în timp ce împinge preputul înainte.

În cazuri dificile, poate fi necesar să faceți o mică fanta în preput pentru a ajuta la ameliorarea presiunii.

În cazuri severe de parafimoză, poate fi recomandată circumcizia. În cazuri foarte grave, lipsa fluxului de sânge către penis poate provoca moartea țesuturilor ( gangrenă ) și eliminarea chirurgicală a penisului poate fi necesară.

Igiena penisului

Este important să vă curățați penisul în mod regulat pentru a evita problemele de dezvoltare.

Tu ar trebui:

  • spălați-vă ușor penisul cu apă caldă în fiecare zi, în timp ce faceți baie sau duș
  • trageți ușor înapoi prepuțul (dacă aveți unul) și spălați-l dedesubt; nu trageți înapoi preputul unui bebeluș sau al unui băiat tânăr, deoarece poate fi dureros și poate provoca daune
  • folosiți un săpun ușor sau fără parfum (dacă alegeți să folosiți săpun) pentru a reduce riscul de iritare a pielii
  • evitați să folosiți talc și deodorante pe penis, deoarece acestea pot provoca iritații

Bărbații circumciși trebuie să-și curețe regulat penisul cu apă caldă și un săpun ușor (dacă alegeți să folosiți săpun).

Citiți mai multe despre cum să spălați un penis .