Anestezie

Anestezia înseamnă „pierderea senzației”. Medicamentele care provoacă anestezie se numesc anestezice.

Anestezicele sunt utilizate în timpul testelor și operațiilor chirurgicale pentru a amortiza senzația în anumite zone ale corpului sau pentru a induce somnul.

Acest lucru previne durerea și disconfortul și permite efectuarea unei game largi de proceduri medicale.

Anestezicele locale și anestezicele generale sunt două tipuri de anestezice utilizate frecvent:

 • anestezicul local este locul în care o zonă mică a corpului este amorțită și rămâi pe deplin conștient – adesea folosit în timpul procedurilor minore
 • anestezicul general este locul în care sunteți total inconștient și nu aveți cunoștință de procedură – adesea folosit pentru operații mai grave

Cum funcționează anestezicele

Anestezicele funcționează prin oprirea semnalelor nervoase care vă păstrează treaz și conștient să nu vă ajungă în creier.

În timpul acestei stări de somn indus, procedurile pot fi efectuate fără să simțiți nimic.

După ce anestezicul s-a uzat, semnalele nervoase vor putea ajunge la creierul dvs., iar conștiința și sentimentul vor reveni.

Tipuri de anestezie

Pe lângă anestezicul local și general, există o serie de alte tipuri de anestezie.

Spre deosebire de anestezicul general, acestea nu te fac inconștient – ci doar te opresc să simți durere într-o anumită zonă a corpului tău.

Diferitele tipuri de anestezic sunt:

În combinație pot fi utilizate diferite tipuri de anestezie. De exemplu, un anestezic regional poate fi utilizat cu un anestezic general pentru ameliorarea durerii după o operație.

Un sedativ este, de asemenea, uneori utilizat cu un anestezic regional pentru a vă ajuta să vă simțiți relaxat și calm, precum și fără durere, în timpul unei operații.

Cum se administrează anestezicele

Un anestezic poate fi administrat în mai multe moduri:

 • sub formă de unguent, spray sau picături
 • ca o injecție într-o venă
 • ca un gaz în care respirați

Anaesthetists

Anestezistii sunt medici care au primit o pregatire de specialitate in anestezie. Vă vor oferi anestezicul dvs. și vor fi responsabili pentru siguranța și bunăstarea dvs. în timpul procedurii.

Înainte de procedură, anestezistul tău va discuta o serie de lucruri cu tine, inclusiv:

 • tipurile de anestezic adecvate procedurii pe care le faceți
 • orice riscuri sau reacții adverse asociate cu diferite tipuri de anestezic

Își vor planifica anestezicul și controlul durerii cu tine, ținând cont de preferințele pe care le ai pentru un anumit tip de anestezic. Ar trebui să cereți anestezistului dvs. să clarifice orice nu sunteți sigur.

Anestezistul dvs. vă va monitoriza cu atenție pe parcursul întregii operații și vă va asigura că vă veți trezi confortabil după aceea. De asemenea, pot ajuta cu orice ameliorare a durerii de care aveți nevoie după procedură.

Efecte secundare

Anestezicele constau dintr-o serie de medicamente care pot provoca reacții adverse la unele persoane. Anestezistul vă va spune despre orice reacții adverse pe care le puteți prezenta după ce ați avut un tip specific de anestezic și măsuri care vor fi luate pentru a le reduce.

Unele reacții adverse comune care pot apărea după un anestezic general sau unele anestezice regionale includ:

 • a simți sau a fi bolnav
 • amețeli și senzație de leșin
 • simțind frig sau tremurând
 • dureri de cap
 • mâncărime
 • vânătăi și durere
 • dificultate de a face pipi
 • dureri

Efectele secundare ale anestezicului nu durează foarte mult și, dacă este necesar, unele dintre ele pot fi tratate.

Spuneți profesioniștilor din domeniul sănătății care vă tratează dacă prezentați oricare dintre efectele secundare de mai sus sau dacă suferiți de durere după procedura dvs.

Riscuri și complicații

În ultimii ani, anestezia a devenit foarte sigură. Progresele în echipamente, medicamente și instruire înseamnă că probleme grave sunt rare.

Cu toate acestea, ca în orice tip de intervenție chirurgicală sau medicală, există un risc potențial de complicații.

Avantajele și riscurile chirurgiei și anesteziei vor fi cântărite cu atenție și vă vor fi explicate înainte de a efectua operații.

Complicațiile anesteziei enumerate mai jos sunt foarte rare.

Leziuni permanente ale nervilor

Acest lucru poate provoca amorțeală sau paralizie (incapacitatea de a mișca o parte a corpului), deși acest lucru poate fi un rezultat al operației în sine.

Deteriorarea nervilor periferici, care circulă între măduva spinării și restul corpului, apare la aproximativ 1 din 1.000 de persoane având un anestezic general.

O reacție alergică la un medicament anestezic

Deși o reacție alergică (anafilaxie) poate fi severă, un tratament adecvat este la îndemână pentru a permite cele mai bune șanse de a face acest lucru imediat și eficient.

Nu este clar exact cât de des anestezicele provoacă anafilaxie, dar cea mai bună estimare este că o reacție alergică care pune în pericol viața are loc între 1 din 10.000 și 1 din 20.000 de anestezice.

Moarte

Dacă sunteți un pacient sănătos care suferă de operații non-de urgență, moartea este foarte rară la aproximativ 1 din 100.000 de persoane care au anestezic general. Totuși, acest lucru poate crește în funcție de factorii menționați mai jos.

Factorii care afectează riscul de complicații

Riscul dvs. de a dezvolta complicații va depinde de o serie de factori, printre care:

 • istoricul dumneavoastră medical – de exemplu, dacă aveți alte condiții medicale grave sau boli
 • factori personali – de exemplu, dacă fumezi sau ai supraponderal; dacă fumați, oprirea cu câteva săptămâni înainte de operație vă va reduce riscul de a avea probleme de respirație, iar pierderea în greutate vă va ajuta, de asemenea, să vă reduceți riscul
 • tipul de procedură – de exemplu, dacă este o procedură planificată sau de urgență sau dacă este o procedură majoră sau minoră
 • tipul de anestezic – anestezia locală poate avea avantaje față de anestezia generală în circumstanțele potrivite

Înainte de procedura dumneavoastră, anestezistul vă va explica dacă există riscuri particulare de a dezvolta posibile complicații.

În majoritatea cazurilor, beneficiile depășesc riscurile. Orice îngrijorare trebuie discutată cu anestezistul înainte de operație.

Mai multe informatii

Colegiul Regal al Anestezistilor are mai multe informații despre anestezie .

De asemenea, puteți afla mai multe despre tipurile specifice de anestezie citind: