Consimțământul la tratament

Consimțământul la tratament înseamnă că o persoană trebuie să acorde permisiunea înainte de a primi orice tip de tratament medical, test sau examinare.

Acest lucru trebuie făcut pe baza unei explicații a unui clinician.

Consimțământul unui pacient este necesar indiferent de procedură, indiferent dacă este vorba despre o examinare fizică, donarea de organe sau altceva.

Principiul consimțământului este o parte importantă a eticii medicale și a dreptului internațional privind drepturile omului.

Definirea consimțământului

Pentru ca consimțământul să fie valabil, trebuie să fie voluntar și informat, iar persoana care consimte trebuie să aibă capacitatea de a lua decizia.

Sensul acestor termeni este:

 • voluntar – decizia de a fi consimțit sau nu de a consimți la tratament trebuie luată de către persoană și nu trebuie influențată de presiunea personalului medical, a prietenilor sau a familiei
 • informat – persoana trebuie să i se ofere toate informațiile despre ce implică tratamentul, inclusiv beneficiile și riscurile, dacă există tratamente alternative rezonabile și ce se va întâmpla dacă tratamentul nu merge înainte
 • capacitate – persoana trebuie să fie capabilă să dea consimțământul, ceea ce înseamnă că înțelege informațiile care le sunt date și le poate folosi pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză

Dacă un adult are capacitatea de a lua o decizie voluntară și informată de a consimți sau de a refuza un anumit tratament, decizia sa trebuie respectată.

Acesta este încă cazul, chiar dacă refuzul tratamentului ar duce la decesul lor sau la moartea copilului lor nenăscut.

Dacă o persoană nu are capacitatea de a lua o decizie cu privire la tratamentul ei și nu a desemnat o împuternicire de durată (APL) , profesioniștii din domeniul sănătății care îi tratează pot merge înainte și pot da tratament dacă consideră că este în interesul persoanei.

Însă clinicienii trebuie să ia măsuri rezonabile pentru a discuta situația cu prietenii sau rudele persoanei înainte de a lua aceste decizii.

Citiți mai multe despre evaluarea capacității de a consimți , ceea ce explică ce poate face cineva dacă știe că capacitatea sa de consimțământ ar putea fi afectată în viitor.

Cum este acordat acordul

Consimțământul poate fi dat:

 • verbal – de exemplu, o persoană care spune că este fericită să aibă o radiografie
 • în scris – de exemplu, semnarea unui formular de consimțământ pentru o intervenție chirurgicală

Cineva, de asemenea, ar putea da consimțământul non-verbal, atât timp cât înțelege tratamentul sau examinarea pe cale să aibă loc – de exemplu, ținând un braț pentru un test de sânge .

Consimțământul trebuie să fie acordat profesionistului medical care răspunde de tratamentul persoanei.

Aceasta poate fi:

 • asistenta medicală aranjând un test de sânge
 • Medic de familie care prescrie noi medicamente
 • chirurgul planificând o operație

Dacă cineva va avea o procedură majoră, cum ar fi o operațiune, consimțământul său ar trebui să fie asigurat cu mult timp în avans, astfel încât să aibă mult timp pentru a înțelege procedura și a pune întrebări.

Dacă se răzgândesc în orice moment înainte de procedură, au dreptul să își retragă consimțământul anterior.

Consimțământ de la copii și tineri

Dacă sunt capabili, consimțământul este de obicei dat de pacienți înșiși.

Dar cineva cu responsabilitatea părintească ar putea avea nevoie să dea consimțământ pentru ca un copil până la vârsta de 16 ani să aibă tratament.

Aflați mai multe despre modul în care se aplică regulile de consimțământ pentru copii și tineri

Când nu este nevoie de consimțământ

Există câteva excepții atunci când tratamentul poate să meargă înainte fără acordul persoanei, chiar dacă este capabil să-și dea permisiunea.

Este posibil să nu fie necesar să obțineți consimțământ dacă o persoană:

Consimțământ și sprijin pentru viață

O persoană poate fi menținută în viață cu tratamente de susținere, cum ar fi ventilația pulmonară, fără să fi luat o decizie în avans , care evidențiază îngrijirile pe care ar refuza să le primească.

În aceste cazuri, trebuie luată o decizie cu privire la continuarea sau oprirea tratamentului în funcție de ceea ce cred că sunt interesele celei mai bune ale acelei persoane.

Pentru a ajuta la luarea unei decizii, cadrele medicale ar trebui să discute problema cu rudele și prietenii persoanei care primește tratamentul.

Ei ar trebui să ia în considerare:

 • care va fi calitatea vieții persoanei dacă se continuă tratamentul
 • cât timp poate trăi persoana dacă tratamentul este continuat
 • indiferent dacă există vreo șansă ca persoana să se recupereze

Tratamentul poate fi oprit dacă există un acord că tratamentul continuu nu este în interesul persoanei.

Cazul va fi sesizat instanțelor judecătorești înainte de a lua măsuri suplimentare dacă:

 • nu se poate ajunge la un acord
 • trebuie luată o decizie cu privire la oprirea tratamentului pentru cineva care a fost într-o stare de conștiință afectată de mult timp (de obicei cel puțin 12 luni)

Este important să remarcăm diferența dintre oprirea sprijinului de viață al unei persoane și luarea unei măsuri deliberate pentru a le face să moară.

De exemplu, injectarea unui medicament letal ar fi ilegală.

Reclamații

Dacă credeți că ați primit tratament la care nu ați fost de acord, puteți face o reclamație oficială.

Aflați mai multe despre cum să faceți o reclamație