Cancerul de penis

Cancerul de penis este un tip rar de cancer care apare pe pielea penisului sau în interiorul penisului. Cel mai frecvent afectează bărbații cu vârsta peste 50 de ani.

Există mai multe tipuri de cancer de penis, în funcție de tipul de celule de la care cancerul dezvoltat.

Cele mai frecvente tipuri includ:

  • cancer de penis cu celule scuamoase – aceasta reprezintă mai mult de 90% din cazuri și începe în celulele care acoperă suprafața penisului
  • carcinom in situ (CSI) – un anumit tip de cancer de celule scuamoase în care sunt afectate doar celulele din pielea penisului și nu s-a răspândit mai adânc
  • adenocarcinom – cancer care începe în celulele glandulare ale penisului care produc transpirație
  • melanomul penisului – aici se dezvoltă cancerul în celulele pielii care conferă pielii culoarea sa

Simptomele cancerului de penis

Ar trebui să fiți conștienți de anomalii sau semne de cancer de penis, inclusiv:

Dacă prezentați aceste simptome, este important să vă consultați medicul dumneavoastră cât mai curând posibil. Este puțin probabil să fie cauzate de cancerul de penis, dar trebuie să fie cercetate.

Orice întârziere în diagnosticarea cancerului de penis ar putea reduce șansele unui tratament cu succes.

Cauzele cancerului de penis

Cauza cancerului de penis nu este cunoscută, dar anumiți factori de risc vă pot crește șansele de a-l obține, inclusiv:

  • purtarea virusului papiloma uman (HPV) – există mai mult de 100 de tipuri de HPV; unele tipuri provoacă negi genitale
  • vârsta – afecțiunea afectează rar bărbații sub 40 de ani și este cea mai frecventă la bărbații cu vârsta peste 50 de ani
  • fumatul – substanțele chimice care se găsesc în țigări pot deteriora celulele din penis, ceea ce vă crește riscul de a face cancer la penis
  • avand fimoza – cand preputul este dificil de retractat, sansele de a dezvolta infectii precum balanita cresc; infecțiile repetate sunt legate de un risc mai mare de a dezvolta unele tipuri de cancer de penis, deoarece acestea pot slăbi sistemul imunitar

Site-ul Cancer Research UK are mai multe informații despre riscurile și cauzele cancerului de penis .

Diagnosticarea cancerului de penis

Medicul dumneavoastră vă va întreba despre simptomele pe care le aveți și când apar. De asemenea, îți vor examina penisul pentru semne de cancer la nivelul penisului.

În 2015, Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) a publicat ghiduri pentru a ajuta medicii medicali să recunoască semnele și simptomele cancerului de penis și să trimită oamenii pentru testele corecte mai repede.

Pentru a afla dacă trebuie să faceți referire la teste suplimentare pentru cancer suspect de penis, citiți ghidul NICE 2017 privind Cancerul suspect : recunoaștere și trimitere .

În cazul în care medicul dumneavoastră de familie suspectează cancerul de penis, vă pot adresa un specialist. Acesta este de obicei un urolog, un medic specializat în afecțiuni care afectează sistemul urinar și organele genitale.

Specialistul va întreba despre simptomele dvs. și vă va verifica istoricul medical. De asemenea, pot verifica dacă există semne fizice ale cancerului de penis.

Un test de sânge poate fi efectuat pentru a verifica starea generală de sănătate și numărul de celule sanguine.

Pentru a confirma un diagnostic de cancer la nivelul penisului, poate fi necesar să aveți o biopsie . O mostră mică de țesut va fi eliminată, astfel încât să poată fi examinată la microscop pentru celulele canceroase.

Tratarea cancerului de penis

Tratamentul pentru cancerul de penis depinde de mărimea zonei afectate și de ritmul cu care cancerul s-a răspândit.

De exemplu, în majoritatea cazurilor de carcinom in situ (CSI), unde sunt afectate doar celulele pielii ale penisului, tratamentul implică de obicei fie utilizarea unei creme chimioterapice, fie efectuarea unei intervenții chirurgicale cu laser pentru a îndepărta zona afectată a pielii.

De obicei, veți avea grefă de piele după operație.

Principalele tratamente pentru cancerul de penis în stadiul ulterior sunt:

Intervenția chirurgicală presupune îndepărtarea celulelor canceroase și, eventual, unele dintre țesuturile din jur.

În cele mai multe cazuri, orice modificare fizică a penisului dvs. după o operație poate fi corectată cu ajutorul unei intervenții chirurgicale reconstructive .

Pielea și mușchiul pot fi preluate din altă parte a corpului pentru a recrea un penis care funcționează.

Dar, cu diagnosticul precoce și tehnicile chirurgicale moderne, chirurgul dvs. va putea, de obicei, să păstreze cât mai mult țesut penis.

Ca parte a majorității tratamentelor pentru cancerul de penis, glandele limfatice (organe mici care fac parte din sistemul imunitar) din inghinal vor fi evaluate pentru a determina dacă cancerul s-a răspândit.

În unele cazuri, este posibil ca glandele limfatice să fie eliminate în mod chirurgical.

Ca și în cazul celor mai multe tipuri de cancer, perspectivele pentru cazuri individuale depind în mare măsură de cât de avansat a fost cancerul în momentul diagnosticării.

Vrei să afli mai multe?

Site-ul Cancer Research UK are mai multe informații despre:

De asemenea, puteți citi despre cancerul de penis pe site-ul de cancer masculin Orchid sau puteți apela la numărul de telefon la 0203 465 5766 (de luni până vineri, între orele 9.00 și 17.30).

Prevenirea cancerului de penis

Nu este întotdeauna posibil să preveniți cancerul de penis, dar vă puteți reduce șansele de apariție a acestuia.

Unul dintre principalele moduri prin care îți poți reduce șansele de a dezvolta cancer la nivelul penisului este să renunți la fumat dacă fumezi.

De asemenea, este important să mențineți o igienă bună a penisului pentru a preveni infecțiile bacteriene și virale care pot crește riscul de cancer al penisului.

Acest lucru este mai ușor dacă ați fost circumcizat ca un copil, dar puteți face pași dacă nu ați fost circumcizat.

Igiena penisului simplu poate include:

Există puține dovezi care să sugereze că a fi circumcizat ca adult va reduce șansele de a dezvolta cancer la nivelul penisului.

Dar dacă aveți afecțiuni care nu se vindecă sau devine din ce în ce mai dificil de curățat sub preputul dvs., solicitați sfatul medicului dumneavoastră cu privire la posibilitatea de circumcizie .

Citiți mai multe despre sănătatea penisului .