Boala cu celule grase – Tratament

Boala cu celule grase necesită, de obicei, tratament pe tot parcursul vieții.

Copiii și adulții cu boală cu celule secera sunt susținuți de o echipă de diferiți profesioniști din domeniul sănătății care lucrează împreună la un centru specializat în celulele secera.

Echipa dumneavoastră de asistență medicală vă va ajuta să aflați mai multe despre bolile celulelor secera și să lucreze cu dvs. pentru a crea un plan individual de îngrijire care să țină cont de toate nevoile și problemele dvs. de sănătate.

Prevenirea episoadelor dureroase

Principalul lucru pe care îl puteți face pentru a reduce șansele de a experimenta un episod dureros (criza de celule secera) este să încercați să evitați posibilii declanșatori.

Vi se poate recomanda:

  • bea multe lichide pentru a evita deshidratarea
  • purtați haine calde pentru a vă opri să faceți frig
  • evitați schimbările bruște de temperatură, cum ar fi înotul în apă rece

Obțineți mai multe sfaturi despre viața cu boala celulelor secera

Medicament pentru durerile de celule secera

Dacă continuați să aveți episoade de durere, poate fi recomandat un medicament numit hidroxicarbamidă (hidroxiacură). De obicei, o iei sub formă de capsulă o dată pe zi.

Hidroxicarbamida poate scădea cantitatea de alte celule sanguine, cum ar fi celulele albe din sânge și trombocitele (celulele coagulante), astfel încât, de obicei, veți avea teste de sânge regulate pentru a vă monitoriza starea de sănătate.

Auto-ajutor pentru tratarea unei crize de celule de secera

Dacă aveți o criză de celule secera, puteți gestiona de obicei acasă.

Următoarele lucruri vă pot ajuta:

  • luați antiderapant, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul (nu dați aspirină la copii sub 16 ani, cu excepția cazului în care medicul i-a prescris) – dacă durerea este mai severă, medicul dumneavoastră de familie poate prescrie calmante mai puternice.
  • ai mult de băut
  • folosiți un prosop cald sau un tampon încălzit învelit pentru a masa ușor partea afectată a corpului – multe farmacii vând tampoane de căldură pe care le puteți folosi în acest scop
  • distrageri pentru a-ți îndepărta mintea – de exemplu, copiilor le-ar putea dori să citească o poveste, să privească un film sau să joace jocul lor preferat de calculator

Contactați medicul de familie dacă aceste măsuri nu funcționează sau dacă durerea este deosebit de severă. Dacă acest lucru nu este posibil, accesați A&E local .

Este posibil să aveți nevoie de tratament cu calmante foarte puternice, cum ar fi morfina, la spital timp de câteva zile.

Prevenirea infecțiilor dacă aveți boli de celule secera

Persoanele cu boală cu celule secera sunt mai vulnerabile la infecții.

Majoritatea oamenilor trebuie să ia zilnic o doză de antibiotice , de obicei penicilină, tot restul vieții.

Utilizarea pe termen lung a antibioticelor nu va prezenta riscuri grave pentru sănătatea dumneavoastră.

Copiii cu boala celulelor secera trebuie să aibă, de asemenea, toate vaccinările de rutină și, eventual, și vaccinări suplimentare, cum ar fi vaccinul gripal anual și vaccinul împotriva hepatitei B.

Tratamente pentru anemia legată de celulele secera

Anemia cauzează adesea puține simptome și poate nu necesită tratament specific.

Însă suplimentele dietetice precum acidul folic , care ajută la stimularea producției de celule roșii din sânge, pot fi uneori necesare pentru a ajuta la îmbunătățirea anemiei dacă copilul dvs. are o dietă restrânsă, cum ar fi o dietă vegetariană sau vegană.

Anemia cauzată de boala celulelor secera nu este aceeași cu cea mai frecventă anemie cu deficit de fier .

Nu luați suplimente de fier pentru a-l trata fără a solicita sfaturi medicale, deoarece acestea ar putea fi periculoase.

Dacă anemia este deosebit de severă sau persistentă, poate fi necesar un tratament cu transfuzii de sânge sau hidroxicarbamidă.

Transplanturi de celule stem sau măduvă osoasă

Transplanturile de celule stem sau măduvă osoasă sunt singura leac pentru boala celulelor secera, dar nu se fac foarte des din cauza riscurilor semnificative implicate.

Celulele stem sunt celule speciale produse de măduva osoasă, un țesut spongios care se găsește în centrul unor oase. Se pot transforma în diferite tipuri de celule sanguine.

Pentru un transplant de celule stem, celulele stem de la un donator sănătos sunt administrate prin picurare într-o venă.

Aceste celule încep apoi să producă globule roșii sănătoase pentru a înlocui celulele secera.

Un transplant de celule stem este un tratament intensiv care prezintă o serie de riscuri.

Principalul risc este boala grefă versus gazdă, o problemă care pune viața în pericol în care celulele transplantate încep să atace celelalte celule din corpul tău.

Transplanturile de celule stem sunt, în general, luate în considerare doar la copiii cu boală cu celule secera care prezintă simptome severe care nu au răspuns la alte tratamente, atunci când se consideră că beneficiile pe termen lung ale unui transplant depășesc riscurile posibile.

Tratarea altor probleme

Boala cu celule grase poate provoca, de asemenea, o serie de alte probleme care ar trebui să fie tratate.

De exemplu:

Persoanele care au nevoie de multă transfuzie de sânge ar putea de asemenea să ia medicamente numite terapie de chelare. Aceasta reduce cantitatea de fier din sângele lor la niveluri sigure.

Un prospect despre boala celulelor secera

Programul de depistare a celulelor grase și talasemiei are un ghid de părinți util în gestionarea bolii celulelor secera (PDF, 3,57Mb) .