Boala celulelor bolnave – Cauze

Boala cu celule grase este cauzată de moștenirea genei celulelor secera.

Nu este cauzat de nimic din ceea ce au făcut părinții înainte sau în timpul sarcinii și nu îl poți prinde de la cineva care îl are.

Cât de moștenită este boala celulelor secera

Genele vin în perechi. Moștenesti 1 set de la mama ta și 1 set de la tatăl tău.

Pentru a se naște cu boala celulelor secera, un copil trebuie să moștenească o copie a genei celulelor secera de la ambii părinți.

Acest lucru se întâmplă de obicei atunci când ambii părinți sunt „purtători” ai genei celulelor secera, cunoscută și ca având trăsăturile celulelor secera.

Sau se poate întâmpla când un părinte are boala celulelor secera și celălalt este un purtător al acesteia.

Purtătorii de celule bolnave nu au ei înșiși boală cu celule de secera, dar există o șansă că ar putea avea un copil cu boală celulară secera, dacă partenerul lor este și un purtător.

Dacă ambii părinți sunt purtători de celule secera, există:

  • 1 din 4 șanse ca fiecare copil pe care să-l aibă nu vor moșteni gene ale celulelor secera și nu vor avea boli de celule secera sau nu vor putea transmite
  • 1 din 2 șanse ca fiecare copil pe care îl vor moșteni doar o copie a genei celulelor secera de la un părinte și să fie purtător
  • 1 din 4 șanse ca fiecare copil pe care îl au vor moșteni copii ale genei celulelor secera de la ambii părinți și se vor naște cu boala celulelor secera

Societatea de celule Sickle are mai multe informații despre moștenirea bolii celulelor secera , inclusiv care sunt riscurile dacă un părinte are boala celulelor secera.

Cine are cel mai mare risc de boală cu celule secera

În Marea Britanie, boala cu celule secera este cel mai frecvent întâlnită la persoanele din mediul african și din Caraibe.

Un simplu test de sânge va arăta dacă sunteți un operator de transport. Acest lucru se face în mod obișnuit în timpul sarcinii și după naștere, dar puteți cere să faceți testul în orice moment.

Citiți mai multe despre testarea caracteristicii celulelor secera și de a fi un purtător de celule secera .

Cum afectează bolile celulelor secera

Genele tale sunt setul de instrucțiuni găsite în fiecare celulă din corpul tău. Ele determină caracteristici precum culoarea ochilor și a părului.

Persoanele cu boală cu celule secera nu fac hemoglobină în mod corespunzător. Hemoglobina este o substanță din globulele roșii, care transportă oxigen în jurul corpului.

Globulele roșii normale sunt flexibile și în formă de disc, dar în bolile celulelor secera pot deveni rigide și au forma unei semilună sau secera, deoarece hemoglobina din interiorul lor se aglomerează.

Aceste celule neobișnuite pot cauza simptome ale bolii celulelor secera, deoarece nu trăiesc atât timp cât celulele roșii normale din sânge și pot rămâne blocate în vasele de sânge.