Boala cu celule grase – Trăind cu

Există o serie de lucruri pe care le puteți face și măsuri de precauție pe care le puteți lua, pentru a rămâne cât mai sănătos posibil dacă aveți boli de celule secera.

Gestionarea durerilor de celule secera

Puteți reduce riscul de episoade dureroase (crize de celule ale secera), evitând lucruri care le pot declanșa.

Încercați să:

 • bea multe lichide, în special în perioada caldă – deshidratarea crește riscul unei crize de celule secera
 • evitați temperaturile extreme – ar trebui să vă îmbrăcați corespunzător pentru vreme și să evitați schimbările bruște de temperatură, cum ar fi înotul în apă rece
 • fii atent la altitudini mari – lipsa oxigenului la altitudini mari poate declanșa o criză (călătoria cu avionul nu ar trebui să fie o problemă, deoarece avioanele sunt presurizate pentru a menține un nivel constant de oxigen)
 • evita exercitiile foarte stricte – persoanele cu boli ale celulelor secera trebuie sa fie active, dar se evita cel mai bine activitatile intense care te determina sa scapi serios de respiratie
 • evitați alcoolul și fumatul – alcoolul vă poate determina să vă deshidratați și fumatul poate declanșa o afecțiune pulmonară gravă numită sindromul toracic acut
 • relaxați-vă – stresul poate declanșa o criză a celulelor secera, deci poate ajuta la învățarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi exercițiile de respirație

Echipa dumneavoastră de asistență medicală vă poate oferi mai multe sfaturi despre evitarea declanșatorilor.

De asemenea, este o idee bună să fii pregătit pentru tratarea episoadelor dureroase acasă. Păstrați o sursă gata de calmante ( paracetamol sau ibuprofen ) și luați în considerare cumpărarea unor tampoane încălzite pentru a calma durerea.

Aflați mai multe despre tratamentele pentru bolile celulelor secera

Evitarea infecțiilor

De obicei, vi se vor administra antibiotice și vi se recomandă să vă vaccinați pentru a ajuta la prevenirea celor mai grave infecții, dar există și lucruri pe care le puteți face pentru a vă reduce riscul.

De exemplu, trebuie să vă asigurați că urmați măsuri bune de igienă a alimentelor pentru a preveni intoxicațiile alimentare .

 • spălați-vă regulat pe mâini cu apă și săpun – în special după ce mergeți la toaletă și înainte de manipularea alimentelor
 • gătiți bine mâncarea – în special asigurați-vă că mâncarea reîncălzită, carnea și majoritatea tipurilor de fructe de mare se fierb la cald înainte de a le mânca
 • păstrați alimentele corect – asigurați-vă că alimentele refrigerate sunt păstrate la frigider și rămășițele gătite pe care intenționați să le reîncălziți mai târziu

Asigurați-vă că vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie sau cu echipa de asistență medicală dacă intenționați să călătoriți la bord, deoarece acest lucru poate însemna că aveți nevoie de medicamente suplimentare sau de vaccinări.

De exemplu, dacă călătoriți într-o zonă în care se găsește malarie , este important să luați medicamente antimalariene .

De asemenea, este posibil să aveți nevoie să luați măsuri suplimentare de măsuri alimentare și apă în străinătate .

Sarcina și contracepția

Femeile cu boală cu celule secera pot avea o sarcină sănătoasă, dar este bine să vă adresați mai întâi echipei dumneavoastră de asistență medicală.

Poate fi util să aflați dacă partenerul dvs. este un purtător de celule de secera și să discutați implicațiile acestui lucru cu un consilier.

Unele medicamente pentru boala celulelor secera, cum ar fi hidroxicarbamida, pot dăuna unui copil nenăscut. Este posibil să fie nevoie să încetați să le luați înainte de a încerca să rămâneți gravidă.

Există un risc crescut de probleme, cum ar fi anemia, durerile de celule ale secera, avortul și preeclampsia , în timpul sarcinii.

Și este posibil să aveți nevoie de monitorizare și tratament suplimentar în timpul sarcinii pentru a ajuta la prevenirea problemelor.

Dacă nu planificați o sarcină, utilizați o formă de contracepție fiabilă.

Precauții chirurgicale dacă aveți boală cu celule secera

Este important să anunțați echipa dvs. de asistență medicală dacă trebuie să faceți o operație sub anestezic general în orice moment. Spuneți-vă chirurgului că aveți boală cu celule de secera.

Acest lucru se datorează faptului că anestezicul general poate cauza probleme persoanelor cu boală de celule secera, inclusiv un risc crescut de a suferi o criză de celule secera.

Este posibil să aveți nevoie de monitorizare atentă în timpul intervenției chirurgicale pentru a vă asigura că obțineți suficiente lichide și oxigen și că sunteți încălziți.

Uneori este posibil să aveți nevoie în prealabil de o transfuzie de sânge pentru a reduce riscul de complicații.

Când să primiți sfaturi medicale

Asigurați-vă că știți când puteți primi sfaturi medicale și unde să mergeți, deoarece boala cu celule secera poate cauza o serie de probleme grave care pot apărea brusc.

Problemele pe care trebuie să le aveți în vedere includ:

 • o temperatură ridicată peste 38C (sau orice temperatură crescută la un copil)
 • durere severă care nu răspunde la tratament la domiciliu
 • vărsături severe sau diaree
 • o durere de cap severă, amețeli sau un gât rigid
 • Dificultăți de respirație
 • pielea sau buzele foarte palide
 • umflare bruscă în burtă
 • o erecție dureroasă (priapism) care durează mai mult de 2 ore
 • confuzie , somnolență sau vorbire înclină
 • potriviri (confiscări)
 • slăbiciune pe 1 sau pe ambele părți ale corpului
 • modificări ale vederii sau pierderea bruscă a vederii

Contactați imediat medicul dumneavoastră de familie sau echipa de asistență medicală dacă prezentați oricare dintre aceste simptome.

Dacă acest lucru nu este posibil, accesați cel mai apropiat A&E . Dacă nu sunteți suficient de bine pentru a călători la spital, apelați la 112 pentru o ambulanță.

Asigurați-vă că personalul medical care are grijă să știe că aveți boli de celule secera.