Boala celulelor bolnave

Boala cu celule grase este numele unui grup de afecțiuni de sănătate moștenite care afectează globulele roșii. Cel mai grav tip se numește anemie cu celule secera.

Boala cu celule grase este deosebit de frecventă la persoanele cu familii africane sau din Caraibe.

Persoanele cu boala celulelor secera produc celule roșii în formă neobișnuită, care pot cauza probleme, deoarece nu trăiesc atât timp cât celule sanguine sănătoase și pot bloca vasele de sânge.

Boala cu celule grase este o stare de sănătate gravă și de-a lungul vieții, deși tratamentul poate ajuta la gestionarea multor simptome.

Simptomele bolii celulelor secera

Persoanele născute cu boală cu celule secera tind să aibă probleme încă din copilărie, deși unii copii au puține simptome și duc viața normală de cele mai multe ori.

Principalele simptome ale bolii celulelor secera sunt:

  • episoade dureroase numite crize de celule secera, care pot fi foarte severe și durează până la o săptămână
  • un risc crescut de infecții grave
  • anemie (unde globulele roșii nu pot transporta suficient oxigen în jurul corpului), ceea ce poate provoca oboseală și lipsa respirației

Unele persoane întâmpină și alte probleme, cum ar fi creșterea întârziată, accidente vasculare cerebrale și probleme pulmonare.

Aflați mai multe despre simptomele bolii celulelor secera

Cauzele bolilor celulelor secera

Boala cu celule grase este cauzată de o genă care afectează modul în care se dezvoltă globulele roșii.

Dacă ambii părinți au gena, există 1 din 4 șanse ca fiecare copil să fi născut cu boală celulară de secera.

Adesea, părinții copilului nu vor avea ei înșiși boli ale celulelor secera și sunt doar purtătorii trăsăturii celulelor secera.

Aflați mai multe despre cauzele bolii celulelor secera

Screening și testare pentru boala celulelor secera

Boala cu celule grase este adesea detectată în timpul sarcinii sau la scurt timp după naștere.

Screening-ul pentru boala cu celule de secera în sarcină este oferit tuturor femeilor însărcinate din Anglia pentru a verifica dacă există riscul ca un copil să se nască cu această afecțiune, iar tuturor bebelușilor li se oferă screening ca parte a testului de sânge nounăscut (testul de prick heel).

Testele de sânge pot fi, de asemenea, efectuate la orice vârstă pentru a verifica dacă există boala celulelor secera sau pentru a vedea dacă sunteți un purtător al genei care o provoacă.

Aflați mai multe despre screening și testare pentru boala celulelor secera

Tratamente pentru boala celulelor secera

Persoanele cu boala celulelor secera au nevoie de tratament de-a lungul vieții. Aceasta este, de obicei, furnizată de diferiți profesioniști din domeniul sănătății într-un centru specializat în celule de secera.

De asemenea, este important ca persoanele cu boli de celule secera să aibă grijă de propria sănătate folosind măsuri de îngrijire proprie, precum evitarea declanșatorilor și gestionarea durerii.

O serie de tratamente pentru boala celulelor secera sunt disponibile.

De exemplu:

  • bea multe lichide și rămâne cald pentru a preveni episoadele dureroase
  • anti-calmante, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul (uneori poate fi necesar un tratament cu calmante mai puternice în spital)
  • antibiotice zilnice și vaccinări regulate pentru a vă reduce șansele de a vă infecta
  • un medicament numit hydroxycarbamide (hydroxyurea) pentru a reduce simptomele
  • transfuzii regulate de sânge dacă simptomele continuă sau se agravează sau există semne de deteriorare cauzată de boala celulelor secera
  • o transfuzie de sânge de urgență dacă apare anemie severă

Singurul remediu pentru boala celulelor secera este un transplant de celule stem sau măduvă osoasă , dar nu se fac foarte des din cauza riscurilor implicate.

Citiți mai multe despre cum este tratată boala cu celule secera și care trăiește cu boala celulelor secera .

Perspective pentru boala celulelor secera

Boala cu celule grase variază de la persoane la ușoare până la grave, dar majoritatea oamenilor cu ea duc vieți fericite și normale.

Boala ușoară a celulelor secera poate să nu aibă niciun impact asupra vieții de zi cu zi a unei persoane.

Dar boala poate fi suficient de gravă pentru a avea un efect semnificativ asupra vieții unei persoane.

Poate duce la probleme de sănătate precum accidente vasculare cerebrale, infecții grave și probleme pulmonare, care pot fi uneori fatale.

În general, speranța de viață pentru cineva cu boală cu celule secera tinde să fie mai scurtă decât în mod normal, dar aceasta poate varia în funcție de tipul exact de boală cu celule de secera, cum este tratată și ce probleme întâmpină.