Orbirea și pierderea vederii

În Marea Britanie, există aproape 2 milioane de oameni care trăiesc cu pierderi de vedere. Dintre aceștia, aproximativ 360.000 sunt înregistrați ca orbi sau cu vedere parțială.

Vi se spune că aveți o deficiență vizuală care nu poate fi tratată poate fi dificil de rezolvat.

Unii oameni trec printr-un proces asemănător celui de deșert, în care se confruntă cu o serie de emoții, inclusiv șoc, furie și negare, înainte de a veni în cele din urmă pentru a-și accepta starea.

Recomandare de specialitate

Dacă ești orb sau este parțial, este posibil să fii trimis la o clinică specializată cu viziune scăzută, care este adesea localizată într-un spital. Personalul din clinică vă poate ajuta să înțelegeți starea dvs. și să faceți cunoștințe cu diagnosticul dumneavoastră.

De asemenea, vă pot sfătui în legătură cu lucruri practice, cum ar fi dispozitivele de iluminare și vederea, și vă pot informa despre alte surse de ajutor și asistență.

Întrebați-vă spitalul local dacă au un ofițer de legătură pentru clinica ochilor (ECLO), al cărui rol implică furnizarea de sprijin persoanelor cu pierderi de vedere în clinicile de ochi.

Grupuri de sprijin

Dacă sunteți orbi sau vizionați parțial, vă poate fi util să contactați un grup de asistență pentru persoanele cu pierderi de vedere.

Institutul Național al Oamenilor Orbi (RNIB)

Institutul Național Regal al Persoanelor Nevăzute (RNIB) este principala organizație de caritate din Marea Britanie pentru persoanele cu pierderi de vedere și deține informații utile despre cum se ajunge la pierderea vederii .

Linia de asistență a RNIB este deschisă de luni până vineri între orele 8:00 și 20:00 și sâmbătă de la 9:00 la 13:00. Numărul este 0303 123 1129, apelurile costând nu mai mult decât un apel standard cu un număr 01 sau 02. Puteți, de asemenea, să trimiteți un e-mail personal de asistență ( helpline@rnib.org.uk ).

Site-ul RNIB este special conceput pentru persoanele cu pierderi de vedere și oferă o gamă largă de informații și resurse utile, inclusiv o comunitate online și un magazin online .

Alte organizații de caritate naționale

Alte organizații de caritate naționale care sunt specializate în pierderea vederii și pe care le puteți găsi utile includ:

Organizații locale

Există, de asemenea, multe organizații locale de voluntariat din întreaga țară care ajută și sprijină persoanele cu probleme de vedere. Puteți găsi organizații locale de asistență pe site-ul Visionary, care vă permite să căutați prin cod poștal .

Înregistrarea ca orb sau parțial

Dacă viziunea dvs. s-a deteriorat la un anumit nivel, puteți alege să vă înregistrați ca fiind deficienți de vedere. În funcție de severitatea pierderii vederii, veți fi înregistrat ca deficiență de vedere (anterior „parțial vizibilă”) sau sever cu deficiențe de vedere (anterior „orb”).

Specialistul dvs. de ochi (oftalmolog) vă va măsura acuitatea vizuală (capacitatea de a vedea detaliile la distanță) și câmpul dvs. vizual (cât puteți vedea din partea ochiului când priviți drept înainte).

Aceste măsurători vă vor ajuta medicul oftalmolog să stabilească dacă sunteți eligibil să fiți certificat ca fiind deficient de vedere sau cu deficiențe de vedere. Dacă sunteți, vor completa un certificat oficial cu rezultatele examinării dvs. de ochi.

În Anglia și Țara Galilor, acest certificat se numește Certificat de Vision Impairment (CVI), în Scoția se numește BP1, iar în Irlanda de Nord se numește A655.

Medicul oftalmolog vă va trimite o copie a certificatului, o copie la medicul de familie și o copie către departamentul de servicii sociale locale. După primirea certificatului, echipa locală de servicii sociale vă va contacta pentru a vă întreba dacă doriți să fiți adăugat în registrul său de persoane cu deficiențe de vedere.

După ce sunteți înregistrat, serviciile sociale vă vor contacta din nou pentru a face o evaluare. Scopul este să vă evaluați nevoile și să aflați ce ajutor aveți nevoie pentru a rămâne independent, cum ar fi ajutor la curățare și gătit sau ajutor la mobilitate și transport.

Înregistrarea ca deficienți de vedere nu este obligatorie, dar vă poate da dreptul la o serie de beneficii, inclusiv:

Site – ul RNIB are mai multe informații despre înregistrarea pierderea vederii . GOV.UK are mai multe informații despre înregistrarea deficiențelor de vedere .

Modificări în casa ta

Cele mai multe persoane cu deficiențe de vedere vizual pot continua să trăiască la domiciliu. Cu toate acestea, probabil va trebui să efectuați unele schimbări în casa dvs., în special dacă locuiți pe cont propriu.

Mai jos este o listă a unor echipamente importante pe care le puteți găsi utile.

  • Telefon cu buton mare – atât modelele fixe cât și cele mobile sunt disponibile la magazinul online RNIB.
  • Computer – internetul poate oferi un sentiment real de conectare atât prietenilor și familiei, cât și altor persoane cu deficiențe de vedere. Este, de asemenea, un mod practic de a afla informații și a obține bunuri și servicii. Tastaturi cu buton mare, software de afișare pe ecran și cititori de text sunt disponibile de la RNIB.
  • Alarma comunitară – acest mic dispozitiv purtabil are un buton de alarmă care, dacă este apăsat, trimite un semnal de alarmă către un centru de răspuns, care va avertiza un prieten sau îngrijitor desemnat. Autoritatea locală ar trebui să vă poată furniza informații suplimentare.
  • Iluminare luminoasă – becurile luminoase și luminile reglabile sunt esențiale pentru casa ta, în special în bucătărie și scări (zonele în care ai cel mai probabil să ai un accident). Becurile fluorescente sunt recomandate deoarece produc cea mai mare lumină și tind să fie mai ieftine pe termen lung decât becurile convenționale.

Modul în care este pictată casa ta poate de asemenea să-ți găsești mai ușor drum. Folosind o abordare de contrast în două tonuri, cum ar fi alb-negru, poate face mai ușor să diferențiați între obiectele din apropiere, cum ar fi o ușă și mânerul acesteia sau scările și balustrada.

Citire si scriere

Există mai multe opțiuni disponibile dacă aveți probleme la citirea textului standard în cărți, ziare și reviste.

Una dintre cele mai simple opțiuni este să utilizați un dispozitiv de mărire care poate face ca tipărirea să pară mai mare pentru a vă ajuta să citiți. Acestea pot fi obținute dintr-o serie de locuri, inclusiv servicii de viziune joasă a spitalului, optometristi, organizații de voluntariat locale și RNIB.

RNIB are, de asemenea, o colecție de publicații mari tipărite pe care le puteți împrumuta, la fel ca majoritatea bibliotecilor.

Ai putea folosi, de asemenea, un e-reader pentru a vă ajuta să citiți. Cititorii electronici sunt dispozitive portabile care vă permit să descărcați cărți și să vă abonați la ziare și reviste de pe internet. Puteți alege o setare care vă permite să afișați text la o dimensiune mai mare.

Dacă nu puteți citi deloc, puteți să vă înscrieți la:

Puteți instala, de asemenea, software de citire a ecranului pe computer, care va citi e-mailuri, documente și text pe internet.

O organizație caritabilă numită Comunicare pentru nevăzători și persoane cu handicap a lansat un cititor de ecran gratuit pentru computerul numit Thunder. Un software similar este disponibil pentru dispozitivele Apple, deși este necesar să plătiți o taxă mică.

Există, de asemenea, programe de recunoaștere vocală în care vorbiți într-un microfon și software-ul traduce ceea ce spuneți în scris. Aceste programe pot fi, de asemenea, utilizate pentru a emite comenzi, cum ar fi închiderea internetului și trecerea de la un site web la altul.

Braille

Unii oameni cu pierderi de vedere severe, în special cei care au avut problema de la o vârstă fragedă, aleg să învețe Braille. Braille este un sistem de scriere în care punctele ridicate sunt folosite ca substitut pentru scrisorile scrise.

La fel ca versiunile Braille de cărți și reviste, puteți cumpăra unități de afișare Braille, care pot fi atașate la calculatoare care vă permit să citiți textul afișat pe ecranul computerului. Tastaturi de calculator Braille sunt de asemenea disponibile.

Site – ul RNIB are mai multe informații despre citirea și Braille .

Ocolirea

Există mai multe metode diferite pe care le puteți utiliza pentru a vă deplasa independent dacă aveți o problemă cu viziunea dvs.

Baston lung

Puteți găsi un baston lung util în călătorie. Aceste cani sunt de obicei pliabile și vă pot ajuta să vă deplasați prin detectarea obiectelor din calea dvs. De asemenea, bastonul va face șoferi și alți pietoni conștienți că aveți pierderi de vedere.

Pentru a obține la maxim un baston lung, este o idee bună să participați la un curs de pregătire care vă va învăța cum să îl utilizați. RNIB sau câini-ghid vă pot oferi detalii suplimentare despre antrenament.

Caini ghid

Caritate Guide Dogs oferă câini ghid pentru persoanele cu pierderi de vedere de mulți ani. Câinii de ghid vă pot ajuta să vă deplasați și să oferiți un sentiment de independență și de companie.

Dacă solicitați un câine-ghid, câinii-ghid furnizează gratuit toate echipamentele esențiale și, de asemenea, pot oferi asistență financiară, dacă este nevoie pentru lucruri precum costuri alimentare sau veterinare.

Nu trebuie să fi pierdut toată vederea pentru a beneficia de un câine-ghid și nu trebuie să fiți înregistrat oficial ca orb sau cu vedere parțială pentru a solicita unul. Site – ul Ghidul Dogs are mai multe informații despre aplicarea pentru un câine ghid .

Câinii Ghid oferă, de asemenea, o serie de alte servicii pentru persoanele cu deficiențe de vedere (chiar dacă nu aveți un câine-ghid), cum ar fi Servicii pentru copii și tineri și antrenament pentru mobilitate.

Caritatea oferă, de asemenea, serviciul meu Ghid , care are ca scop reducerea izolării pe care o au multe persoane cu pierderi de vedere, contribuind la reconstruirea încrederii și redobândirii independenței lor.

Sistem de poziționare globală (Medic de familieS)

Un sistem de poziționare globală (Medic de familieS) este un ajutor de navigație care utilizează semnale de la sateliți pentru a vă informa unde vă aflați și pentru a vă ajuta să vă planificați călătoriile.

Dispozitivele Medic de familieS sunt disponibile ca unități de sine stătătoare care pot fi programate folosind o tastatură Braille, care îți spun locația curentă și îți dau indicații către unde vrei să mergi.

Dacă aveți un smartphone, există o serie de aplicații Medic de familieS pe care le puteți descărca.

Site-ul RNIB are mai multe informații despre tehnologie și produse pentru persoanele cu pierderi de vedere, inclusiv Medic de familieS.

Conducere

Dacă vi s-a pus diagnosticul cu o afecțiune care vă afectează viziunea, aveți obligația legală de a informa Agenția de Licențiere pentru Șoferi și Vehicule (DVLA) . Nerespectarea acestui lucru este o infracțiune și poate duce la o amendă de până la 1.000 de lire sterline.

Accesați GOV.UK pentru mai multe informații despre conducerea cu un handicap sau o stare de sănătate .

Dacă sunteți înregistrat ca având deficiențe de vedere, DVLA va presupune că permisul dvs. de conducere nu mai este valabil și nu veți mai putea conduce.

Fac excepții ocazional pentru persoanele cu deficiențe de vedere ușoare. Dacă credeți că acest lucru se aplică dvs., atunci medicul dumneavoastră va trebui să completeze un chestionar cu informații medicale DVLA (PDF, 265kb) .

Aveți voie legală să conduceți doar dacă puteți citi o placă numerică la o distanță de 20 de metri (65 de metri), iar un test de ochi arată acuitatea dvs. vizuală este de cel puțin 6/12. Aveți voie să purtați ochelari sau lentile de contact când citiți placa sau graficul cu scrisori.

Există, de asemenea, standarde legate de câmpul vizual și de conducere. Dacă aveți o afecțiune care vă poate reduce câmpul vizual, DVLA vă poate solicita să efectuați un test de câmp vizual pentru a demonstra că sunteți în siguranță.

Ocuparea forței de muncă

Dacă sunteți angajat în prezent și ați fost diagnosticat recent cu o deficiență vizuală, trebuie să contactați schema Acces la muncă .

Accesul la locul de muncă este o schemă condusă de Jobcentre Plus care oferă sfaturi și asistență cu privire la ce echipamente și ajustări pot fi necesare pentru a vă permite să vă faceți munca.

De asemenea, oferă o subvenție pentru a contribui la costurile oricărui echipament sau instruire de care aveți nevoie, cum ar fi software de recunoaștere vocală, tastatură și unitate de afișare Braille și o imprimantă care poate converti textul în Braille (brossers Braille).

În funcție de dimensiunea companiei pentru care lucrați, subvenția poate plăti 80-100% din costuri, până la 10.000 lire sterline.

Dacă sunteți în prezent în căutarea unui loc de muncă, există două organizații principale care pot oferi consultanță și sprijin suplimentar:

Nu trebuie să dezvăluiți că aveți o deficiență vizuală atunci când solicitați un loc de muncă, dar de obicei este recomandat să faceți acest lucru.

Dacă credeți că ați fost renunțat la un loc de muncă din cauza dizabilității dvs. și ați fost capabil să faceți treaba, puteți face o reclamație în conformitate cu Legea egalității din 2010 .

Unele persoane cu deficiențe de vedere decid să se angajeze pe cont propriu, deseori pentru că le permite flexibilitatea de a lucra acasă orele pe care le aleg.

Site – ul RNIB are mai multe informații și sfaturi cu privire la locul de muncă și ocuparea forței de muncă .

Testele de vedere periodice

Dacă aveți pierderi de vedere, este încă important să aveți teste regulate de vedere, astfel încât optometristul dvs. (specialist în ochi) poate verifica modificările ulterioare ale ochilor și vă poate oferi sfaturi despre cum să folosiți la maxim viziunea.

Găsiți un optician în apropierea dvs. și citiți mai multe despre serviciile de îngrijire a ochilor .