Scolioză

Scolioza este locul în care coloana vertebrală se răsucește și se curbe în lateral.

Poate afecta persoanele de orice vârstă, de la bebeluși la adulți, dar cel mai adesea începe la copii cu vârste între 10 și 15 ani.

Scolioza nu se îmbunătățește în mod normal fără tratament, dar nu este, de obicei, un semn de ceva grav și tratamentul nu este întotdeauna necesar dacă este ușor.

Simptomele scoliozei

Imagine cu scolioza

Credit:

SERVICII SPITALUL MID ESSEX BIBLIOTECA FOTO TRUST / SCIENCE


Semnele scoliozei includ:

  • o coloană vertebrală vizibil curbată
  • aplecându-se într-o parte
  • umeri neuniformi
  • un umăr sau șold lipind afară
  • coastele lipite pe o parte
  • hainele care nu se potrivesc bine

Unele persoane cu scolioză pot avea, de asemenea, dureri de spate . Aceasta tinde să fie mai frecventă la adulții cu afecțiune.

Când să vă vedeți medicul

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă credeți că dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți scolioză. Este puțin probabil să se întâmple ceva grav, dar cel mai bine este să fii verificat.

Medicul dumneavoastră vă va examina spatele și vă poate trimite la un medic de spital pentru ajutor cu diagnosticul dacă suspectează scolioză.

O radiografie a spatelui dvs. va fi efectuată în spital pentru a verifica dacă coloana vertebrală este curbată și cât de severă este curba.

Dacă sunteți diagnosticat cu scolioză, ar trebui să vă adresați unui specialist care să discute opțiunile de tratament.

Tratamente pentru scolioză

Tratamentul pentru scolioză depinde de vârsta dvs., de cât de severă este curba și dacă este probabil să se înrăutățească cu timpul.

Mulți oameni nu vor avea nevoie de niciun tratament și doar un număr mic va trebui să aibă intervenții chirurgicale pe coloana vertebrală.

  • Este posibil ca bebelușii și copiii mici să nu aibă nevoie de tratament, deoarece curba s-ar putea îmbunătăți în timp. Pot fi montate o spatele din gips sau o brățară din plastic pentru a opri curba să se agraveze pe măsură ce cresc.
  • Copiii mai mari pot purta o bretelă din spate pentru a opri curba să se agraveze până când nu mai cresc. Uneori poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a controla creșterea coloanei vertebrale până când o operație de îndreptare a acesteia poate fi făcută când încetează să crească.
  • Adulții pot avea nevoie de tratament pentru calmarea durerilor, cum ar fi calmante, injecții ale coloanei vertebrale și, ocazional, intervenții chirurgicale.

Nu este clar dacă exercițiile de spate ajută la îmbunătățirea scoliozei, dar exercițiile generale sunt bune pentru sănătatea generală și nu trebuie evitate decât dacă este recomandat de medicul tău.

Citiți mai multe despre tratamente pentru scolioză la copii și tratamente pentru scolioză la adulți .

Trăind cu scolioză

Majoritatea persoanelor cu scolioză sunt capabile să ducă vieți normale și pot face cele mai multe activități, inclusiv exerciții fizice și sport.

Afecțiunea nu provoacă, de obicei, dureri semnificative sau alte probleme de sănătate și tinde să rămână la fel după ce încetați să crești – consultați medicul dumneavoastră de familie dacă se agravează.

Să aveți scolioză sau să purtați o bretelă din spate poate fi dur și poate cauza probleme cu imaginea corpului și stima de sine, în special pentru copii și adolescenți.

S-ar putea să vă fie util să contactați un grup de asistență, cum ar fi Scoliosis Association Marea Britanie .

Aceste grupuri reprezintă o sursă bună de informații și suport și s-ar putea să vă poată pune în legătură cu alte persoane într-o situație similară cu dvs.

Citiți mai multe sfaturi din partea Asociației Scoliozei din Marea Britanie despre abordarea scoliozei și a suportului scoliozei .

Cauzele scoliozei

În aproximativ 8 din 10 cazuri, cauza scoliozei nu este cunoscută. Aceasta se numește scolioză idiopatică.

Scolioza idiopatică nu poate fi prevenită și nu este gândită să fie legată de lucruri precum postura proastă, exerciții fizice sau dieta.

Este posibil ca genele tale să te facă să ai mai multe șanse să-l obții, întrucât se întâmplă uneori în familii.

Mai puțin frecvent, scolioza poate fi cauzată de:

Scoliosis Association Marea Britanie are mai multe informații despre diferitele tipuri de scolioză .