Alergii – Tratament

Tratamentul pentru o alergie depinde de ceea ce ești alergic. În multe cazuri, un medic de familie va putea oferi consultanță și tratament.

Vă vor sfătui despre luarea de măsuri pentru a evita expunerea la substanța la care sunteți alergic și vă pot recomanda medicamente care să vă controleze simptomele.

Evitarea expunerii la alergeni

Cel mai bun mod de a-ți menține simptomele sub control este adesea să eviți lucrurile la care ești alergic, deși acest lucru nu este întotdeauna practic.

De exemplu, este posibil să puteți ajuta la gestionarea:

  • alergii alimentare la a fi atent la ceea ce mănânci
  • alergii la animale prin păstrarea animalelor de companie cât mai mult posibil și spălarea lor regulată
  • mucegați alergii prin menținerea casei uscate și bine ventilate și tratarea cu orice umezeală și condens
  • febra fânului rămânând în interior și evitând zonele ierboase atunci când numărul polenului este mare
  • alergii la acarieni de praf, folosind pilote și perne rezistente la alergii și montarea podelelor din lemn în loc de covoare

Medicamente pentru alergii

Medicamentele pentru alergii ușoare sunt disponibile la farmacii fără rețetă.

Însă cereți întotdeauna sfatul unui farmacist sau medic de familie înainte de a începe orice medicament nou, deoarece acestea nu sunt potrivite pentru toată lumea.

Antihistaminicele

Antihistaminicele sunt principalele medicamente pentru alergii.

Pot fi utilizate:

  • ca și când observați simptomele unei reacții alergice
  • pentru a preveni reacțiile alergice – de exemplu, puteți să le luați dimineața dacă aveți febră de fân și știți că numărul de polen este mare în acea zi

Antihistaminicele pot fi luate sub formă de tablete, capsule, creme, lichide, picături pentru ochi sau spray-uri nazale, în funcție de ce parte a corpului tău este afectată de alergia.

decongestionante

Decongestionantele pot fi utilizate ca tratament de scurtă durată pentru un nas blocat cauzat de o reacție alergică.

Pot fi luate sub formă de tablete, capsule, spray-uri nazale sau lichide.

Nu le folosiți mai mult de o săptămână la un moment dat, deoarece utilizarea lor pe perioade lungi vă poate agrava simptomele.

Loțiuni și creme

Pielea roșie și mâncărime cauzată de o reacție alergică poate fi uneori tratată cu creme și loțiuni fără contorizare, cum ar fi:

  • creme hidratante (emolienți) pentru a menține pielea umedă și pentru a o proteja de alergeni
  • loțiune de calamină pentru a reduce mâncărimea
  • steroizi pentru a reduce inflamația

Steroizi

Medicamentele steroide pot ajuta la reducerea inflamației cauzate de o reacție alergică.

Sunt disponibile ca:

Sprays, picături și creme de steroizi slabe sunt disponibile fără rețetă.

Creme, inhalatoare și tablete mai puternice sunt disponibile pe bază de rețetă de la un medic primar.

Imunoterapie (desensibilizare)

Imunoterapia poate fi o opțiune pentru un număr mic de persoane cu anumite alergii severe și persistente care nu sunt în măsură să își controleze simptomele folosind măsurile de mai sus.

Tratamentul presupune administrarea unor doze ocazionale mici de alergen, fie ca injecție, fie sub formă de picături sau tablete sub limbă, de-a lungul câtorva ani.

Injecția poate fi efectuată doar într-o clinică de specialitate sub supravegherea unui medic, deoarece există un risc mic de reacție severă.

Picăturile sau tabletele pot fi luate de obicei acasă.

Scopul tratamentului este de a ajuta organismul să se obișnuiască cu alergenul, astfel încât să nu reacționeze atât de grav la acesta.

Acest lucru nu vă va vindeca neapărat alergia, dar o va face mai ușoară și va însemna că puteți lua mai puțin medicament.

Tratarea reacțiilor alergice severe (anafilaxie)

Unele persoane cu alergii severe pot avea reacții care pot pune viața în viață, cunoscute sub denumirea de anafilaxie sau șoc anafilactic.

Dacă riscați acest lucru, vi se vor administra injectoare speciale care conțin un medicament numit adrenalină pentru a fi utilizat în caz de urgență.

Dacă dezvoltați simptome de anafilaxie, cum ar fi dificultăți de respirație, trebuie să vă injectați în coapsa exterioară înainte de a solicita ajutor medical de urgență.

Aflați mai multe despre tratarea anafilaxiei

Tratarea afecțiunilor alergice specifice

Folosiți linkurile de mai jos pentru a găsi informații despre modul în care sunt tratate alergiile specifice și afecțiunile aferente: