Anafilaxia – tratament

Anafilaxia este o urgență medicală care necesită tratament imediat.

Ce sa fac

Dacă cineva are simptome de anafilaxie , trebuie:

  1. folosiți un auto-injector de adrenalină dacă persoana are unul – dar asigurați-vă că știți cum să-l utilizați corect mai întâi
  2. sunați la 112 pentru o ambulanță imediat (chiar dacă încep să se simtă mai bine) – menționați că credeți că persoana are anafilaxie
  3. îndepărtați orice declanșator, dacă este posibil – de exemplu, îndepărtați cu atenție orice înțepător blocat în piele
  4. culcă persoana în jos – cu excepția cazului în care este inconștientă, însărcinată sau are dificultăți de respirație
  5. administrați o altă injecție după 5-15 minute dacă simptomele nu se îmbunătățesc și este disponibil un al doilea auto-injector

Dacă aveți o reacție anafilactică, puteți urma acești pași singuri dacă vă simțiți capabili.

Auto-injectoare de adrenalină

Persoanele cu alergii potențial grave sunt adesea prescrise autoinjectoare de adrenalină pentru a le transporta în orice moment. Acestea pot ajuta la oprirea unei reacții anafilactice care să pună în pericol viața.

Acestea trebuie utilizate imediat ce este suspectată o reacție gravă, fie de persoana care se confruntă cu anafilaxie, fie de cineva care îi ajută.

Asigurați-vă că știți cum să utilizați corect tipul dvs. de auto-injector.

Există 3 tipuri principale de auto-injector de adrenalină, care sunt utilizate în moduri ușor diferite.

Acestea sunt:

Instrucțiuni sunt de asemenea incluse în partea fiecărui injector dacă uitați cum să îl utilizați sau altcineva trebuie să vă administreze injecția.

Poziționarea și resuscitarea

Cineva care suferă de anafilaxie trebuie plasat într-o poziție confortabilă.

Dacă respirația sau inima persoanei se oprește, resuscitarea cardiopulmonară (RCP) trebuie efectuată imediat.

In spital

Va trebui să mergeți la spital pentru observație – de obicei timp de 6-12 ore – deoarece simptomele se pot întoarce ocazional în această perioadă.

În timpul spitalului:

Ar trebui să poți merge acasă când simptomele sunt sub control și se crede că nu vor reveni rapid. Acest lucru va fi de obicei după câteva ore, dar poate fi mai lung dacă reacția a fost severă.

Vi se poate cere să luați antihistaminice (un medicament anti-alergice) și tablete de steroizi pentru câteva zile după ieșirea din spital pentru a vă ajuta să opriți revenirea simptomelor.

Probabil vi se va solicita, de asemenea, să participați la o programare de urmărire cu un specialist în alergii, astfel încât să vi se ofere sfaturi despre cum puteți evita episoadele suplimentare de anafilaxie .

Auto-injectoarele de adrenalină pot fi furnizate pentru utilizare de urgență între ieșirea din spital și participarea la programarea de urmărire.