Rinită alergică – Tratament

Tratamentul pentru rinita alergică depinde de cât de grave sunt simptomele dvs. și de cât de mult afectează activitățile dvs. de zi cu zi.

În cele mai multe cazuri, tratamentul are ca scop ameliorarea simptomelor, cum ar fi strănutul și un nas blocat sau curgător.

Dacă aveți rinită alergică ușoară, puteți trata deseori simptomele.

Ar trebui să vă vizitați medicul de familie dacă simptomele dvs. sunt mai severe și vă afectează calitatea vieții, sau dacă măsurile de auto-ajutor nu au funcționat.

Auto-ajutor

Este posibil să tratați simptomele rinitei alergice ușoare cu medicamente pe care le cumpărați de la o farmacie sau magazin, cum ar fi antihistaminicele fără sedare cu acțiune îndelungată.

Dacă este posibil, încercați să reduceți expunerea la alergen care declanșează afecțiunea.

Aflați mai multe despre prevenirea rinitei alergice

Curățarea pasajelor nazale

Curățarea regulată a pasajelor nazale cu o soluție de apă sărată, cunoscută sub numele de duching nazal sau irigare, poate ajuta, de asemenea, să vă mențineți nasul liber de iritanți.

Puteți face acest lucru folosind o soluție făcută cu pliculețele cumpărate de la o farmacie.

Seringi sau vase mici, care arată adesea ca niște coarne mici sau ceainice, sunt de asemenea disponibile pentru a ajuta la spălarea soluției din interiorul nasului.

Pentru a vă clăti nasul:

  • stai deasupra unei chiuvetă, toacă palma cu o mână și toarnă o cantitate mică de soluție în ea
  • adulmeca apa în 1 nară simultan
  • repetați acest lucru până când nasul se simte confortabil (este posibil să nu fie nevoie să utilizați toată soluția)

În timp ce faceți acest lucru, o anumită soluție vă poate trece în gât prin partea din spate a nasului.

Soluția este inofensivă dacă este înghițită, dar încearcă să scuipe cât mai mult din ea.

Irigarea nazală poate fi efectuată de câte ori este necesar, dar trebuie făcută o soluție proaspătă de fiecare dată.

Medicament

Medicamentele nu vă vor vindeca alergia, dar pot fi folosite pentru a trata simptomele comune.

Dacă simptomele tale sunt cauzate de alergeni sezonieri, cum ar fi polenul, ar trebui să poți opri administrarea medicamentelor după ce riscul de expunere a trecut.

Vizitați medicul dumneavoastră de familie dacă simptomele dvs. nu răspund la medicamente după 2 săptămâni.

Antihistaminicele

Antihistaminicele ameliorează simptomele rinitei alergice prin blocarea acțiunii unei substanțe chimice numite histamina, pe care organismul o eliberează atunci când crede că este sub atac de un alergen.

Puteți cumpăra comprimate antihistaminice de la farmacistul dumneavoastră fără rețetă, dar spray-urile nazale antihistaminice sunt disponibile doar cu rețetă.

Antihistaminicele pot provoca uneori somnolență. Dacă le luați pentru prima dată, vedeți cum reacționați la ele înainte de a conduce sau de a folosi utilaje grele.

În special, antihistaminicele pot provoca somnolență dacă bei alcool în timp ce le iei.

corticosteroizii

Dacă aveți simptome frecvente sau persistente și aveți un blocaj nazal sau polipi nazali , medicul dumneavoastră poate recomanda un spray nazal sau picături care conțin corticosteroizi .

Corticosteroizii ajută la reducerea inflamației și umflarea. Durează mai mult la muncă decât la antihistaminice, dar efectele lor durează mai mult.

Efectele secundare ale corticosteroizilor inhalatori sunt rare, dar pot include uscăciune nazală, iritații și hemoragii nasale .

Dacă aveți un simptom deosebit de sever și aveți nevoie de ameliorare rapidă, medicul dumneavoastră de viață poate prescrie un curs scurt de comprimate cu corticosteroizi care durează între 5 și 10 zile.

Tratamente suplimentare

Dacă rinita alergică nu răspunde la tratament, medicul dumneavoastră poate alege să se adauge la tratamentul inițial.

Acestea pot sugera:

  • creșterea dozei de spray nazal de corticosteroizi
  • folosind un curs de scurtă durată de spray nazal decongestionant pentru a lua cu alte medicamente
  • combinarea comprimatelor antihistaminice cu spray-uri nazale cu corticosteroizi și, eventual, decongestionante
  • folosind un spray nazal care conține un medicament numit ipratropium, care va ajuta la reducerea secreției nazale și va ușura respirația
  • folosirea unui medicament antagonist al receptorului leucotrienelor, care blochează efectele substanțelor chimice numite leukotriene care sunt eliberate în timpul unei reacții alergice

Dacă nu răspundeți la tratamentele suplimentare, puteți fi trimis la un specialist pentru evaluare și tratament suplimentar.

imunoterapia

Imunoterapia, cunoscută și sub denumirea de hiposensibilizare sau desensibilizare, este un alt tip de tratament utilizat pentru unele alergii.

Este potrivit numai pentru persoanele cu anumite tipuri de alergii, cum ar fi febra fânului și este de obicei luat în considerare numai dacă simptomele dvs. sunt severe.

Imunoterapia implică introducerea treptat din ce în ce mai mult din alergen în corpul tău pentru a face sistemul imunitar să fie mai puțin sensibil la acesta.

Alergenul este adesea injectat sub pielea brațului superior. Injecțiile sunt administrate la intervale săptămânale, cu o doză ușor crescută de fiecare dată.

Imunoterapia poate fi efectuată și folosind tablete care conțin un alergen, cum ar fi polenul de iarbă, care sunt plasate sub limbă.

Când se atinge o doză eficientă în reducerea reacției alergice (doza de întreținere), va trebui să continuați cu injecțiile sau tabletele până la 3 ani.

Imunoterapia trebuie efectuată doar sub supravegherea atentă a unui medic special instruit, deoarece există riscul ca acesta să provoace o reacție alergică gravă.