Decongestionante

Decongestionantele sunt un tip de medicament care poate oferi o ușurare pe termen scurt pentru un nas blocat sau îndesat (congestie nazală).

Acestea pot ajuta la ușurarea simptomelor afecțiunilor precum răcelile și gripa , febra fânului și alte reacții alergice , catar și sinuzită .

Ele lucrează reducând umflarea vaselor de sânge din nas, ceea ce ajută la deschiderea căilor respiratorii.

Tipuri de decongestionante

Decongestionantele sunt disponibile ca:

 • spray-uri nazale
 • picături
 • tablete sau capsule
 • lichide sau siropuri
 • pudre aromate pentru a se dizolva în apă fierbinte

Unele produse pot conține medicamente decongestionante, dar multe sunt vândute sub formă de remedii „all-in-1” care conțin decongestionante, calmante sau antihistaminice .

Majoritatea decongestionantelor pot fi cumpărate la teză de la farmacii fără rețetă.

Cine poate lua decongestionante

Majoritatea oamenilor pot utiliza decongestionante în siguranță, dar nu sunt potrivite pentru toată lumea.

Acestea nu trebuie să fie utilizate de următoarele grupuri de oameni fără a primi sfatul unui farmacist sau medic primar:

Bebeluși și copii

Decongestionantele nu trebuie administrate copiilor sub 6 ani.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani trebuie să-i administreze nu mai mult de 5 zile. Adresați-vă unui farmacist pentru sfaturi.

Femeile însărcinate și care alăptează

Nu este clar dacă este sigur să luați orice tip de decongestionant dacă sunteți gravidă, așa că ar trebui să le utilizați doar dacă i se spune unui profesionist din domeniul sănătății.

Nu se recomandă decongestionantele care sunt sub formă de tablete, lichide sau pulberi pe care le înghiti, dacă nu alăptezi.

Unele decongestionante care vin ca spray-uri sau picături de nas sunt sigure de utilizat dacă alăptați, dar consultați mai întâi un farmacist sau medic primar înainte de a le utiliza.

Prospectul cu informații despre pacient care vine cu medicamentul dvs. va spune cine nu ar trebui să-l folosească și cine ar trebui să primească sfaturi înainte de a-l utiliza.

Cum se utilizează decongestionante

Majoritatea decongestionantelor trebuie utilizate numai între 1 și 4 ori pe zi.

Verificați prospectul cu informații despre pacient care vine cu medicamentul dvs. pentru sfaturi despre cât de mult trebuie să luați și cât de des trebuie să îl luați.

Dacă nu sunteți sigur, cereți sfatul unui farmacist.

Pulverizarea și picăturile nazale decongestionante nu trebuie utilizate mai mult de o săptămână la un moment dat, deoarece utilizarea lor prea mult timp vă poate înrăutăți.

Vorbeste cu un medic de familie daca simptomele tale nu se amelioreaza dupa acest timp.

Efectele secundare ale decongestionantelor

Medicamentele decongestionante nu au, de obicei, reacții adverse și orice reacții adverse pe care le puteți prezenta sunt de obicei ușoare.

Efectele secundare posibile pot include:

 • senzație de somn (căutați medicamente non-somnolente)
 • iritarea mucoasei nasului
 • dureri de cap
 • a simți sau a fi bolnav
 • o gură uscată
 • simțindu-vă neliniștit sau agitat
 • o erupție cutanată

Aceste reacții adverse ar trebui să dispară odată ce încetați să luați medicamentul.

Se pot produce și reacții adverse mai grave, cum ar fi halucinațiile și reacțiile alergice severe (anafilaxia) , dar acestea sunt foarte rare.

Luarea de decongestionante cu alte medicamente

Întrebați farmacistul sau medicul de familie înainte de a lua decongestionant dacă luați alte medicamente.

Decongestionantele pot crește sau reduce efectul unor alte medicamente.

De exemplu, luarea de decongestionante alături de unele antidepresive poate provoca o creștere periculoasă a tensiunii arteriale.

De asemenea, este important să fiți atenți atunci când luați alte medicamente dacă utilizați un remediu decongestionant „all-in-1”.

Decongestionanții „All-in-1” conțin, de asemenea, agenți anti-calmante sau antihistaminice, deci ar putea fi periculos să luați în același timp doze suplimentare de aceste medicamente.