Antihistaminicele

Antihistaminicele sunt medicamente folosite adesea pentru ameliorarea simptomelor alergiilor, cum ar fi febra fânului , urticarie , conjunctivită și reacții la mușcăturile sau înțepăturile insectelor .

De asemenea, uneori sunt folosite pentru a preveni îmbolnăvirea prin mișcare și ca tratament de scurtă durată pentru dificultățile de somn (insomnie) .

Majoritatea antihistaminicelor pot fi cumpărate din farmacii și magazine, dar unele sunt disponibile numai pe bază de rețetă.

Tipuri de antihistaminic

Există multe tipuri de antihistaminic.

De obicei, sunt împărțiți în două grupe principale:

 • antihistaminice mai vechi care te fac să te simți somnoros – cum ar fi clorfenamina, hidroxizina și prometazina
 • antihistaminice mai noi, fără somnolente, care sunt mai puțin susceptibile să te facă să te simți somnolent – cum ar fi cetirizina, loratadina și fexofenadina

De asemenea, vin în mai multe forme diferite – inclusiv tablete, capsule, lichide, siropuri, creme, loțiuni, geluri, picături pentru ochi și spray-uri nazale.

Ce tip este cel mai bun?

Nu există prea multe dovezi care să sugereze că un anumit antihistaminic este mai bun decât oricare altul pentru ameliorarea simptomelor de alergie.

Unii oameni consideră că anumite tipuri funcționează bine pentru ei, iar alții nu. Este posibil să fie nevoie să încercați mai multe tipuri pentru a găsi unul care să funcționeze pentru dvs.

Antistaminele non-somnolente sunt, în general, cea mai bună opțiune, deoarece acestea sunt mai puțin susceptibile să te facă să te simți somnolent. Dar tipurile care te fac să te simți somnoros pot fi mai bune dacă simptomele tale îți afectează somnul.

Cereți sfatul unui farmacist dacă nu sunteți sigur ce medicament trebuie să încercați, nu toate antihistaminicele sunt potrivite pentru toată lumea.

Cum să luați antihistaminice

Luați-vă medicamentul după cum vă recomandă farmacistul sau medicul, sau așa cum este descris în prospect.

Înainte de a lua un antihistaminic, trebuie să știți:

 • cum să-l luați – inclusiv dacă trebuie să fie luat cu apă sau alimente sau cum să-l utilizați corect (dacă picăturile de ochi sau un spray nazal)
 • cât să luați (doza) – acest lucru poate varia în funcție de lucruri precum vârsta și greutatea dumneavoastră
 • când să-l luați – inclusiv de câte ori pe zi îl puteți lua și când să îl luați (tipurile mai vechi trebuie luate înainte de culcare)
 • cât timp să-l iați – unele tipuri pot fi folosite pentru o lungă perioadă de timp, dar unele sunt recomandate doar pentru câteva zile
 • ce trebuie să faceți dacă pierdeți o doză sau luați prea mult (supradozaj)

Sfatul diferă în funcție de medicamentul pe care îl luați. Dacă nu sunteți sigur cum să luați medicamentul, adresați-vă farmacistului.

Efecte secundare ale antihistaminicelor

Ca toate medicamentele, antihistaminicele pot provoca reacții adverse.

Efectele secundare ale tipurilor mai vechi de antihistaminice pot include:

Efectele secundare ale antihistaminicelor care nu sunt somnolente pot include:

 • durere de cap
 • gură uscată
 • simtindu-se bolnav
 • somnolență – acest lucru este mai puțin frecvent decât în cazul tipurilor mai vechi de antihistaminice

Verificați prospectul care conține medicamentul dumneavoastră pentru o listă completă de efecte secundare posibile și sfaturi despre momentul în care puteți primi ajutor medical.

Dacă credeți că medicamentul dvs. a provocat un efect secundar nedorit, îl puteți raporta prin Schema Cartonașului Galben .

Luând antihistaminice cu alte medicamente, alimente sau alcool

Vorbiți cu un farmacist sau medicul dumneavoastră înainte de a lua antihistaminice dacă luați deja alte medicamente.

Poate exista riscul ca medicamentele să se afecteze reciproc, ceea ce ar putea opri fie să funcționeze corect, fie să crească riscul de reacții adverse.

Exemple de medicamente care ar putea cauza probleme dacă se iau cu antihistaminice includ câteva tipuri de:

Cel mai bine este să evitați alcoolul în timp ce luați un antihistaminic, în special dacă luați un tip antihistaminic mai vechi, deoarece acest lucru poate crește șansele ca acesta să vă facă să vă simțiți somnolent.

Mâncarea și alte băuturi nu afectează majoritatea antihistaminicelor, dar verificați prospectul care vine cu medicamentul dumneavoastră pentru a vă asigura.

Cine poate lua antihistaminice

Majoritatea oamenilor pot lua antihistaminice în siguranță.

Dar vorbiți cu un farmacist sau medicul de familie pentru sfaturi dacă:

Este posibil ca unele antihistaminice să nu fie adecvate în aceste cazuri. Farmacistul sau medicul dumneavoastră vă poate recomanda unul care este cel mai bine pentru dumneavoastră.

Citiți întotdeauna prospectul care vine cu medicamentul dvs. pentru a verifica dacă este sigur pentru dumneavoastră înainte de a-l lua sau a-l oferi copilului dumneavoastră.

Cum funcționează antihistaminicele

Antihistaminicele funcționează oprind o substanță numită histamină care afectează celulele din corpul tău.

Histamina este un produs chimic eliberat atunci când organismul detectează ceva dăunător, cum ar fi o infecție. Aceasta provoacă expansiunea vaselor de sânge și pielea să se umfle (cunoscută sub numele de inflamație), ceea ce ajută la protejarea organismului.

Dar la persoanele cu alergii, corpul greșește ceva inofensiv, cum ar fi polenul, pentru o amenințare. Apoi produce histamină, care provoacă simptome precum erupții cutanate, nas nas și / sau strănut.

Antihistaminicele ajută la oprirea acestei întâmplări dacă le luați înainte de a intra în contact cu substanța la care sunteți alergic. Sau pot reduce severitatea simptomelor dacă sunt luate după aceea.

Aflați mai multe despre medicamentul dumneavoastră

Dacă nu mai aveți prospectul furnizat cu medicamentul dvs., puteți căuta o versiune online a acestuia pe următoarele site-uri web:

Prospectul va conține informații detaliate despre medicamentul dvs. special, inclusiv cum să îl luați și ce reacții adverse puteți obține.