Emolienți

Emolienții sunt tratamente hidratante aplicate direct pe piele pentru a-l calma și hidrata. Aceștia acoperă pielea cu o peliculă de protecție pentru a prinde umezeala.

Emolienții sunt adesea folosiți pentru a ajuta la gestionarea afecțiunilor uscate, cu mâncărime sau scalp, cum ar fi eczema , psoriazisul și ihtioza .

Acestea ajută la prevenirea petelor de inflamație și la apariția acestor afecțiuni.

Tipuri de emolienți

Emolienții sunt disponibili ca:

  • loțiuni – potrivite pentru zonele păroase sau deteriorate (cum ar fi eczema plângătoare), deoarece sunt subțiri și se răspândesc ușor, dar nu sunt foarte hidratante
  • sprayuri – potrivite pentru zonele greu accesibile și pielea afectată sau infectată, care nu trebuie atinse și sunt absorbite rapid
  • creme – bune pentru utilizare în timpul zilei, deoarece nu sunt foarte grase și sunt absorbite rapid
  • unguente – potrivite pentru pielea foarte uscată, îngroșată și pentru utilizare pe timp de noapte, deoarece sunt grase, groase și foarte hidratante; de obicei, sunt lipsiți de conservanți, astfel încât sunt potriviți pentru pielea sensibilă, dar nu ar trebui să fie folosiți pentru eczeme plângătoare
  • înlocuitori de săpun

Pot fi cumpărate de la o farmacie fără rețetă. Dacă starea pielii este mai severă, discutați cu un medic, asistent medical sau vizitator în sănătate, deoarece este posibil să aveți nevoie de un tratament mai puternic.

Dacă tu sau copiii dvs. trebuie să utilizați un emolient în mod regulat, este o idee bună să păstrați unele în vase mici sau tuburi acasă, școală sau la serviciu.

Deși adesea este prescrisă crema apoasă, nu este întotdeauna cea mai bună opțiune.

Unii oameni pot avea o reacție la un ingredient din cremă apoasă și este mai subțire și mai puțin eficient decât alte produse ca emolient.

Produse de tip „Leave-on”

Există o mulțime de tipuri diferite de emoliente care pot fi puse direct pe piele.

Unii creează o barieră de protecție peste piele pentru a bloca umezeala. Unii au adăugat ingrediente pentru a reduce mâncărimea sau pentru a preveni infecția.

Medicul sau farmacistul vă vor vorbi despre ce tip de emolient va funcționa cel mai bine pentru starea pielii dumneavoastră.

Poate trebuie să încercați câțiva emolienți diferiți pentru a găsi cel mai potrivit pentru pielea dvs. sau a copilului dumneavoastră.

Multe dintre aceste produse care pot fi spălate pot fi, de asemenea, folosite la spălat.

Înlocuitori de săpun (produse de spălare emoliente)

Săpunurile zilnice, șampoanele și gelurile de duș uscă de obicei pielea și pot înrăutăți condițiile pielii precum eczema .

Utilizarea unui înlocuitor de săpun emolient în loc de săpun normal pentru spălarea mâinilor și îmbăiere poate ajuta la îmbunătățirea pielii tale.

Cum se utilizează emolienți

Emolienți la dispoziție

Loțiuni, spray-uri, creme și unguente emoliente trebuie aplicate direct pe piele.

Ele trebuie netezite, nu frecate, în piele ușor în aceeași direcție în care crește părul tău. Acest lucru ajută la prevenirea blocării foliculilor de păr.

Pot fi folosite pentru a înlocui umiditatea pierdută ori de câte ori pielea ta se simte uscată sau strânsă. Sunt foarte în siguranță și nu le poți folosi excesiv.

Este posibil să fie nevoie să experimentați cu emolienți diferiți sau să încercați o combinație. De exemplu, puteți decide să utilizați o cremă în timpul zilei și un unguent noaptea.

Înlocuitori de săpun (produse de spălare emoliente)

Se amestecă o cantitate mică (în jur de linguriță) de înlocuitor de săpun în palma mâinii cu puțină apă caldă și se întinde pe pielea umedă sau uscată.

Clateste si tapeteaza pielea uscata, avand grija sa nu o freci.

Puteți utiliza înlocuitori de săpun pentru spălarea mâinilor, duș sau în baie.

Nu fac spumă ca săpunul normal, dar sunt la fel de eficiente la curățarea pielii.

Dacă pielea ta se înțeapă după utilizarea unui produs de spălare emolient și nu se potrivește după clătire, cereți unui farmacist să vă recomande un înlocuitor de săpun diferit.

Utilizarea emolienților cu alte tratamente ale pielii

Dacă utilizați o cremă cu steroizi sau un alt tratament pentru starea pielii dvs., așteptați cel puțin 30 de minute după ce vă puneți emolientul înainte de al aplica.

Acest lucru evită diluarea efectului tratamentului și răspândirea acestuia în zone ale pielii care nu au nevoie.

Când se aplică emolienți

Emolienții pot fi aplicați de câte ori doriți pentru a menține pielea bine hidratată și în stare bună. În mod ideal, acest lucru ar trebui să fie făcut de cel puțin 3 sau 4 ori pe zi.

Este deosebit de important să aplici în mod regulat un emolient pe mâini și față, deoarece acestea sunt expuse la elemente mai mult decât orice altă parte a corpului tău.

Anumite activități, precum înotul sau grădinăritul, pot irita pielea. Poate ajuta la aplicarea unui emolient înainte de a face acestea.

Este o idee bună să protejați mâinile și obrajii bebelușilor cu un emolient înainte de orele de masă, pentru a-i opri să nu fie duși de mâncare și băutură.

Emolienții se aplică cel mai bine după spălarea mâinilor, după o baie sau duș, deoarece aceasta este atunci când pielea are cel mai mult nevoie de umiditate.

Emolientul trebuie aplicat imediat ce v-ați dat pielea uscată pentru a vă asigura că este absorbit în mod corespunzător.

Reacții ale pielii

Emolienții pot provoca uneori o reacție cutanată, cum ar fi:

  • o supraîncălzire, senzație de arsură sau usturime care nu se instalează după câteva zile de tratament – de obicei cauzată de o reacție la un anumit ingredient din emolient
  • foliculii de păr blocați sau inflamati (foliculita) care pot provoca fierberi
  • erupții pe față care pot agrava acneea

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, discutați cu medicul dumneavoastră de familie, asistenta medicală sau farmacistul.

Sfaturi de siguranță atunci când utilizați emolienți

Urmați aceste sfaturi generale de siguranță atunci când utilizați emolienți: