Mijloace scurte (miopie) – Tratament

Ochelarii sau lentilele de contact sunt cea mai frecventă metodă de corectare a mișcării scurte (miopie). Chirurgia cu laser devine tot mai populară.

Implantarea lentilelor artificiale în ochi este o tehnică destul de nouă, care este folosită foarte ocazional dacă chirurgia cu laser este ineficientă sau nu este posibilă (de exemplu, persoanele cu vedere scurtă foarte severă).

Lentile corective

Ochelari

Vizualizarea scurtă poate fi corectată, de obicei, folosind ochelari făcuți în mod special pe rețetă.

Consultați diagnosticul de vedere scurtă pentru mai multe informații despre ce înseamnă rețeta dumneavoastră.

Purtarea unui obiectiv făcut pe baza rețetei dvs. va asigura că lumina este focalizată în spatele ochiului (retină) corect, astfel încât obiectele îndepărtate să nu apară ca încețoșate.

Grosimea și greutatea lentilelor de care aveți nevoie va depinde de cât de scurt vă vedeți.

Vederea ta se schimbă adesea odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce înseamnă că este posibil să ai nevoie în cele din urmă de a utiliza 2 perechi de ochelari: 1 pereche pentru activități de viziune apropiată, cum ar fi cititul, iar cealaltă pereche pentru activități de vedere la distanță, cum ar fi vizionarea televiziunii.

Unii preferă să folosească lentile bifocale care să le permită să vadă clar obiecte care sunt atât apropiate cât și departe, fără a-și schimba ochelarii.

De asemenea, puteți obține lentile multifocale care vă ajută să vedeți obiectele din apropiere și cele aflate la distanțe medii și lungi (ochelari varifocali).

Lentile de contact

Lentilele de contact pot fi de asemenea folosite pentru a corecta vederea în același mod ca și ochelarii.

Unii preferă lentilele de contact decât ochelarii, pentru că sunt ușori și aproape invizibili, dar unii le consideră mai dificili decât să poarte ochelari.

Lentilele de contact pot fi purtate zilnic și aruncate în fiecare zi (de unică folosință zilnică) sau pot fi dezinfectate și refolosite.

De asemenea, pot fi purtate o perioadă mai lungă de timp, deși specialiștii în ochi recomandă, în general, ca lentilele de contact să nu fie purtate peste noapte din cauza riscului de infecție.

Unii optici utilizează foarte ocazional o tehnică numită ortokeratologie.

Aceasta implică purtarea unei lentile de contact dure peste noapte pentru a aplatiza curbura corneei (stratul transparent din fața ochiului), astfel încât să puteți vedea mai bine fără lentile sau ochelari în timpul zilei.

Nu este un leac pentru vederea scurtă, deoarece corneea revine de obicei la forma normală, dar poate reduce dependența de lentile pentru unii oameni.

Opticianul dvs. vă poate sfătui despre tipul de lentile de contact cel mai potrivit pentru dvs.

Dacă decideți să purtați lentile de contact, este foarte important să vă păstrați lentilele curate și igienice pentru a preveni infecțiile oculare.

Citiți mai multe despre siguranța lentilelor de contact .

Disponibilitate și cost

Puteți obține vouchere cu privire la costul ochelarilor sau lentilelor de contact dacă sunteți eligibil (de exemplu, dacă aveți vârsta sub 16 ani sau primiți asistență pe venit).

Citiți mai multe despre drepturile de ocazie pentru a verifica dacă sunteți calificat.

Dacă nu sunteți eligibil, va trebui să plătiți pentru ochelari sau lentile de contact. Costul ochelarilor poate varia semnificativ în funcție de alegerea ramei.

Ochelarii la nivel de intrare încep de la aproximativ 50 de lire sterline, ochelarii de design costând câteva sute de lire sterline.

Costul lentilelor de contact va varia în funcție de prescripția dumneavoastră și de tipul de lentilă pe care o alegeți.

Acestea pot varia de la 5 la 10 GBP pe lună pentru unele de unică folosință lunară, la 30 de lire sterline la 50 de lire sterline pe lună pentru unele de unică folosință zilnică.

Chirurgie cu ochi cu laser

Chirurgia cu ochi cu laser presupune utilizarea unui laser pentru a arde secțiuni mici din corneea dvs. pentru a corecta curbura, astfel încât lumina să fie mai bine concentrată asupra retinei.

Există 3 tipuri principale de chirurgie cu ochi cu laser:

 • keratectomie fotorefractivă (PRK) – unde se îndepărtează o cantitate mică de suprafață a corneei și se folosește un laser pentru îndepărtarea țesutului și modificarea formei corneei
 • keratomileuza epitelială cu laser (LASEK) – similară cu PRK, dar implică utilizarea alcoolului pentru a slăbi suprafața corneei, astfel încât un clapete de țesut să poată fi ridicat din timp, în timp ce un laser este folosit pentru a modifica forma corneei; clapeta este apoi pusă la loc
 • keratectomia laser in situ (LASIK) – similară cu LASEK, dar se creează un clapet mai mic al corneei

Aceste proceduri sunt de obicei efectuate în regim ambulatoriu, astfel încât în mod normal nu va trebui să stați peste noapte în spital.

Tratamentul durează de obicei mai puțin de 30 de minute pentru a fi finalizat și un anestezic local este utilizat pentru a amortiza ochii în timpul efectuării acestuia.

Care este procedura cea mai bună?

Toate cele 3 tehnici de chirurgie a ochilor cu laser produc rezultate similare, dar tind să aibă timpi de recuperare diferiți.

LASEK sau LASIK sunt de obicei metodele preferate, deoarece acestea nu provoacă aproape nicio durere și, de obicei, vederea ta va începe să se recupereze în câteva ore sau zile. Dar viziunea dvs. nu se poate stabiliza complet până la o lună.

PRK poate fi un pic dureros și poate dura câteva luni pentru ca vederea ta să se stabilizeze după aceea.

LASIK poate fi efectuat numai dacă corneea dvs. este suficient de groasă. Dacă corneea dvs. este subțire, riscul apariției de complicații, cum ar fi pierderea vederii , este prea mare.

LASEK și PRK pot fi posibile dacă corneea dvs. nu este suficient de groasă pentru LASIK.

Colegiul Regal de Oftalmologi a publicat un ghid al pacientului pentru chirurgia laserului refractiv (PDF, 364kb) și are, de asemenea, răspunsuri la întrebări specifice despre chirurgia refractivă cu laser (PDF, 196kb) .

Puteți citi, de asemenea, îndrumări ale Institutului Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) despre chirurgia cu laser pentru corectarea erorilor de refracție .

Rezultate

Rezultatele celor 3 tehnici sunt de obicei bune.

Deși este posibil să nu fie întotdeauna posibilă vindecarea completă a vizibilității, aproximativ 9 din 10 persoane experimentează o îmbunătățire semnificativă a viziunii lor.

Multe persoane sunt în măsură să îndeplinească cerințele minime de vedere pentru conducere .

Majoritatea oamenilor care au intervenții chirurgicale cu laser spun că sunt mulțumiți de rezultate.

Dar este important să vă dați seama că chirurgia cu laser poate să nu vă îmbunătățească neapărat vederea în același grad ca purtarea lentilelor corective.

De asemenea, ca și în cazul oricărui tip de intervenție chirurgicală, laserul prezintă riscul de complicații.

Riscuri și complicații

Chirurgia cu ochi cu laser are riscuri, inclusiv:

 • ochi uscați – acest lucru va dura de obicei câteva luni, timp în care vă puteți unge ochii cu picături speciale pentru ochi
 • îndepărtarea prea mult țesut corneei – acest lucru se întâmplă în aproximativ 1 din 20 de cazuri și v-ar putea lăsa cu un ochi care este cu vedere lungă
 • vedere de noapte redusă – aceasta trece de obicei în termen de 6 săptămâni
 • efect de ceață în jurul luminilor luminoase – acest lucru va trece de obicei în termen de 6 până la 12 luni

Există, de asemenea, un risc mic de complicații potențial grave care ar putea să vă amenințe vederea, precum corneea devenind prea subțire sau infectată.

Dar aceste probleme sunt rare, care apar în mai puțin de 1 din fiecare 500 de cazuri.

Asigurați-vă că înțelegeți toate riscurile implicate înainte de a decide să faceți o intervenție chirurgicală cu laser.

Cine nu poate avea chirurgie laser?

Nu ar trebui să faceți niciun fel de chirurgie cu ochi laser dacă aveți sub 21 de ani, deoarece viziunea dvs. se poate dezvolta în acest stadiu.

Chiar dacă aveți peste 21 de ani, chirurgia cu ochi cu laser trebuie efectuată numai dacă ochelarii sau prescripția lentilelor de contact nu s-au schimbat semnificativ în ultimii 2 ani sau mai mult.

Este posibil să nu fiți adecvat chirurgiei cu laser dacă:

 • au diabet – acest lucru poate provoca anomalii la nivelul ochilor, care poate fi agravată prin intervenția chirurgicală cu laser la cornee
 • sunt însărcinate sau alăptează – corpul tău va conține hormoni care provoacă ușoare fluctuații în privirea ta, ceea ce îngreunează operația precisă
 • aveți o afecțiune care vă afectează sistemul imunitar , cum ar fi HIV sau artrita reumatoidă (aceste afecțiuni vă pot afecta capacitatea de a vă recupera după operație)
 • aveți alte probleme cu ochii , cum ar fi glaucomul (creșterea presiunii în ochi) sau cataracta (plasturi tulburi în lentila ochiului)

Chirurgia cu ochi cu laser poate fi, în general, eficientă pentru persoanele cu o rețetă de până la -10D.

Aflați mai multe despre diagnosticul de vedere scurtă

Dacă vederea ta scurtă este mai severă, implanturile cu lentile pot fi mai potrivite.

Disponibilitate și cost

Chirurgia cu laser nu este de obicei disponibilă pe , deoarece alte tratamente, cum ar fi ochelarii sau lentilele de contact, sunt considerate a fi la fel de eficiente, dacă nu mai mult.

Aceasta înseamnă că, de regulă, va trebui să plătiți pentru operații private.

Prețurile pot varia în funcție de locul în care locuiți, de clinica individuală și de tipul de echipament utilizat în timpul procedurii.

Ca o estimare brută, de obicei trebuie să plătiți undeva în jur de 800 – 1.500 lire sterline pentru fiecare ochi.

Chirurgia implantului lentilelor

Chirurgia cu implant de lentilă este un tip relativ nou de intervenție chirurgicală pentru vedere scurtă. Implică implantarea unei lentile artificiale în ochi printr-o tăietură mică în corneea ta.

Lentilele sunt special concepute pentru a ajuta la focalizarea luminii mai clar asupra retinei.

Ele pot fi de ajutor în îmbunătățirea vederii persoanelor cu vedere scurtă foarte severă sau a celor care au dificultăți în a purta ochelari sau lentile de contact.

Există 2 tipuri principale de implant de lentile:

Ambele tipuri de implant sunt de obicei introduse sub un anestezic local și, în mod normal, veți putea reveni acasă în aceeași zi. Fiecare ochi va fi de obicei tratat în diferite ocazii.

Rezultate

Implanturile de lentile phakice pot obține rezultate mai bune decât înlocuirile lentilei în ceea ce privește îmbunătățirea vederii pe termen lung. Dar tehnica prezintă un risc mai mare de complicații, cum ar fi cataracta.

În general, majoritatea oamenilor vor experimenta o îmbunătățire semnificativă a viziunii lor. Aproximativ 1 din 4 poate avea o viziune aproape complet normală („20/20”) după aceea.

O înlocuire a lentilelor poate fi mai potrivită pentru adulții în vârstă, cu leziuni ale ochilor sau cu o afecțiune a ochilor, alta decât vederea scurtă, cum ar fi cataracta sau glaucomul.

De asemenea, întrucât ambele tehnici sunt relativ noi, există puține informații despre dacă sunt sigure sau eficiente pe termen lung.

Riscuri și complicații

Ca toate procedurile medicale, operația de plasare a implanturilor de lentile artificiale în ochi are un risc de complicații.

Opacifierea capsulelor posterioare (PCO) este una dintre cele mai frecvente complicații ale chirurgiei implantului de lentile. Aici este o parte din lentila artificială care devine îngroșată și tulbure.

PCO apare de obicei la câteva luni sau ani de la operația chirurgicală. Tratamentul pentru PCO poate implica o intervenție chirurgicală cu laser pentru a îndepărta partea îngroșată a cristalinului.

Alte complicații posibile ale chirurgiei implantului de lentile includ:

 • detașare de retină (unde retina începe să se îndepărteze de vasele de sânge care o furnizează cu oxigen și nutrienți)
 • gherdapuri
 • văzând o noapte de lumină în jurul obiectelor noaptea
 • vedere redusă pe timp de noapte
 • glaucom

Ar trebui să discutați cu medicul sau chirurgul pentru fiecare procedură, astfel încât să fiți pe deplin conștienți de riscurile implicate.

Disponibilitate și cost

Ca și în cazul chirurgiei cu laser, chirurgia cu implant de lentile nu este de obicei disponibilă pe .

Ambele tipuri de intervenții chirurgicale pot fi destul de costisitoare, multe clinici estimând prețuri de aproximativ 4.000 – 5.000 lire sterline pentru a trata ambii ochi.

Pot să opresc privirea de scurtă durată?

Din păcate, vederea scurtă la copii tinde să se agraveze pe măsură ce cresc.

Cu cât sunt mai tineri când încep să devină cu vedere scurtă, în general cu cât viziunea lor se deteriorează mai repede și cu atât este mai severă la vârsta adultă.

Vizualizarea scurtă, de obicei, încetează să se agraveze în jurul vârstei de 20 de ani.

În prezent nu există un singur tratament disponibil care să oprească această evoluție.

Dar poate fi încetinit prin tratamente care implică picături de ochi ale unui medicament numit atropină sau lentile de contact speciale.

Cercetările au arătat că picăturile oculare de atropină pot încetini evoluția vizualizării scurte, dar pot provoca reacții adverse la puteri mari (cum ar fi dificultățile de citire și sensibilitatea la lumina strălucitoare).

Picăturile cu rezistență scăzută nu sunt disponibile comercial în Marea Britanie.

Ortokeratologia și lentilele de contact bifocale pot încetini, de asemenea, progresia vizuală scurtă la copii, dar, probabil, nu la fel de mult ca picăturile oculare, iar acestea prezintă mici riscuri.