Prezbiţie

Vederea îndelungată afectează capacitatea de a vedea obiecte din apropiere. Este posibil să puteți vedea obiecte îndepărtate în mod clar, dar obiectele mai apropiate sunt, de obicei, neconcentrate.

Adesea afectează adulții peste 40 de ani, dar poate afecta persoane de toate vârstele – inclusiv bebelușii și copiii.

Denumirea medicală pentru vedere lungă este hipermetropie sau hipermetropie.

Simptome ale vederii îndelungate

Vederea lungă poate afecta oamenii în moduri diferite.

Unii oameni au probleme doar să se concentreze asupra obiectelor din apropiere, în timp ce alții se pot lupta să vadă clar la orice distanță.

Dacă aveți vedere lungă, puteți:

Copiii cu vedere lungă adesea nu au probleme evidente cu viziunea lor la început. Dar dacă este lăsat netratat, poate duce la probleme precum un ochi scârțâit sau leneș .

Obținerea unui test de ochi

Dacă credeți că dvs. sau copilul dvs. puteți vedea cu ochii mari, ar trebui să rezervați un test de ochi la un optician. Găsește un optician lângă tine .

Este de obicei recomandat să aveți un test ochi cel puțin o dată la 2 ani, dar puteți face un test în orice moment dacă aveți griji cu privire la vederea dvs.

Un test de ochi vă poate confirma dacă sunteți cu vedere lungă sau cu vedere scurtă și vi se poate da o rețetă pentru ochelari sau lentile de contact pentru a vă corecta vederea.

Pentru unii oameni, inclusiv copiii sub 16 ani și cei peste 60 de ani, testele oculare sunt disponibile gratuit pe . Aflați mai multe despre testele de ochi gratuite pentru a verifica dacă vă calificați.

Aflați mai multe despre diagnosticul de vedere lungă .

Cauzele vederii îndelungate

Vederea lungă este atunci când ochiul nu concentrează lumina asupra retinei (stratul sensibil la lumină din spatele ochiului) în mod corespunzător.

Acest lucru se poate întâmpla pentru că:

  • globul ocular este prea scurt
  • corneea (strat transparent în partea din față a ochiului) este prea plană
  • lentila din interiorul ochiului nu este în măsură să se concentreze corect

De multe ori nu este clar care cauzează aceste probleme, dar rareori sunt un semn al vreunei afecțiuni de bază.

Uneori, vederea lungă poate fi un rezultat al genelor pe care le-ai moștenit de la părinți sau un rezultat al lentilelor din ochi devenind mai rigid și mai puțin capabil să se concentreze pe măsură ce îmbătrânești.

Tratamente pentru vedere lungă

Este posibil ca copiii și adulții tineri cu vedere lungă să nu mai aibă nevoie de tratament, deoarece ochii lor sunt adesea capabili să se adapteze la problemă, iar vederea lor nu poate fi afectată în mod semnificativ.

Tratamentul este de obicei necesar la adulții mai în vârstă, în special la cei peste 40 de ani, deoarece ochii devin mai puțin capabili să se adapteze pe măsură ce îmbătrânești.

Există mai multe moduri în care vederea lungă poate fi corectată.

Principalele tratamente sunt:

  • ochelari cu prescripție – acestea au lentile care sunt făcute special pentru tine, care asigură că lumina este focalizată corect pe partea din spate a ochilor
  • lentile de contact – unii oameni preferă acestea decât ochelarii, deoarece sunt ușori și practic invizibili
  • chirurgie cu ochi cu laser – un laser este folosit pentru a schimba forma corneei, ceea ce poate însemna că nu trebuie să purtați ochelari sau lentile de contact

Ochelarii sunt cel mai simplu și mai sigur tratament. Lentilele de contact și chirurgia cu ochi cu laser prezintă un risc mic de complicații și nu sunt de obicei potrivite pentru copiii mici.

Aflați mai multe despre tratamentul cu vedere lungă .