Ulcer stomacal – Tratament

Dacă aveți ulcer stomacal, tratamentul dvs. va depinde de ceea ce l-a cauzat. Odată cu tratamentul, majoritatea ulcerelor se vindecă într-o lună sau două.

Dacă ulcerul stomacului este cauzat de o infecție bacteriană cu Helicobacter pylori (H. pylori), se recomandă un curs de antibiotice și un medicament numit inhibitor al pompei de protoni (PPI).

Acest lucru este recomandat, de asemenea, dacă se crede că ulcerul dvs. stomacal este cauzat de o combinație de o infecție cu H. pylori și antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) .

Dacă ulcerul stomacal este cauzat doar de consumul de AINS, este recomandat un curs de medicamente IPP.

Utilizarea dvs. de AINS va fi, de asemenea, revizuită și luarea unui analgezic alternativ poate fi recomandată.

Un tip alternativ de medicamente, cunoscut sub numele de antagoniști ai receptorului H2, este folosit ocazional în locul IPP.

Uneori vi se poate administra un medicament suplimentar numit antiacide pentru a vă ameliora simptomele pe termen scurt.

Este posibil să aveți o gastroscopie repetată după 4 până la 6 săptămâni pentru a verifica dacă ulcerul s-a vindecat.

Nu există măsuri speciale de stil de viață pe care trebuie să le luați în timpul tratamentului, însă evitarea stresului, a alcoolului, a alimentelor picante și a fumatului vă poate reduce simptomele în timp ce ulcerul se vindecă.

antibiotice

Dacă aveți o infecție cu H. pylori, vi se va prescrie de obicei un curs de 2 antibiotice, care trebuie luate de două ori pe zi timp de o săptămână.

Antibioticele cel mai des utilizate sunt amoxicilina, claritromicina și metronidazolul.

Efectele secundare ale acestor antibiotice sunt de obicei ușoare și pot include:

Veți fi testat cel puțin 4 săptămâni după ce ați terminat cursul de antibiotice a fost finalizat pentru a vedea dacă au rămas în stomac orice bacterie H. pylori.

Dacă există, poate fi administrat un curs suplimentar de terapie de eradicare utilizând diferite antibiotice.

Inhibitori ai pompei de protoni (IPP)

IPP acționează prin reducerea cantității de acid produsă de stomacul dvs., prevenind deteriorarea suplimentară a ulcerului, deoarece se vindecă natural. De obicei, li se prescriu 4 până la 8 săptămâni.

Omeprazolul , pantoprazolul și lansoprazolul sunt IPP utilizate cel mai frecvent pentru tratarea ulcerelor stomacale.

Efectele secundare ale acestora sunt de obicei ușoare, dar pot include:

Acestea ar trebui să treacă după terminarea tratamentului.

Antagoniști ai receptorului H2

Ca și IPP, antagoniștii receptorilor H2 funcționează reducând cantitatea de acid produsă de stomacul tău.

Ranitidina este cel mai utilizat antagonist al receptorului H2 pentru tratarea ulcerelor stomacale.

Efectele secundare sunt mai puțin frecvente, dar pot include:

  • diaree
  • dureri de cap
  • ameţeală
  • erupții cutanate
  • oboseală

Antiacide și alginate

Toate tratamentele de mai sus pot dura câteva ore înainte să înceapă să funcționeze, așa că medicul dumneavoastră poate recomanda să luați medicamente antiacide suplimentare pentru a neutraliza acidul stomacului și pentru a oferi o ușurare imediată, dar pe termen scurt, a simptomelor.

Unele antiacide conțin, de asemenea, un medicament numit alginat, care produce o acoperire de protecție pe mucoasa stomacului.

Aceste medicamente sunt disponibile pentru a fi cumpărate la teoretic la farmacii. Farmacistul dumneavoastră vă poate recomanda care este cel mai potrivit pentru dumneavoastră.

Antiacidele trebuie luate atunci când simțiți simptome sau când vă așteptați, cum ar fi după mese sau la culcare.

Antiacidele care conțin alginate sunt cel mai bine luate după mese.

Efectele secundare ale ambelor medicamente sunt de obicei minore și pot include:

Revizuirea utilizării AINS

Dacă ulcerul stomacal a fost cauzat de administrarea de AINS, medicul dumneavoastră va dori să vă revizuiască utilizarea acestora.

Vi se poate recomanda să utilizați un calmant alternativ care nu este asociat cu ulcerații la stomac, cum ar fi paracetamolul .

Uneori, poate fi recomandat un tip alternativ de AINS, care este mai puțin probabil să provoace ulcerații la stomac, numit inhibitor COX-2.

Dacă luați aspirină cu doze mici (un AINS) pentru a reduce riscul de a face cheaguri de sânge , medicul dumneavoastră vă va spune dacă trebuie să continuați să o luați.

Dacă aveți nevoie să continuați să o luați, tratamentul pe termen lung cu un antagonist al IPP sau al receptorului H2 poate fi prescris alături de aspirină pentru a încerca să prevină ulcerații suplimentare.

Este important să înțelegeți riscurile potențiale asociate cu utilizarea continuă a AINS.

Ești mai probabil să dezvolți un alt ulcer stomacal și poți prezenta o complicație gravă, cum ar fi sângerarea internă.