Ulcerul de stomac – Cauze

Ulcerile de stomac sunt de obicei cauzate de bacteriile Helicobacter pylori (H. pylori) sau antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS).

Acestea pot descompune apărarea stomacului împotriva acidului pe care îl produce pentru a digera alimentele, permițând mucoasa stomacului să se deterioreze și să se formeze un ulcer.

Bacterii H. pylori

Infecțiile cu H. pylori sunt frecvente și este posibil să fie infectate fără să-ți dai seama, deoarece infecția nu provoacă de obicei simptome.

Bacteriile trăiesc în mucoasa stomacului și pot fi infectate persoane de toate vârstele.

Dar, la unele persoane, bacteriile pot irita mucoasa stomacului și o fac mai vulnerabilă la deteriorarea acidului stomacal.

Nu este clar exact de ce unele persoane sunt mai vulnerabile la efectele bacteriilor H. pylori decât altele.

AINS

AINS sunt medicamente utilizate pe scară largă pentru a trata durerea, temperatura ridicată (febră) și inflamația (umflarea).

AINS utilizate frecvent includ:

Multe persoane iau AINS fără a avea reacții adverse, dar există întotdeauna riscul ca medicația să provoace probleme, cum ar fi ulcerații la stomac, în special dacă este luată mult timp sau în doze mari.

Vi se poate recomanda să nu utilizați AINS dacă aveți în prezent un ulcer la stomac sau dacă ați avut unul în trecut.

Paracetamolul poate fi adesea utilizat ca un antidensor alternativ, deoarece este în general considerat mai sigur.

Factorii stilului de viață

Se credea că ulcerul stomacal poate fi cauzat de anumiți factori de viață, cum ar fi alimentele picante, stresul și alcoolul.

Există puține dovezi dificile care să confirme că acesta este cazul, dar acești factori pot înrăutăți simptomele ulcerelor.

Dar se crede că fumatul îți crește riscul de a dezvolta ulcerații la stomac și poate face tratamentul mai puțin eficient.