Ulcer stomacal – Complicații

Complicațiile ulcerelor stomacale sunt relativ puțin frecvente, dar pot fi foarte grave dacă apar.

Hemoragie internă

Sângerarea internă este cea mai frecventă complicație a ulcerelor stomacale. Poate apărea atunci când se dezvoltă un ulcer la locul unui vas de sânge.

Sângerarea poate fi:

Ar trebui să vizitați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți simptome persistente de anemie. Dacă ei cred că este posibil să aveți un ulcer la stomac, vă pot adresa un medic gastroenterolog pentru examinare și tratament.

Contactați imediat Medic de familie-ul sau 111 sau mergeți la cel mai apropiat departament de accidente și urgențe (A&E) , dacă aveți simptome de sângerare mai severă.

O endoscopie va fi utilizată pentru a identifica cauza sângerării și tratamentul poate fi administrat în timpul endoscopiei pentru a opri sângerarea.

Uneori, procedurile de specialitate efectuate sub îndrumarea razelor X sunt utilizate pentru a opri ulcerul sângerând, deși ocazional poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a repara vasul de sânge afectat.

De asemenea, poate fi nevoie de transfuzii de sânge pentru a înlocui sângele pierdut.

Perforare

O complicație mai rară a ulcerelor stomacale este căptușirea stomacului se desface, cunoscută sub numele de perforație.

Acest lucru poate fi foarte grav, deoarece permite bacteriilor care trăiesc în stomac să scape și să infecteze mucoasa abdomenului (peritoneu). Aceasta este cunoscută sub numele de peritonită .

În peritonită, o infecție se poate răspândi rapid în sânge (sepsis) înainte de a se răspândi la alte organe. Aceasta prezintă riscul de insuficiență multiplă a organului și poate fi fatală dacă nu este tratată.

Cel mai frecvent simptom al peritonitei este durerea abdominală bruscă care se înrăutățește constant.

Dacă aveți acest tip de durere, contactați imediat medicul dumneavoastră. Dacă acest lucru nu este posibil, sunați la 111 sau la serviciul local în afara orei .

Peritonita este o urgență medicală care necesită internarea în spital. În unele cazuri, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.

Citiți mai multe despre tratarea peritonitei .

Obstrucția ieșirii gastrice

În unele cazuri, un ulcer inflamat (umflat) sau cicatricial poate bloca trecerea normală a alimentelor prin sistemul digestiv. Aceasta este cunoscută sub numele de obstrucția de ieșire gastrică.

Simptomele pot include:

O endoscopie poate fi utilizată pentru a confirma obstrucția. Dacă obstrucția este cauzată de inflamație, inhibitori ai pompei de protoni (IPP) sau antagoniști ai receptorului H2 pot fi folosiți pentru a reduce nivelul acidului stomacal până la umflarea.

Dacă obstrucția este cauzată de țesutul cicatricial, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru tratarea acestuia, deși uneori poate fi tratată trecând un balon mic printr-un endoscop și umflându-l pentru a lărgi locul obstrucției.