Hiperglicemie (glicemie mare)

Hiperglicemia este termenul medical pentru un nivel ridicat de glicemie (glucoză). Este o problemă comună pentru persoanele cu diabet .

Poate afecta persoanele cu diabet de tip 1 și diabet de tip 2 , precum și femeile însărcinate cu diabet gestațional .

Poate afecta ocazional persoanele care nu au diabet, dar, de obicei, numai persoanele care sunt grav bolnave, cum ar fi cele care au suferit recent un accident vascular cerebral sau un atac de cord sau au o infecție severă.

Hiperglicemia nu trebuie confundată cu hipoglicemia , care este atunci când nivelul de zahăr din sânge al unei persoane scade prea jos.

Aceste informații se concentrează asupra hiperglicemiei la persoanele cu diabet.

Este gravă hiperglicemia?

Scopul tratamentului diabetului este de a menține nivelul glicemiei cât mai aproape de normal.

Dar dacă aveți diabet, oricât de atent sunteți, este posibil să experimentați la un moment dat hiperglicemie.

Este important să fii capabil să recunoști și să tratezi hiperglicemia, deoarece poate fi lăsat netratat.

Episoadele ușoare ocazionale nu sunt de obicei un motiv de îngrijorare și pot fi tratate destul de ușor sau pot reveni la normal.

Dar hiperglicemia poate fi periculoasă dacă nivelul de zahăr din sânge devine foarte ridicat sau rămâne ridicat pentru perioade îndelungate.

Nivelurile foarte mari de zahăr din sânge pot provoca complicații care pot pune viața în pericol, cum ar fi:

 • cetoacidoza diabetică (DKA) – o afecțiune cauzată de organismul care trebuie să descompună grăsimile ca sursă de energie, ceea ce poate duce la comă diabetică; acest lucru tinde să afecteze persoanele cu diabet de tip 1
 • stare hiperglicemică hiperosmolară (HHS)deshidratare severă cauzată de organism care încearcă să scape de excesul de zahăr; acest lucru tinde să afecteze persoanele cu diabet zaharat de tip 2

Având în mod regulat niveluri ridicate de zahăr din sânge pentru perioade lungi de timp (peste luni sau ani), poate duce la deteriorarea permanentă a unor părți ale corpului, cum ar fi ochii, nervii, rinichii și vasele de sânge.

Dacă aveți hiperglicemie în mod regulat, adresați-vă medicului dumneavoastră sau echipei de îngrijire a diabetului.

Este posibil să fie nevoie să vă schimbați tratamentul sau stilul de viață pentru a vă menține nivelul glicemiei într-un interval sănătos.

Simptomele hiperglicemiei

Simptomele hiperglicemiei la persoanele cu diabet tind să se dezvolte lent peste câteva zile sau săptămâni.

În unele cazuri, nu pot exista simptome până când nivelul de zahăr din sânge este foarte ridicat.

Printre simptomele hiperglicemiei se numără:

Simptomele hiperglicemiei pot fi, de asemenea, cauzate de diabetul nediagnosticat, așa că consultați un medic de familie dacă acest lucru este valabil pentru dumneavoastră. Puteți avea un test pentru a verifica starea.

Care ar trebui să fie nivelul meu de glicemie?

Când ați fost diagnosticat pentru prima dată cu diabet, echipa de îngrijire a diabetului vă va spune, de obicei, care este nivelul de zahăr din sânge și care ar trebui să vă propuneți să-l reduceți.

Vi se poate recomanda să folosiți un dispozitiv de testare pentru a vă monitoriza nivelul glicemiei în mod regulat acasă.

Sau puteți avea o întâlnire cu o asistentă sau un medic la fiecare câteva luni pentru a vedea care este nivelul dvs. mediu de zahăr din sânge. Acesta este cunoscut sub numele de nivelul dvs. de HbA1c.

Nivelurile țintă ale glicemiei diferă pentru toată lumea, dar în general vorbind:

 • dacă vă monitorizați acasă cu un kit de auto-testare – o țintă normală este de 4 până la 7 mmol / l înainte de a mânca și sub 8,5 până la 9 mmoli / l 2 ore după masă
 • dacă nivelul dvs. de HbA1c este testat la fiecare câteva luni – o țintă normală de HbA1c este sub 48mmol / mol (sau 6.5% pe scara de măsurare mai veche)

Site-ul pentru diabet Regatul Unit are mai multe detalii despre nivelurile de glicemie și testarea .

Ce provoacă glicemia mare?

O varietate de lucruri poate declanșa o creștere a nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet, inclusiv:

Episoadele ocazionale de hiperglicemie pot apărea, de asemenea, la copii și adulți tineri în timpul sputurilor de creștere.

Tratarea hiperglicemiei

Dacă ați fost diagnosticat cu diabet și aveți simptome de hiperglicemie, urmați sfaturile pe care vi le-a oferit echipa de îngrijire pentru a vă reduce nivelul de zahăr din sânge.

Dacă nu sunteți sigur ce să faceți, contactați un medic de familie sau echipa de îngrijire.

Vi se poate recomanda:

 • schimbați dieta – de exemplu, vi se poate recomanda să evitați alimentele care determină creșterea nivelului de zahăr din sânge, cum ar fi prăjituri sau băuturi zaharoase
 • beți multe lichide fără zahăr – acest lucru vă poate ajuta dacă sunteți deshidratat
 • exercitați mai des – exerciții blânde și regulate, cum ar fi mersul pe jos, pot de multe ori scădea nivelul glicemiei, în special dacă vă ajută să slăbești
 • dacă utilizați insulină, ajustați-vă doza – echipa de îngrijire vă poate oferi sfaturi specifice despre cum să faceți acest lucru

De asemenea, vi se poate recomanda să vă monitorizați mai atent nivelul glicemiei sau să vă testați sângele sau urina pentru substanțe numite cetone (asociate cu cetoacidoza diabetică).

Până când nivelul glicemiei dvs. este din nou sub control, aveți grijă la simptome suplimentare care ar putea fi un semn al unei afecțiuni mai grave.

Când să primiți asistență medicală urgentă

Contactați imediat echipa de îngrijire a diabetului dacă aveți un nivel ridicat de glicemie și prezentați următoarele simptome:

Aceste simptome ar putea fi un semn al unei complicații mai grave a hiperglicemiei, cum ar fi cetoacidoza diabetică sau o stare hiperglucemică hiperosmolară și poate fi necesar să fii îngrijit în spital.

Cum se poate preveni hiperglicemia

Există modalități simple de a reduce riscul de hiperglicemie severă sau prelungită:

 • Fiți atenți la ceea ce mâncați – fiți conștienți în special de modul în care gustarea și consumul de alimente zaharoase sau carbohidrați vă pot afecta nivelul de zahăr din sânge.
 • Respectați-vă planul de tratament – nu uitați să luați insulina sau alte medicamente pentru diabet, așa cum vă recomandă echipa de îngrijire.
 • Fii cât mai activ – exercitarea periodică poate ajuta la oprirea creșterii nivelului de zahăr din sânge, dar mai întâi ar trebui să consultați medicul dacă luați medicamente pentru diabet, deoarece unele medicamente pot duce la hipoglicemie dacă faceți prea mult efort.
 • Aveți grijă suplimentară atunci când sunteți bolnav – echipa dvs. de îngrijire vă poate oferi câteva „reguli de zi bolnavă” care conturează ceea ce puteți face pentru a menține nivelul glicemiei sub control în timpul unei boli.
 • Monitorizează-ți nivelul de zahăr din sânge – echipa ta de îngrijire poate sugera utilizarea unui dispozitiv pentru a-ți verifica nivelul acasă, astfel încât să poți observa o creștere devreme și să faci măsuri pentru a-l opri.