Sindromul bolii respiratorie acute

Sindromul de detresă respiratorie acută (ARDS) este o afecțiune care pune în pericol viața în care plămânii nu pot oferi organelor vitale organismului suficient oxigen.

De obicei, este o complicație a unei afecțiuni grave de sănătate existente. Prin urmare, majoritatea oamenilor au fost deja internați la spital în momentul în care dezvoltă ARDS.

Simptomele ARDS

Simptomele ARDS pot include:

  • scurtarea severă a respirației
  • respirație rapidă și superficială
  • oboseală, somnolență sau confuzie
  • simțind leșin

Când să primiți ajutor medical urgent

Deși majoritatea oamenilor dezvoltă ARDS atunci când sunt deja în spital, acest lucru nu este întotdeauna cazul. Se poate dezvolta rapid ca urmare a unei infecții, cum ar fi pneumonia , sau dacă cineva își inhalează accidental voma.

Apelați imediat 112 pentru a solicita o ambulanță dacă un copil sau un adult are probleme de respirație.

Ce provoacă ARDS?

ARDS apare atunci când plămânii se inflamează sever din cauza unei infecții sau a unei răni. Inflamația face ca lichidul din vasele de sânge din apropiere să se scurgă în sacii mici de aer din plămâni, ceea ce face respirația din ce în ce mai dificilă.

Plămânii se pot inflama după cum urmează:

Diagnosticarea ARDS

Nu există un test specific pentru a diagnostica ARDS. O evaluare completă este necesară pentru a identifica cauza de bază și a exclude alte condiții.

Este probabil ca evaluarea să includă:

Tratarea ARDS

Dacă dezvoltați ARDS, veți fi probabil admis într-o unitate de terapie intensivă (UCI) și puneți o mașină de respirație (ventilator) pentru a vă ajuta respirația.

Aceasta implică respirația printr-o mască atașată la mașină. În cazuri grave, un tub de respirație poate fi introdus în gât și în plămâni.

Lichidele și substanțele nutritive vor fi furnizate printr-un tub de alimentare (tubul nazogastric) care trece prin nas și în stomac.

De asemenea, trebuie tratată cauza care stă la baza ARDS. De exemplu, dacă este cauzată de o infecție bacteriană, este posibil să aveți nevoie de antibiotice .

Cât timp va trebui să stați în spital depinde de circumstanțele dvs. individuale și de cauza ARDS. Majoritatea oamenilor răspund bine la tratament, dar pot trece câteva săptămâni sau luni până când sunteți suficient de bine să ieșiți din spital.

Complicațiile ARDS

Întrucât ARDS este adesea cauzată de o stare gravă de sănătate, aproximativ una din trei persoane care o dezvoltă va muri. Cu toate acestea, majoritatea deceselor sunt cauzate de boala de bază, mai degrabă decât de ARDS în sine.

Pentru persoanele care supraviețuiesc, principalele complicații sunt asociate cu afectarea nervilor și a mușchilor, ceea ce provoacă durere și slăbiciune. Unele persoane dezvoltă, de asemenea, probleme psihologice, precum tulburarea de stres posttraumatică (PTSD) și depresia .

De obicei, plămânii se recuperează și insuficiența pulmonară pe termen lung după ARDS este rară.