Sarcoame de țesuturi moi

Sarcoamele țesuturilor moi sunt un grup de cancere rare care afectează țesuturile care se conectează, susțin și înconjoară alte structuri și organe ale corpului.

Țesuturile care pot fi afectate de sarcoamele țesuturilor moi includ grăsimea, mușchii, vasele de sânge, țesuturile profunde ale pielii, tendoanele și ligamentele. Sarcoamele osoase sunt acoperite separat.

Sarcoamele țesuturilor moi se pot dezvolta în aproape orice parte a corpului, inclusiv picioarele, brațele și burtica (abdomenul).

Simptomele sarcoamelor țesuturilor moi

Sarcoamele țesuturilor moi nu au adesea simptome evidente în stadiile incipiente.

Pot provoca simptome pe măsură ce devin mai mari sau se răspândesc. Simptomele depind de locul în care se dezvoltă cancerul.

De exemplu:

Ar trebui să vedeți un medic de familie dacă aveți o forfotă – în special unul care devine din ce în ce mai mare în timp.

Deși este mult mai probabil să aveți o afecțiune non-canceroasă, cum ar fi un chist (lichid sub piele) sau lipom (grăsime), este important să vă verificați simptomele.

Tipuri de sarcom de țesuturi moi

Există multe tipuri diferite de sarcom de țesuturi moi, în funcție de locul în care se dezvoltă.

Exemplele includ:

  • leiomiosarcom – se dezvoltă în țesutul muscular
  • liposarcom – se dezvoltă în țesutul adipos
  • angiosarcom – se dezvoltă în celulele sângelui sau ale glandelor limfatice
  • tumori gastrointestinale stromale (GIST) – se dezvoltă în țesuturile conjunctive care susțin organele sistemului digestiv

Cauzele sarcoamelor țesuturilor moi

În cele mai multe cazuri, nu există motive evidente pentru care se dezvoltă un sarcom pentru țesuturile moi, dar se știe o serie de lucruri care cresc riscul, inclusiv:

Sarcomul Kaposi este un sarcom foarte rar cauzat de herpesvirusul 8 uman (HHV-8) care infectează pe cineva cu un sistem imunitar slăbit (cum ar fi persoanele cu HIV ).

Diagnosticarea sarcoamelor țesuturilor moi

Dacă medicul dumneavoastră de familie consideră că există posibilitatea de a avea sarcom de țesuturi moi, acestea vă vor face referire pentru o serie de teste.

Un diagnostic al unui sarcom de țesut moale va fi de obicei făcut de un specialist din spital și se va baza pe simptomele dvs., pe o examinare fizică și pe rezultatele:

  • scanări – o scanare cu ultrasunete este de obicei primul test făcut și este destul de simplu și rapid. Scanări suplimentare, cum ar fi scanarea RMN , pot fi făcute ulterior
  • o biopsie – unde un eșantion de țesut canceros suspect este îndepărtat, folosind un ac sau în timpul unei operații, astfel încât acesta poate fi analizat într-un laborator

Dacă se confirmă un diagnostic de sarcom al țesuturilor moi, acestea și testele ulterioare vor ajuta, de asemenea, să stabilească cât este de probabil să se răspândească cancerul (cunoscut sub numele de „grad”) și dacă este extins cancerul (cunoscut sub numele de „stadiu”) ).

Tratamente pentru sarcoamele țesuturilor moi

Persoanele cu sarcom de țesuturi moi sunt îngrijite de o echipă de medici și asistente din centrele de specialitate care vor ajuta la planificarea celui mai adecvat tratament.

Cel mai bun tratament depinde de lucruri precum locul în care s-a dezvoltat cancerul, tipul de sarcom pe care îl are, cât de mult s-a răspândit, vârsta și sănătatea dvs. generală.

Principalele tratamente sunt:

  • intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea oricărei tumori
  • radioterapie – unde radiațiile cu energie mare sunt folosite pentru a ucide celulele canceroase
  • chimioterapie și alte medicamente pentru uciderea celulelor canceroase

Interventie chirurgicala

Chirurgia este principalul tratament pentru sarcoamele țesuturilor moi care sunt diagnosticate într-un stadiu incipient.

De obicei, implică îndepărtarea tumorii împreună cu o secțiune din țesutul sănătos înconjurător. Acest lucru ajută să se asigure că nu sunt lăsate în urmă celule canceroase.

Se vor depune toate eforturile pentru a reduce impactul intervenției chirurgicale asupra aspectului și funcției părții corpului afectat. Dar există o șansă să aveți unele dificultăți în utilizarea părții afectate a corpului după operație și, uneori, poate fi necesară o intervenție chirurgicală suplimentară pentru repararea acesteia.

Într-un număr foarte mic de cazuri, nu poate exista altă opțiune decât amputarea părții corpului în care se află cancerul, cum ar fi o parte a piciorului.

Radioterapie

În unele sarcoame, radioterapia este folosită înainte sau după operație pentru a îmbunătăți șansele de vindecare. Aceasta se face folosind o mașină care direcționează fascicule de radiații într-o zonă mică de tratament.

Radioterapia poate fi, de asemenea, uneori utilizată atunci când operația nu este posibilă, pentru a reduce simptomele cauzate de sarcom sau pentru a încetini evoluția acestuia.

Reacțiile adverse frecvente ale radioterapiei includ pielea durată, oboseala și pierderea părului în zona de tratament. Acestea tind să se îmbunătățească în câteva zile sau săptămâni după terminarea tratamentului.

chimioterapia

Chimioterapia este folosită foarte ocazional înainte de operație pentru a micsora o tumoare și a face mai ușoară îndepărtarea. Aceasta implică să vi se administreze un medicament care combate cancerul direct într-o venă (intravenos).

Chimioterapia poate fi, de asemenea, utilizată singură sau alături de radioterapie pentru sarcoame de țesuturi moi care nu pot fi îndepărtate chirurgical.

Reacțiile adverse frecvente ale chimioterapiei includ senzația de oboseală și slăbiciune tot timpul, senzația și îmbolnăvirea și căderea părului. Acestea pot fi neplăcute, dar de obicei sunt temporare.

Există, de asemenea, alte tipuri de medicamente anti-cancer utilizate pentru tratarea sarcomului, care pot fi administrate sub formă de injecții sau tablete.

Perspective pentru sarcoamele țesuturilor moi

Perspectiva pentru un sarcom cu țesuturi moi depinde în mare parte de tipul de sarcom, acesta este cât de probabil este să se răspândească (gradul) și cât de departe s-a răspândit (stadiul) până la momentul diagnosticării.

Dacă este detectată într-un stadiu incipient sau este o tumoră de grad scăzut și poate fi îndepărtată în timpul operației, de obicei este posibilă o cură. Cu toate acestea, tumorile mai mari, de grad înalt, prezintă un risc mai mare de revenire sau răspândire.

După tratamentul inițial, veți avea nevoie de controale periodice pentru a căuta semne cu care cancerul a revenit. De asemenea, este posibil să aveți nevoie de fizioterapie și terapie ocupațională pentru a vă ajuta să gestionați orice dificultăți fizice rezultate în urma operației.

O vindecare nu este de obicei posibilă dacă un sarcom de țesut moale este detectat doar atunci când s-a răspândit deja în alte părți ale corpului, deși tratamentul poate ajuta la încetinirea răspândirii cancerului și la controlul simptomelor.

Informatii suplimentare