Cancer osos

Cancerul osos primar este un tip rar de cancer care începe în oase. Aproximativ 550 de cazuri noi sunt diagnosticate în fiecare an în Marea Britanie.

Aceasta este o afecțiune separată de cancerul osos secundar, care este cancerul care se răspândește în oase după dezvoltarea în altă parte a corpului.

Aceste pagini se referă doar la cancerul osos primar. Site-ul Macmillan Cancer Support oferă mai multe informații despre cancerul osos secundar .

Semne și simptome ale cancerului osos

Cancerul osos poate afecta orice os, dar majoritatea cazurilor se dezvoltă în oasele lungi ale picioarelor sau ale brațelor superioare.

Principalele simptome includ:

  • dureri osoase persistente care se agravează în timp și se continuă noaptea
  • umflarea și roșeața (inflamația) peste un os, ceea ce poate îngreuna mișcarea dacă osul afectat se află în apropierea unei articulații
  • o forță vizibilă peste un os
  • un os slab care se rupe (se fracturează) mai ușor decât în mod normal

Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră se confruntă cu dureri osoase persistente, severe sau înrăutățite, vizitați medicul dumneavoastră. Deși este foarte puțin probabil să fie rezultatul cancerului osos, necesită investigații suplimentare.

Citiți mai multe despre simptomele cancerului osos .

Tipuri de cancer osos

Unele dintre principalele tipuri de cancer osos sunt:

Tinerii pot fi afectați, deoarece pintenele de creștere rapidă care apar în perioada pubertății pot face ca tumorile osoase să se dezvolte.

Tipurile de cancer de os de mai sus afectează diferite tipuri de celule. Tratamentul și perspectivele depind de tipul de cancer osos pe care îl aveți.

Ce provoacă cancerul osos?

În cele mai multe cazuri, nu se știe de ce o persoană dezvoltă cancer osos.

Ești mai expus riscului de a-l dezvolta dacă:

  • au avut o expunere anterioară la radiații în timpul radioterapiei
  • au o boală cunoscută sub numele de boala Paget a osului – cu toate acestea, doar un număr foarte mic de persoane cu boala Paget vor dezvolta efectiv cancerul osos
  • au o afecțiune genetică rară numită sindrom Li-Fraumeni – persoanele cu această afecțiune au o versiune defectuoasă a unei gene care în mod normal ajută la oprirea creșterii celulelor canceroase

Citiți mai multe despre cauzele cancerului osos .

Cum este tratat cancerul osos

Tratamentul pentru cancerul osos depinde de tipul de cancer osos pe care îl aveți și de cât de mult s-a răspândit.

Majoritatea oamenilor au o combinație de:

În unele cazuri de osteosarcom, poate fi, de asemenea, recomandat un medicament numit mifamurtidă.

Citiți mai multe despre tratarea cancerului osos .

perspectivă

Perspectiva cancerului osos depinde de factori precum vârsta ta, tipul de cancer osos pe care îl ai, cât de mult s-a răspândit cancerul (stadiul) și cât de probabil este să se răspândească în continuare (gradul).

În general, cancerul osos este mult mai ușor de vindecat la persoane altfel sănătoase al căror cancer nu s-a răspândit.

În general, aproximativ 6 din 10 persoane cu cancer osos vor trăi cel puțin 5 ani de la diagnosticul lor, iar multe dintre acestea pot fi vindecate complet.

Cancer Research Marea Britanie are statistici mai detaliate, defalcate pe diferite tipuri de cancer osos, consultați pagina cu privire la statistici și perspective pentru cancerul osos .