Retinoblastom (cancer la ochi la copii)

Retinoblastomul este un tip rar de cancer de ochi care poate afecta copiii mici, de obicei sub vârsta de 5 ani.

Dacă este preluat precoce, retinoblastomul poate fi adesea tratat cu succes. Peste 9 din 10 copii cu afecțiune sunt vindecați.

Retinoblastomul poate afecta 1 sau ambii ochi. Dacă afectează ambii ochi, de obicei este diagnosticat înainte ca un copil să aibă 1 an. Dacă afectează un ochi, tinde să fie diagnosticat mai târziu (între 2 și 3 ani).

Un prim-plan al feței unui bebeluș care arată reflectarea albă caracteristică în pupila ochiului

Credit:

Imagine oferită de Childhood Cancer Trust

Unul dintre semnele retinoblastomului este o reflexie albă neobișnuită la pupila ochiului

Semne și simptome ale retinoblastomului

Semnele și simptomele retinoblastomului includ:

Aceste simptome pot fi cauzate de altceva decât retinoblastomul. Dar ar trebui să-i faci să fie verificați de medicul dumneavoastră cât mai curând posibil.

Retinoblastomul este neobișnuit să treacă neobservat după vârsta de 5 ani.

Semnele la copiii mai mari includ ochiul care apare roșu, dureros sau umflat și o oarecare pierdere a vederii în ochiul afectat.

Cauzele retinoblastomului

Retinoblastomul este cancerul retinei. Retina este căptușeala sensibilă la lumină în partea din spate a ochiului.

În primele etape ale dezvoltării unui bebeluș, celulele reticulare ale ochilor cresc foarte repede și apoi nu mai cresc.

Dar în cazuri rare, 1 sau mai multe celule continuă să crească și formează un cancer numit retinoblastom.

În aproximativ 4 din 10 (40%) din cazuri, retinoblastomul este cauzat de o genă defectă, care afectează adesea ambii ochi (bilateral).

Gena defectuoasă poate fi moștenită de la un părinte sau o schimbare a genei (mutație) poate apărea într-un stadiu incipient al dezvoltării copilului în pântece.

Nu se știe care provoacă restul de 60% din cazurile de retinoblastom. În aceste cazuri, nu există o genă defectă și doar un ochi este afectat (unilateral).

Aproximativ 45 de copii sunt diagnosticați cu retinoblastom în Marea Britanie în fiecare an.

Diagnosticarea retinoblastomului

Medic de familie-ul dvs. va efectua un test de reflex roșu într-o cameră întunecată folosind un oftalmoscop (un instrument de mărire cu lumină la un capăt).

Când o lumină este strălucitoare în ochii copilului dvs., medicul dumneavoastră va vedea o reflexie roșie dacă retina este normală.

Dacă reflecția este albă, poate fi un semn al unei afecțiuni a ochilor, cum ar fi cataracta , desprinderea retinei sau retinoblastomul.

În acest caz, copilul dvs. va fi trimis de urgență (în termen de 2 săptămâni) la un specialist de ochi (oftalmolog) pentru investigații suplimentare.

Specialistul oftalmolog (oftalmolog) va examina ochii copilului dvs. și poate efectua un alt test de reflex roșu.

Eyedrops va fi utilizat pentru a crește dimensiunea elevilor copilului dvs., permițând o vedere clară a retinei din spatele ochiului.

Uneori, scanarea cu ultrasunete este, de asemenea, folosită pentru a ajuta la diagnosticarea retinoblastomului.

Aceasta este o procedură nedureroasă în care gelul este frecat pe partea exterioară a pleoapei și o mică sondă cu ultrasunete este plasată pe pleoapă, care scanează ochiul.

După aceste investigații, dacă specialistul în ochi crede că copilul dumneavoastră are retinoblastom, le va trimite la un centru de tratament cu retinoblastom de specialitate, fie la Royal London Hospital sau Birmingham Children’s Hospital .

Intalnirea copilului tau trebuie sa fie in termen de o saptamana dupa ce a fost vazut la clinica de ochi locala.

La centrul de specialitate, copilul dvs. va trebui să aibă un anestezic general, astfel încât ochii lor să poată fi examinați amănunțit și să fie confirmat sau exclus un diagnostic de retinoblastom.

Tratarea retinoblastomului

Copilul tău va fi tratat de o echipă de retinoblastom de specialitate, fie la Royal London Hospital, fie la Birmingham Children’s Hospital.

Dar dacă copilul dumneavoastră are nevoie de chimioterapie , aceasta va fi, de obicei, efectuată la un centru local de cancer pentru copii și supravegheată de echipa de retinoblastom la unul dintre spitalele de specialitate.

Tratamentul recomandat pentru retinoblastom va depinde de stadiul tumorii, care poate fi:

 • intraocular – unde cancerul este complet în ochi sau
 • extraocular – unde cancerul se răspândește dincolo de ochi către țesutul înconjurător sau către o altă parte a corpului (acest lucru este rar în Marea Britanie)

Majoritatea cazurilor de retinoblastom (9 din 10) sunt depistate timpuriu și tratate cu succes înainte ca cancerul să se răspândească în afara globului ocular.

Dacă cancerul s-a răspândit dincolo de ochi, va fi mai dificil de tratat. Dar acest lucru este rar, deoarece starea este de obicei identificată cu mult înainte de a ajunge în acest stadiu.

În funcție de dimensiunea și poziția tumorii, specialistul copilului dvs. va putea să stabilească cu exactitate cancerul într-una dintre mai multe categorii (A până la E).

Societatea Americană de Cancer are mai multe informații despre modul în care este pus în scenă retinoblastomul .

Tratarea tumorilor mici

Există 2 opțiuni posibile de tratament pentru tratarea tumorilor mici conținute în ochi:

 • tratament cu laser pentru ochi (fotocoagulare sau termoterapie)
 • congelarea tumorii (crioterapie)

Scopul acestor tratamente este distrugerea tumorii. Acestea sunt efectuate sub anestezic general, astfel încât copilul dvs. va fi inconștient și nu va simți nici o durere sau disconfort în timpul procedurii.

În unele cazuri, chimioterapia poate fi necesară înainte sau după aceste tratamente.

Tratarea tumorilor mai mari

Tumorile mai mari vor fi tratate cu unul sau o combinație din următoarele tratamente:

 • brahiterapie – dacă tumora nu este prea mare, plăcile radioactive mici numite plăci sunt cusute peste tumoare și lăsate în loc câteva zile pentru a o distruge, înainte de a fi îndepărtate; radioterapia pentru întregul ochi poate fi recomandată pentru tumorile mai mari care nu au răspuns la alte metode de tratament
 • chimioterapie – poate fi utilizată pentru a micsora tumora la începutul tratamentului sau poate fi recomandată dacă există șanse de răspândire a cancerului; în unele cazuri, medicamentele chimioterapice pot fi administrate direct ochiului
 • intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea ochiului – este adesea necesară pentru tumorile foarte mari unde nu există ochi din ochi; dacă copilul dvs. trebuie să-și scoată ochiul, va avea un ochi artificial montat la locul lui

Puteți afla mai multe despre ochii artificiali de la Serviciul Național de Ochi Artificiali .

Efecte secundare ale tratamentului

Echipa de tratament a copilului tău va discuta despre eventualele efecte secundare ale tratamentului cu tine. Tratamente diferite au efecte secundare diferite.

Pierderea vederii este una dintre cele mai mari griji pentru părinți. Echipa de tratament a copilului dvs. va face tot ce poate pentru a evita copilul dvs. să-și piardă vederea.

Dacă copilul dvs. trebuie să-și elimine unul dintre ochi, vederea din celălalt ochi nu va fi afectată atât timp cât nu există tumori în zonele importante pentru a vedea în ochiul respectiv.

Copiii care pierd vederea la un ochi sunt de obicei capabili să se adapteze foarte repede la utilizarea celuilalt ochi, fără ca acesta să afecteze viața și școala.

Dacă ambii ochi sunt afectați de retinoblastom, copilul dvs. va avea probabil un anumit grad de pierdere a vederii și poate avea nevoie de sprijin fie în cadrul unei școli principale, fie la o școală de specialitate.

Caritate de retinoblastom din Marea Britanie, Childhood Eye Cancer Trust (CHECT), are mai multe informații despre efectele secundare ale tratamentului pentru retinoblastom .

Urmare

Retinoblastomul necesită o perioadă lungă de teste de urmărire, care vor fi inițial efectuate la unul dintre centrele de retinoblastom de specialitate.

După o perioadă de tratament și observare, testele vor avea loc, de obicei, la secția locală de ochi.

Screening pentru retinoblastom

Dacă sunteți gravidă și ați avut retinoblastom ca un copil sau aveți antecedente familiale de retinoblastom, este important să-i spuneți medicului dumneavoastră de familie sau moașei.

Acest lucru se datorează faptului că, în unele cazuri, retinoblastomul este o afecțiune moștenită, iar bebelușilor considerați cu risc crescut de dezvoltare, li se poate oferi screening după naștere.

Medicul dumneavoastră va putea să vă adreseze la un centru de specialitate, astfel încât testele adecvate să poată fi efectuate la nașterea copilului.

Riscul copiilor tăi va depinde de tipul de retinoblastom pe care l-ai avut sau ruda ta.

Screeningul are ca scop identificarea tumorilor cât mai devreme, astfel încât tratamentul să poată fi început imediat.

Copiii sub 5 ani sunt de obicei examinați prin examinarea ochilor, în timp ce sunt sub anestezic general.

Aceasta va fi realizată la unul dintre cele 2 centre de retinoblastom din Marea Britanie: Royal London Hospital sau Birmingham Children’s Hospital.

Copilul dvs. va trebui să fie ecranizat frecvent până la vârsta de 5 ani.

Copilul meu are nevoie de screening?

Este posibil ca copilul dvs. să fie cerut dacă:

 • tu sau partenerul dumneavoastră ați avut retinoblastom și așteptați un copil sau ați avut recent un copil
 • tu sau partenerul dumneavoastră ați avut retinoblastom și aveți un copil sub 5 ani care nu a fost verificat
 • aveți un copil care a fost diagnosticat cu retinoblastom și așteptați un copil sau aveți alți copii sub 5 ani care nu au fost verificați
 • părintele (sau fratele sau sora) a avut retinoblastom și aveți un copil sub 5 ani care nu a fost verificat

Ajutor si sustinere

Echipele de specialitate din centrele de retinoblastom de la Royal London Hospital și Birmingham Children’s Hospital au o bogată cunoștință despre retinoblastom.

Puteți discuta despre orice griji sau preocupări pe care le aveți.

Vă vor putea, de asemenea, să vă pună în legătură cu părinții copiilor care au fost recent diagnosticați și tratați pentru retinoblastom.

Trustul de cancer al ochilor în copilărie (CHECT) vă poate oferi informații suplimentare despre retinoblastom.

De asemenea, oferă ajutor și sprijin părinților și îngrijitorilor copiilor afectați de retinoblastom, precum și adulților care au fost afectați în copilărie.

Le puteți contacta la 020 7377 5578 (de luni până vineri, între 9:00 și 17:00) sau prin e-mail: support@chect.org.uk .

Puteți, de asemenea, să sunați la linia de asistență Cancer Research UK pentru a vorbi cu o asistentă de cancer, care vă va putea oferi informații și asistență. Numărul este 0808 800 4040 (de luni până vineri, între 9:00 și 17:00).

Macmillan operează o linie de asistență similară la 0808 808 00 00 (de luni până vineri, de la 9:00 la 20:00).