Sarcomul lui Kaposi

Sarcomul Kaposi este un tip rar de cancer cauzat de un virus.

Afectează pielea și gura, și uneori organele interne.

Cine este afectat

Sarcomul Kaposi este mai ales observat la persoanele cu o infecție HIV avansată.

De asemenea, poate afecta persoanele cu un sistem imunitar slăbit dintr-un alt motiv, cum ar fi, după ce au făcut un transplant de organ.

Persoanele cu o vulnerabilitate genetică la virus care provoacă sarcomul Kaposi – herpesvirusul uman 8 (HHV-8) – sunt, de asemenea, la risc.

Simptomele sarcomului Kaposi

Leziuni ale pielii

Imagine cu sarcomul lui Kaposi

Credit:

DEPT. DE FOTOGRAFIE MEDICALĂ, HOSPITALUL ST STEPHEN, LONDRA / SCIENȚA BIBLIOTECA FOTO


Principalul simptom al sarcomului Kaposi sunt leziunile pielii.

Acestea sunt petice mici, nedureroase, decolorate pe piele sau în interiorul gurii.

Leziunile sunt de obicei roșii sau purpurii și arată ca vânătăi. De-a lungul timpului, acestea pot crește în bulgări (noduli) și se pot contopi între ele.

Alte simptome

Uneori, organele interne, cum ar fi ganglionii limfatici, plămânii și sistemul digestiv sunt afectate.

Acest lucru poate provoca:

Cât de rapid progresează simptomele în funcție de tipul de sarcom Kaposi. Fără tratament, majoritatea tipurilor se agravează rapid în câteva săptămâni sau luni. Unele tipuri progresează foarte lent pe parcursul mai multor ani.

Când să primiți sfaturi medicale

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă:

  • aveți simptome care ar putea fi cauzate de sarcomul Kaposi
  • ai fost diagnosticat cu sarcomul Kaposi și simptomele tale s-au agravat
  • ai avut sarcomul lui Kaposi în trecut și a revenit

Dacă aveți HIV, puteți contacta, de asemenea, clinica locală HIV dacă aveți probleme.

Dacă medicul dumneavoastră de familie crede că este posibil să aveți sarcom Kaposi, acestea vă vor trimite pentru teste suplimentare pentru a confirma diagnosticul.

Diagnosticarea sarcomului Kaposi

O biopsie este principala metodă de diagnostic a sarcomului Kaposi. Se prelevează un eșantion de țesut afectat, astfel încât să poată fi verificat la microscop. Procedura se realizează de obicei sub anestezic local .

Va trebui să aveți o endoscopie dacă se crede că aveți sarcom Kaposi în sistemul digestiv.

Un tub lung, subțire, flexibil, cu lumină și cameră la un capăt (un endoscop) este trecut pe gât, astfel încât interiorul corpului dvs. poate fi examinat.

Uneori, o scanare CT poate fi de asemenea folosită pentru a verifica dacă sunt afectate ganglionii limfatici sau alte părți ale corpului.

Ce cauzează sarcomul Kaposi?

Sarcomul Kaposi este cauzat de un virus numit herpesvirus 8 uman (HHV-8), cunoscut și sub denumirea de herpesvirus asociat cu sarcomul Kaposi (KSHV).

Se crede că virusul este răspândit în timpul sexului, prin sânge sau salivă, sau de la o mamă la copilul ei în timpul nașterii.

HHV-8 este un virus relativ frecvent, iar majoritatea persoanelor care îl au nu vor dezvolta sarcomul Kaposi.

Pare doar să provoace cancer la unele persoane cu un sistem imunitar slăbit și la cei care au o vulnerabilitate genetică la virus.

Un sistem imunitar slăbit permite virusului HHV-8 să se înmulțească până la niveluri ridicate în sânge, crescând șansa ca acesta să determine sarcomul Kaposi.

Se pare că virusul modifică instrucțiunile genetice care controlează creșterea celulelor. Afectează celulele endoteliale, care aliniază suprafața interioară a vaselor de sânge și a vaselor limfatice.

Celulele endoteliale se reproduc incontrolabil și formează bucăți de țesut cunoscut sub numele de tumori.

Tratarea sarcomului Kaposi

Există patru tipuri principale de sarcom Kaposi și fiecare este tratat într-un mod diferit.

Sarcomul Kaposi legat de HIV

Sarcomul Kaposi este unul dintre principalele tipuri de cancer care afectează persoanele cu HIV. Poate progresa foarte repede dacă nu este tratat.

Poate fi, de obicei, tratat foarte eficient, luând medicația HIV cunoscută sub numele de terapie antiretrovirală combinată (CART) .

Acest lucru previne înmulțirea HIV și permite sistemului imunitar să se recupereze. Sistemul imunitar poate reduce apoi nivelul de HHV-8 din organism.

Unele persoane pot avea nevoie și de alte tratamente, cum ar fi chimioterapia sau interferonul (un tip de terapie biologică).

Sarcomul lui Kaposi clasic

Sarcomul clasic al Kaposi este foarte rar și afectează în principal pielea de pe picioarele și picioarele inferioare.

Spre deosebire de alte tipuri de sarcom Kaposi, simptomele sarcomului Kaposi clasic progresează foarte lent pe parcursul mai multor ani.

Se crede că oamenii cu sarcomul Kaposi clasic se nasc cu o vulnerabilitate genetică la virusul HHV-8. Este cel mai frecvent la bărbații mai în vârstă de origine mediteraneană sau evreiască.

Afecțiunea nu afectează speranța de viață, de aceea tratamentul imediat nu este de obicei necesar. Veți fi monitorizat îndeaproape, iar tratamentul poate fi recomandat dacă zonele afectate ale pielii sunt mari și vizibile.

Radioterapia poate fi folosită pentru a trata zonele afectate ale pielii. Crioterapia (înghețarea) sau chirurgia minoră poate fi de asemenea folosită pentru a elimina leziunile pielii.

Transplant sarcom Kaposi

Transplant Sarcomul Kaposi este o complicație rară a unui transplant de organe.

După un transplant de organ, vi se administrează medicamente numite imunosupresoare pentru a împiedica organismul să respingă organul donat.

Aceasta suprimă sau slăbește sistemul imunitar. Dar poate permite reactivarea unei infecții HHV-8 anterioare și virusul să înceapă să se înmulțească din nou.

Sarcomul Transplant Kaposi poate fi agresiv și trebuie tratat rapid. Reducerea sau schimbarea imunosupresoarelor poate fi de ajutor. Dacă acest lucru nu reușește, poate fi nevoie de radioterapie sau chimioterapie.

Sarcomul endemic sau Kaposi african

Sarcomul endemic sau Kaposi african este frecvent în anumite părți din Africa, unde infecția cu HHV-8 este răspândită.

În multe cazuri, este cauzată de o infecție cu HIV nediagnosticată, iar medicația HIV este cel mai eficient tratament.

În cazurile care nu sunt cauzate de o infecție cu HIV, poate fi nevoie de chimioterapie sau radioterapie.

perspectivă

Cu un tratament adecvat, sarcomul Kaposi poate fi controlat de obicei mulți ani. Decesele cauzate de afecțiune sunt neobișnuite în Marea Britanie.

Leziunile se vor micșora adesea și se vor estompa cu tratamentul, dar este posibil să nu dispară complet.

Este posibil să nu se vindece sarcomul lui Kaposi complet și există întotdeauna o șansă ca acesta să revină în viitor.

Contactați medicul dumneavoastră de familie, clinica locală HIV sau specialistul spitalului cât mai curând posibil dacă ați avut sarcomul Kaposi în trecut și credeți că s-ar fi putut întoarce.

Majoritatea cazurilor de sarcom Kaposi legate de HIV pot fi tratate cu succes cu o combinație de terapie anti-retrovirală și chimioterapie. Odată ce sistemul imunitar s-a recuperat complet, este puțin probabil să recidiveze.