Leucemie mieloidă acută – Complicații

Dacă aveți leucemie mieloidă acută (AML), puteți prezenta complicații. Acestea pot fi cauzate de afecțiunea în sine, deși pot apărea și ca efect secundar al tratamentului.

Sistem imunitar slăbit

A avea un sistem imunitar slăbit este o complicație frecventă a AML.

Chiar dacă sângele tău este readus la starea normală de funcționare cu tratament, multe dintre medicamentele utilizate pentru a trata AML îți pot slăbi temporar sistemul imunitar.

Aceasta înseamnă că ești mai vulnerabil la dezvoltarea unei infecții și orice infecție pe care o dezvolți ar putea fi mai gravă decât de obicei.

Complicațiile care decurg din infecție sunt foarte frecvente la persoanele cu LAM. Dar dacă sunt tratate din timp, aproape toate infecțiile răspund la un tratament adecvat.

Vi se poate recomanda:

  • luați doze regulate de antibiotice pentru a preveni infecțiile bacteriene
  • menține o igienă personală și dentară bună
  • evitați contactul cu oricine este cunoscut că are o infecție – chiar dacă este un tip de infecție la care ați fost imun anterior, cum ar fi varicela sau rujeola
  • consultați medicul dumneavoastră pentru a vă asigura că vaccinările dvs. sunt la zi – nu veți putea avea niciun vaccin care să conțină viruși sau bacterii „vii”, cum ar fi vaccinul zoster și vaccinul MMR (împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei)

Raportați imediat eventuale simptome ale unei infecții la unitatea dumneavoastră de tratament, deoarece poate fi necesar un tratament prompt pentru a preveni complicațiile.

Simptomele unei infecții pot include:

  • o durere în gât
  • o temperatură foarte ridicată și care se simte fierbinte sau fior
  • simptome asemănătoare gripei, cum ar fi durerile de cap , mușchii durerilor și oboseala
  • lipsă de aer
  • durere atunci când faceți pipi

Sângerare

Dacă aveți AML, s-ar putea să sângerați și să vă învinețiți mai ușor din cauza nivelului scăzut de trombocite (celule formatoare de cheaguri) din sângele dumneavoastră. Sângerarea poate fi, de asemenea, excesivă.

Persoanele cu LAM avansate sunt mai vulnerabile la sângerare excesivă din interiorul corpului.

Poate apărea sângerări grave:

Toate aceste tipuri de hemoragie trebuie privite ca urgențe medicale.

Apelați imediat 112 și cereți o ambulanță dacă credeți că apare o hemoragie.

infertilitate

Multe dintre tratamentele care sunt utilizate pentru a trata AML pot provoca infertilitate . Acest lucru este adesea temporar, dar în unele cazuri poate fi permanent.

Persoanele cu risc deosebit de infertilitate permanent sunt cele care au primit doze mari de chimioterapie și radioterapie în pregătirea unei măduve osoase sau a unui transplant de celule stem .

Echipa de tratament vă poate vorbi despre riscul de infertilitate în circumstanțele dvs. specifice.

Este posibil să faceți lucruri care să vă ajute să vă păstrați fertilitatea înainte de a începe tratamentul.

De exemplu, bărbații își pot păstra probele de spermă. Femeile pot păstra ouă sau embrioni fertilizați, care pot fi apoi introduse în pântecele lor după tratament.

Dar, deoarece AML este o afecțiune agresivă care se dezvoltă rapid, este posibil să nu existe întotdeauna timp pentru a face acest lucru înainte de începerea tratamentului.