Leucemie mieloidă acută – Tratament

Leucemia mieloidă acută (AML) este un cancer agresiv care crește rapid, astfel că tratamentul va începe de obicei la câteva zile după confirmarea diagnosticului.

Deoarece AML este o afecțiune complexă, de obicei este tratată de un grup de specialiști diferiți care lucrează împreună, numită echipă multidisciplinară (MDT).

Planul dvs. de tratament

Tratamentul pentru AML este adesea efectuat în 2 etape:

 • inducție – această primă etapă a tratamentului își propune să omoare cât mai multe celule de leucemie din sângele și măduva oaselor dvs. și să trateze orice simptome pe care le puteți avea
 • consolidare – această etapă are ca scop prevenirea revenirii cancerului (recidivă) prin uciderea oricărei celule rămase din leucemie din corp

Etapa de inducție a tratamentului nu este întotdeauna reușită și uneori trebuie repetată înainte de începerea consolidării.

Dacă se crede că aveți un risc ridicat de a întâmpina complicații ale tratamentului AML (de exemplu, dacă aveți peste 75 de ani sau aveți o altă afecțiune de sănătate subiacentă), se poate efectua un tratament mai puțin intens de chimioterapie.

Medicii dvs. vă vor urmări cu atenție și vă vor sugera alte tratamente, dacă este nevoie.

Inducţie

Tratamentul inițial pe care îl aveți pentru AML va depinde în mare măsură de dacă sunteți suficient de apt pentru a avea chimioterapie intensivă sau dacă este recomandat tratamentul cu o doză mai mică.

Chimioterapie intensivă

Dacă puteți avea chimioterapie cu inducție intensă, vi se va administra medicamente chimioterapice în doză mare pentru a ucide celulele canceroase din sângele și măduva oaselor.

De obicei vi se va administra o combinație de 2 sau mai multe medicamente pentru chimioterapie.

Majoritatea oamenilor au 2 runde de chimioterapie prin inducție.

Tratamentul va fi efectuat în spital sau într-un centru de specialitate, deoarece veți avea nevoie de o supraveghere medicală și asistență medicală foarte atentă.

Este posibil să puteți merge acasă între runda de tratament.

Veți avea transfuzii regulate de sânge, deoarece sângele dvs. nu va conține suficiente celule sanguine sănătoase.

Veți fi, de asemenea, vulnerabil la infecții, de aceea este important să vă aflați într-un mediu curat și stabil, unde sănătatea dvs. poate fi monitorizată cu atenție și orice infecție pe care o aveți poate fi tratată rapid.

De asemenea, vi se pot prescrie antibiotice pentru a preveni infecțiile.

Pentru tratamentul intens, medicamentele chimioterapice vor fi injectate într-un tub subțire care este introdus fie într-un vas de sânge de lângă inimă, fie în braț.

Efectele secundare ale chimioterapiei intensive pentru LAM sunt frecvente.

Acestea pot include:

Majoritatea efectelor secundare ar trebui să rezolve odată ce tratamentul s-a încheiat. Spuneți unui membru al echipei de îngrijire dacă reacțiile adverse devin deosebit de supărătoare, deoarece există medicamente care vă pot ajuta să faceți mai bine cu anumite reacții adverse.

Aflați mai multe despre efectele secundare ale chimioterapiei

Chimioterapie non-intensivă

Dacă medicii dumneavoastră nu cred că sunteți suficient de potriviți pentru a rezista la efectele chimioterapiei intensive, pot recomanda un tratament non-intensiv.

Aceasta implică utilizarea unui tip alternativ de chimioterapie la terapia intensivă standard.

Medicamentele utilizate în timpul chimioterapiei non-intensive pot fi administrate prin picurare într-o venă, pe cale orală sau prin injecție sub piele și pot fi adesea administrate în regim ambulatoriu.

Alte medicamente

Dacă aveți tipul de LAM cunoscut sub numele de leucemie promyococită acută, vi se vor administra de obicei alte medicamente, precum și chimioterapie.

Cele 2 medicamente utilizate cel mai frecvent sunt:

 • All Tans acid retinoic (ATRA) – administrat de obicei în timpul și după chimioterapia prin inducție, schimbă celulele albe din sânge imatur în celule mature sănătoase și poate reduce simptomele rapid
 • trioxid de arsen – de obicei administrat dacă AML a revenit, grăbește moartea celulelor leucemiei și schimbă celulele sanguine imature în celule mature sănătoase

Efectele secundare ale ATRA pot include dureri de cap , greață, dureri osoase și gură uscată , piele și ochi.

Consolidare

Dacă nu a mai rămas AML după chimioterapia prin inducție, următoarea etapă a tratamentului este consolidarea.

Acest lucru implică de multe ori primesc injecții regulate de medicamente chimioterapie, care sunt de obicei administrate în spital.

Faza de consolidare a tratamentului durează câteva luni.

Alte tratamente

Radioterapie

Radioterapia implică utilizarea unor doze mari de radiații controlate pentru a ucide celulele canceroase.

Este obișnuit cu:

 • pregătește corpul pentru un transplant de măduvă osoasă sau de celule stem
 • tratați cazurile avansate care s-au răspândit la sistemul nervos sau la creier, deși acest lucru este neobișnuit

Efectele secundare ale radioterapiei pot include căderea părului, greață și oboseală.

Majoritatea efectelor secundare ar trebui să treacă odată încheiat cursul dumneavoastră de radioterapie.

Transplante de măduvă osoasă și celule stem

Dacă chimioterapia nu funcționează, o posibilă opțiune alternativă de tratament este o măduvă osoasă sau un transplant de celule stem .

Înainte de a putea avea loc transplantul, persoana care primește transplantul va avea nevoie de chimioterapie intensivă în doze mari și, eventual, de radioterapie, pentru a distruge celulele din măduva lor osoasă.

Celulele stem donate sunt administrate printr-un tub într-un vas de sânge (un picurare) într-un mod similar cu medicația chimioterapie.

Va trebui să stați la spital câteva săptămâni după transplant, de obicei într-o cameră pe cont propriu, deoarece veți avea șanse mari de a face infecții.

Prietenii și familia dvs. ar trebui să vă poată vizita, dar va trebui să poarte haine de protecție.

Transplanturile au rezultate mai bune dacă donatorul are același tip de țesut ca cel care primește donația.

Cel mai bun candidat pentru a oferi o donație este de obicei un frate sau o soră cu același tip de țesut.

Aflați mai multe despre donarea măduvei osoase

Studii clinice și tratamente mai noi fără licență

În Marea Britanie, în prezent sunt în desfășurare o serie de studii clinice care urmăresc să găsească cea mai bună modalitate de tratare a LAM.

Studiile clinice sunt studii care folosesc tehnici noi și experimentale pentru a vedea cât de bine funcționează în tratarea și eventual vindecarea LAM.

Ca parte a tratamentului dvs., echipa dvs. de îngrijire poate sugera participarea la un studiu clinic pentru a ajuta cercetătorii să afle mai multe despre cea mai bună modalitate de a trata AML și AML în general.

Căutați în Marea Britanie Clinical Trials Gateway pentru studii clinice pentru AML

Dacă luați parte la un studiu clinic, vi se poate oferi medicamente care nu sunt autorizate pentru a fi utilizate în Marea Britanie și care nu sunt în mod normal disponibile.

Dar nu există nicio garanție că tehnicile studiate în studiul clinic vor funcționa mai bine decât tratamentele curente.

Echipa de îngrijire vă poate spune dacă există studii clinice disponibile în zona dvs. și vă poate explica beneficiile și riscurile implicate.

Cancer Research Marea Britanie are mai multe informații despre cercetarea în AML .

Echipa ta de îngrijire

O echipă de tratament pentru AML poate include:

 • hematolog (specialist în cancer de sânge)
 • hemato-patolog (specialist în studiul celulelor canceroase din sânge)
 • pediatru (specialist în tratarea copiilor)
 • specialist asistent medical cancer (numit uneori CNS), care va fi primul punct de contact între dvs. și membrii echipei dvs. de îngrijire
 • radiolog (specialist în radiografii și scanări)
 • farmacist
 • asistent social
 • psiholog
 • consilier