Leucemie mieloidă acută – Cauze

Leucemia mieloidă acută (AML) este cauzată de o mutație a ADN-ului în celulele stem din măduva dvs. osoasă care produce globule roșii, trombocite și celule albe din sânge.

Mutația face ca celulele stem să producă multe celule albe din sânge decât sunt necesare.

Celulele albe din sânge produse sunt încă imature, deci nu au proprietățile de combatere a infecțiilor ale celulelor albe din sânge complet dezvoltate.

Pe măsură ce numărul de celule imature crește, cantitatea de globule roșii sănătoase și trombocite scade, iar această cădere este cea care provoacă multe dintre simptomele leucemiei .

Risc crescut

Nu se știe ce declanșează mutația genetică în AML, deși o serie de lucruri diferite îți pot crește riscul de a dezvolta afecțiunea.

Expunere la radiații

A fi expus la un nivel semnificativ de radiații poate crește șansele de a dezvolta LAM, deși acest lucru necesită de obicei expunere la niveluri foarte ridicate.

În Marea Britanie, este foarte puțin probabil ca majoritatea oamenilor să fie expuse la niveluri de radiații suficient de mari pentru a provoca LAM.

Dar unele persoane care au făcut radioterapie ca parte a unui tratament anterior pentru cancer pot avea șanse mai mari de a obține LAM.

Benzen și fumat

Expunerea la benzenul chimic este un factor de risc cunoscut pentru AML la adulți.

Benzenul se găsește în benzină și este folosit și în industria cauciucului, deși există controale stricte pentru a proteja oamenii de expunerea prelungită.

Benzenul se găsește și în fumul de țigară, ceea ce ar putea explica de ce oamenii care fumează au un risc crescut de a dezvolta LAM.

Tratamentul anterior al cancerului

Tratamentul cu radioterapie și anumite medicamente pentru chimioterapie pentru un cancer anterior, fără legătură, vă poate crește riscul de a dezvolta LAM mulți ani mai târziu.

Tulburări de sânge

Persoanele cu anumite afecțiuni ale sângelui, cum ar fi mielodisplazia, mielofibroza sau policitemia vera, au un risc crescut de a dezvolta LAM.

Tulburări genetice

Persoanele cu anumite afecțiuni genetice, inclusiv sindromul Down și anemia Fanconi, au un risc crescut de a dezvolta leucemie.