Leucemie mieloidă acută – Diagnostic

În stadiile inițiale ale diagnosticării leucemiei mieloide acute (AML), medicul dumneavoastră de familie va verifica dacă există semne fizice ale afecțiunii și vă va asigura testele de sânge .

Un număr mare de celule albe din sânge sau un număr foarte scăzut de sânge în proba de test ar putea indica leucemie.

Dacă acesta este cazul, veți fi trimis de urgență la un specialist în tratarea afecțiunilor sângelui (hematolog).

Un hematolog poate efectua teste suplimentare.

Biopsia măduvei osoase

Pentru a confirma un diagnostic de AML, va fi prelevat un mic eșantion de măduvă osoasă pentru a fi examinat la microscop. Această procedură este cunoscută sub numele de biopsie a măduvei osoase.

Medicul sau asistenta va amorți o suprafață a pielii din spatele osului șoldului, înainte de a utiliza un ac subțire pentru a elimina o probă de măduvă osoasă lichidă.

În unele cazuri, vor îndepărta oasele și măduva osoasă împreună.

Nu veți simți nicio durere în timpul procedurii, dar se poate simți inconfortabil atunci când se prelevează proba.

De asemenea, este posibil să aveți vânătăi și disconfort câteva zile după aceea.

Procedura durează în jur de 20-30 de minute.

Proba de măduvă osoasă va fi verificată pentru celulele canceroase. Dacă sunt prezente celule canceroase, biopsia poate fi folosită și pentru a determina tipul de leucemie pe care îl aveți.

Teste suplimentare

Alte teste pot fi utilizate pentru a obține mai multe informații despre progresul și amploarea AML-ului dvs. De asemenea, pot ajuta la decizia modului în care ar trebui tratată.

Testare genetică

Testele genetice pot fi efectuate pe probe de sânge și măduvă osoasă pentru a afla ce tip de AML aveți. Acest lucru poate ajuta medicii să ia decizii cu privire la cel mai adecvat tratament.

Scaneaza

Dacă aveți AML, o radiografie sau o scanare cu ultrasunete a inimii (ecocardiogramă) poate fi utilizată pentru a verifica dacă organele dvs., cum ar fi inima și plămânii, sunt sănătoase.

Aceste teste ajută medicii să-și evalueze starea generală de sănătate înainte de a decide cu privire la cel mai adecvat tratament pentru dumneavoastră.

Punctie lombara

În situații rare în care se crede că există riscul ca AML să se răspândească în sistemul tău nervos, poate fi efectuată o puncție lombară .

În această procedură, un ac este utilizat pentru a extrage o probă de fluid care înconjoară și protejează coloana vertebrală (lichidul cefalorahidian), astfel încât să poată fi verificat pentru celulele canceroase.

Dacă în sistemul dvs. nervos se găsesc celule canceroase, aceasta vă poate afecta tratamentul.

Faceți față diagnosticului

Fiind diagnosticat cu LAM poate fi deosebit de dificil, deoarece starea de obicei se produce brusc, iar tratamentul trebuie început rapid.

Acest lucru poate fi supărant și confuz. Dar să aflați ce tip de leucemie aveți, ce tratament aveți nevoie și cum vă va afecta tratamentul vă pot ajuta să faceți față mai bine și să vă simțiți mai controlat.

Site-ul Cancer Research din Marea Britanie are mai multe informații și sfaturi despre administrarea AML .