Recuperare îmbunătățită

Recuperarea îmbunătățită este o abordare bazată pe dovezi care ajută oamenii să se recupereze mai repede după ce au făcut o intervenție chirurgicală majoră.

Multe spitale – deși nu toate – au programe de recuperare îmbunătățite în vigoare, iar acum este văzută ca o practică standard în urma intervenției chirurgicale pentru multe proceduri.

Recuperarea îmbunătățită este uneori denumită recuperare rapidă sau accelerată. Acesta urmărește să asigure că pacienții:

 • sunt cât se poate de sănătoși înainte de a primi tratament
 • primesc cea mai bună îngrijire posibilă în timpul funcționării lor
 • primiți cea mai bună îngrijire posibilă în timpul recuperării

A avea o operație poate fi atât stresant fizic, cât și emoțional. Programele de recuperare îmbunătățite încearcă să vă readucă la sănătate deplină cât mai repede posibil.

Cercetările au arătat că mai devreme o persoană se dă jos din pat și începe să meargă, să mănânce și să bea după ce a făcut o operație, cu atât timpul de recuperare va fi mai scurt.

Cine poate beneficia de recuperare sporită?

Unele dintre principiile recuperării îmbunătățite pot fi aplicate tuturor cazurilor de intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, pentru anumite afecțiuni și proceduri, căile special concepute ajută pacienții să beneficieze de principii mai eficient.

Tipurile de intervenții chirurgicale și condițiile în care sunt utilizate în prezent programe de recuperare îmbunătățite includ:

Unele spitale oferă, de asemenea, programe îmbunătățite de recuperare în urma operațiilor cardiace sau toracice.

Programul de recuperare îmbunătățit

Dacă trebuie să efectuați o operație, întrebați dacă există un program de recuperare îmbunătățit pentru starea dumneavoastră la spitalul pe care îl veți efectua.

Pentru a vă îmbunătăți recuperarea de la operație, este important să jucați un rol activ în propria îngrijire.

Punctele importante care trebuie luate în considerare înainte de operarea dvs. includ:

 • mâncând bine – corpul tău va avea nevoie de energie pentru reparații
 • exercițiu – a fi activ fizic înainte de operația dvs. vă va ajuta să vă recuperați mai repede
 • relaxare – încercați să vă relaxați și să nu vă faceți griji pentru funcționarea dvs.
 • fumatul și alcoolul – renunțarea sau reducerea va ajuta la accelerarea recuperării dvs. și va reduce riscul de a dezvolta complicații

Medicul dumneavoastră vă va oferi sfaturi pentru a intra în cea mai bună formă posibilă înainte de a face o intervenție chirurgicală. De asemenea, vor identifica și vor încerca să stabilizeze orice condiții de sănătate pe care le aveți, care ar putea afecta operația.

În această etapă, medicul dumneavoastră de familie ar trebui să vă asigure că înțelegeți toate opțiunile de tratament disponibile pentru dvs., astfel încât să puteți lua o decizie în cunoștință de cauză dacă procedați cu o intervenție chirurgicală.

În spital, echipa dumneavoastră de asistență medicală vă va sfătui despre ce puteți face pentru a vă facilita recuperarea.

Aceasta poate include:

 • rămânând activ – s-ar putea să fii chiar mers până la sala de operații
 • bea lichide clare sau băuturi carbohidrate cu până la 2 ore înainte de operație
 • devenind cât mai curând posibil după operație
 • consumul unei diete sănătoase după intervenția chirurgicală
 • păstrarea unui jurnal de recuperare îmbunătățit pentru a vă urmări progresul

În cazul în care este posibil, tehnici care vă vor ajuta în recuperarea dvs., de asemenea, pot fi recomandate, cum ar fi utilizarea unei intervenții chirurgicale minim invazive (chirurgie cu cheie), anestezie locală sau regională și utilizarea minimă a canalelor și a tuburilor nazogastrice.

După operație, veți avea acces și la servicii de reabilitare, cum ar fi fizioterapie . Acest lucru vă va ajuta să accelerați recuperarea și vă va permite să fiți externat cât mai curând posibil.

În funcție de operația dvs., este posibil să puteți merge acasă mai devreme decât se aștepta de obicei. Prin urmare, este important să planificați și să vă pregătiți pentru întoarcerea acasă înainte de a merge la spital.

Citiți mai multe despre efectuarea unei operații .

Informatii suplimentare

Vorbiți cu un medic de familie dacă aveți în vedere să aveți o intervenție chirurgicală planificată. Ei vor sfătui cu privire la posibilitatea de recuperare îmbunătățită este potrivit pentru tine.

Nu toate spitalele oferă programe de recuperare îmbunătățite, dar numărul care crește este în continuă creștere.