Artrită septică

Artrita septica este inflamatia unei articulatii cauzata de o infectie bacteriana. Este cunoscută și sub denumirea de artrită infecțioasă sau bacteriană.

Orice articulație poate fi afectată de artrita septică, dar este cea mai frecventă la genunchi și șolduri. Mai multe articulații pot fi afectate în același timp.

Majoritatea oamenilor își fac o recuperare completă după tratament. Fără tratament, artrita septică poate duce la leziuni permanente ale articulațiilor și poate pune viața în pericol.

Simptomele artritei septice

Artrita septică determină de obicei dureri severe, umflare, roșeață și căldură în articulațiile afectate. Aceste simptome tind să se dezvolte rapid peste câteva ore sau zile.

De asemenea, este posibil să aveți dificultăți în mișcarea articulației afectate, iar unele persoane au o temperatură ridicată (febră).

Copiii mici cu artrită septică vor fi în general iritabili și pot plânge ori de câte ori articulația infectată este mișcată – de exemplu, în timpul schimbării scutecului. De asemenea, pot încerca să evite folosirea sau punerea în greutate a articulațiilor afectate.

Dacă suspectați artrită septică, consultați medicul dumneavoastră de familie sau vizitați departamentul local de accidente și urgență (A&E) cât mai curând posibil.

Diagnosticarea artritei septice

Dacă simptomele dvs. sugerează artrită septică, medicul dumneavoastră de referință vă va adresa imediat celui mai apropiat departament de A&E pentru o evaluare.

Este posibil să faceți un test de sânge și un eșantion de lichid poate fi îndepărtat din articulația afectată cu un ac. Aceasta este să caute semne de inflamație și infecție și să identifice orice bacterii.

Dacă aveți artrită septică, poate exista un număr mare de globule albe din sânge și lichidul articular, ceea ce este un semn al infecției.

Cu toate acestea, aceste teste revin în mod normal în multe cazuri de artrită septică, astfel încât nu pot fi bazate în totalitate pentru a exclude infecția.

Tratarea artritei septice

Artrita septică este tratată cu antibiotice . În mod normal, va trebui să stați la spital timp de cel puțin două săptămâni pentru a vă da antibiotice direct într-o venă (intravenos).

Este posibil să fie nevoie să vă odihniți în pat câteva zile pentru a face presiune pe articulația afectată. Vi se va administra medicatie pentru a calma durerea.

De asemenea, s-ar putea să vă scurgeți lichidul din articulația infectată folosind un ac și o seringă sau în timpul unei proceduri numite artroscopie .

Aici se introduce un tub metalic fin, printr-o tăietură mică făcută în apropierea articulației afectate. Acest lucru va fi realizat în mod normal de către un chirurg ortoped.

După ce ai terminat cursul antibioticelor intravenoase, probabil că va trebui să iei comprimate de antibiotice acasă cel puțin încă patru săptămâni.

Ar trebui să vă recuperați complet după tratamentul cu antibiotice, deși unele persoane continuă să aibă o mișcare limitată persistentă în articulația afectată.

Cauzele artritei septice

Afecțiunea este cea mai frecvent cauzată de:

Aceste bacterii pot intra într-o rană și pot circula prin fluxul sanguin către articulația afectată sau pot infecta articulația dvs. direct după o accidentare sau în timpul operației.

Următoarele lucruri vă pot crește riscul de artrită septică:

  • având o intervenție chirurgicală articulară, cum ar fi înlocuirea genunchiului sau înlocuirea șoldului
  • având o infecție bacteriană în altă parte din corp
  • având o afecțiune pe termen lung, cum ar fi diabetul sau artrita reumatoidă
  • folosind medicamente injectate
  • luând medicamente care vă suprimă sistemul imunitar
  • rănirea recentă a unei articulații