Tiroida nederactivă (hipotiroidism) – Tratament

O tiroidă nederactivă (hipotiroidism) este de obicei tratată prin administrarea zilnică de comprimate de înlocuire hormonală numită levotiroxină.

Levotiroxina înlocuiește hormonul tiroxinei, de care tiroida nu face suficient.

Inițial, veți face teste de sânge periodice până când se va ajunge la doza corectă de levotiroxină. Acest lucru poate dura puțin pentru a obține corect.

Puteți începe cu o doză mică de levotiroxină, care poate fi crescută treptat, în funcție de modul în care reacționează corpul dumneavoastră. Unele persoane încep să se simtă mai bine la scurt timp după începerea tratamentului, în timp ce altele nu observă o îmbunătățire a simptomelor de câteva luni.

Odată ce luați doza corectă, de obicei, veți face un test de sânge o dată pe an pentru a vă monitoriza nivelul hormonilor.

Dacă testele de sânge sugerează că puteți avea o tiroidă nederactivă, dar nu aveți niciun simptom sau sunt foarte ușoare, este posibil să nu aveți nevoie de niciun tratament. În aceste cazuri, medicul dumneavoastră de familie vă va monitoriza de obicei nivelurile de hormoni la fiecare câteva luni și va prescrie levotiroxină dacă dezvoltați simptome.

Luând levotiroxină

Dacă vi se prescrie levotiroxină, trebuie să luați 1 comprimat în același timp în fiecare zi. De obicei este recomandat să luați comprimatele dimineața, deși unii preferă să le luați noaptea.

Eficiența comprimatelor poate fi modificată de alte medicamente, suplimente sau alimente, deci trebuie înghițite cu apă pe stomacul gol și ar trebui să evitați consumul timp de 30 de minute după aceea.

Dacă uitați să luați o doză, luați-o imediat ce vă amintiți, dacă aceasta este în câteva ore din timpul obișnuit. Dacă nu vă amintiți până mai târziu de aceasta, săriți doza și luați următoarea doză la ora obișnuită, cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră vă recomandă altfel.

O tiroidă nederactivă este o afecțiune pe tot parcursul vieții, așa că, de obicei, va trebui să luați levotiroxină pentru tot restul vieții.

Dacă vi se prescrie levotiroxină pentru că aveți tiroida nederactivă, aveți dreptul la un certificat de scutire medicală. Aceasta înseamnă că nu trebuie să plătiți pentru rețetele dumneavoastră. Consultați obținerea ajutorului cu costurile pe bază de rețetă pentru mai multe informații.

Efecte secundare

Levotiroxina nu are de obicei efecte secundare, deoarece tabletele înlocuiesc pur și simplu un hormon care lipsește.

Efectele secundare apar de obicei numai dacă luați prea mult levotiroxină. Acest lucru poate provoca probleme, inclusiv transpirație, dureri în piept , dureri de cap , diaree și vărsături.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă prezentați simptome noi în timp ce luați levotiroxină. De asemenea, ar trebui să le informați dacă simptomele dvs. se agravează sau nu se îmbunătățesc.

Terapia combinată

În Marea Britanie, terapia combinată – utilizând levotiroxină și triiodotironină (T3) împreună – nu este utilizată în mod curent, deoarece nu există dovezi suficiente pentru a arăta că este mai bună decât folosirea levotiroxinei singure (monoterapie).

În cele mai multe cazuri, suprimarea hormonului stimulator tiroidian (TSH) folosind terapia de înlocuire a tiroidei cu doze mari ar trebui evitată, deoarece prezintă riscul de a provoca reacții adverse adverse, cum ar fi fibrilația atrială (o frecvență cardiacă neregulată și anormal de rapidă), accidente vasculare cerebrale , osteoporoză și fisureze.

Cu toate acestea, acest tip de tratament poate fi uneori recomandat în cazurile în care o persoană are antecedente de cancer tiroidian și există un risc semnificativ de reapariție a acestuia.

Tiroida nederactivă și sarcina

Este important pentru sănătatea dvs. și a bebelușului dvs. că un tiroide nederactiv este tratat corect înainte de a rămâne însărcinată.

Spuneți medicului dumneavoastră de familie dacă sunteți gravidă sau încercați să rămâneți gravidă și aveți hipotiroidism. Vă pot adresa un specialist pentru tratament și monitorizare în timpul sarcinii.