Tiroida nederactivă (hipotiroidism) – Complicații

Pot apărea mai multe complicații dacă aveți o tiroidă nederactivă care nu este tratată.

Probleme cu inima

Dacă aveți o tiroidă nederactivă netratată, riscul dvs. de a dezvolta boli cardiovasculare este crescut.

Acest lucru se datorează faptului că având un nivel scăzut de hormon tiroxină poate duce la creșterea nivelului de colesterol din sângele tău. Colesterolul ridicat poate determina acumularea de depozite grase în arterele dvs., restricționând fluxul de sânge.

Luați legătura cu medicul dumneavoastră dacă sunteți tratat pentru o tiroidă nederactivă și dacă prezentați dureri toracice , astfel încât să fie detectate și tratate eventualele probleme, dacă este necesar.

Guşă

Un gâscă este o umflare anormală a glandei tiroide care determină formarea unui nod în gât. Goitresul se poate dezvolta la persoanele cu o tiroidă nederactivă atunci când corpul încearcă să stimuleze tiroida pentru a produce mai mulți hormoni tiroidieni.

Complicații ale sarcinii

Dacă o tiroidă nederactivă nu este tratată în timpul sarcinii, există riscul apariției unor probleme. Acestea includ:

Aceste probleme pot fi de obicei evitate cu tratament sub îndrumarea unui specialist în tulburări hormonale (un endocrinolog). Prin urmare, spuneți medicului dumneavoastră de familie dacă aveți o tiroidă nederactivă și sunteți gravidă sau încercați să rămâneți gravidă.

Coma micoedema

În cazuri foarte rare, o tiroidă severă nederactivă poate duce la o afecțiune care poate pune viața în pericol, numită coma mixoedem. Aici nivelul de hormoni tiroidieni devine foarte scăzut, provocând simptome precum confuzie, hipotermie și somnolență.

Coma mixoedema necesită tratament de urgență în spital. De obicei, este tratat cu medicație de înlocuire a hormonilor tiroidieni, administrat direct într-o venă. În unele cazuri, sunt necesare și alte tratamente, cum ar fi respirația respiratorie, antibiotice și medicamente cu steroizi (corticosteroizi) .